ВАС отмени решение на МС за закрилата на украинските бежанци

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС
8 юли 2022 14:02, Петя Славова
21
ВАС отмени решение на МС за закрилата на украинските бежанци
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд отмени Решение на Министерския съвет за предоставяне на временна закрила на разселени лица от Украйна и за изменение на Националния план за действие при временна закрила в Република България. По силата му те могат да получават временна закрила и без изричното им волеизявление и регистрация за ползване на временна закрила, в срок до 15 април 2022 г., съобщиха от ВАС.

Върховните магистрати приемат, че предвиденият в решението на Министерски съвет срок представлява рестриктивно условие, което противоречи на правото на ЕС. Също така държавите – членки нямат право да приемат по-неблагоприятни условия от тези, определени в Директива. Предвидените минимални стандарти имат за цел да осигурят в най-голяма степен правата на уязвимите групи лица и да гарантират оптималното им възприемане от държавите-членки, по начин по който националното им законодателство да отговори на нуждите от международна закрила. Обжалваното решение влиза в противоречие с тези цели и по този начин не може да отговори на необходимостта от гарантиране на безопасното преминаване на лицата с цел завръщане в тяхната държава или регион по произход.

Атакуваното решение противоречи и на разпоредбите на Закона за убежището и бежанците (ЗУБ). Според разпоредбите му временна закрила се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие в големи размери на територията на съответната държава или в отделен район от нея, и които не могат по тези причини да се завърнат там. От разпоредбите на ЗУБ е видно, че законодателят е дал изчерпателна нормативна регламентация на института на временната закрила, включително и на правата на нуждаещите се от такава закрила. Не е предвидена обаче възможност тя да бъде получавана без регистрация на лицата и да бъде ограничена до определена дата.

Незаконосъобразно е и предвиденото в обжалваното решение лица с чуждо гражданство или без гражданство да получават временна закрила, без изричното им волеизявление. Това ги лишава от възможността да изберат да кандидатстват за незабавна закрила или да кандидатстват за индивидуална международна закрила, каквато възможност им е предоставена по силата на Решение за изпълнение (EC) 2022/382 на Съвета от 4 март 2022 година и член 17 и член 19 от Директива 2001/55/ЕО.

Европейската комисия е приложила извънредни мерки заради войната в Украйна и държавите-членки не могат да приемат законодателни решения, които противоречат на основните принципи на правото, с единствения мотив да сведат до минимум формалностите поради спешността на ситуацията.

Решението по административнто дело може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Украйнаделобежанцивас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Многократно са искали помощ от ООН и ЕС. Но НИКОЙ не е отишъл на място. Снимков материал, видеа, как мислите?! 14000 убити да това време, цивилни, от бомби и ракети, изстреляни от центъра на Украйна. Затова каза Путин - нарушават, не искат да спазват Минското споразумение. То е сключено само заради това- да спрат фашистите да бомбят Донецк с ракети среден обсег. Това са ползвали АЗОВ.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Населението на Луганс и Донецк където има гражданска война от 8г. явно.е можело да се възползва по принцип и да потърси закрила в ЕС но не са го направили, защото никой не тръгна организирано да ги извозва за Европа, а на Украйна да наложи санкции за гражданската война през тия 8 години. Чудовищни двойни стандарти в тази европа просто ума ми не го побира.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те самите украинци ще избягат от България. Тук стана една образцова фашистка страна. Спират ти достъпа до сайтове, които са сметнали за вражески- руски, следят ти ИП - то, и пак заради Русия. Е, то украинците не са свикнали на такава демокрация, дори и системата ни да е против врага им.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прегледах форума. Мисля че повечето не са чели статията и не разбират че всъщност правителството е поставило известни ограничения пред украинците тоест да поискат статут до 15 април за да имат права. Това ограничение отпада и сега всеки украинец ще има всякакви права от ЕС.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах как министерското решение се е озовало в съда. Предполагам че има подадено възражение. Защото те едва ли проверяват всяко решение. Оставам с мнението че някой иска да получи повече и то от най бедните в ЕС, но може да греша обаче така ми се струва.
14
0
 
15
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 1 година
Украинците в Австрия карат чисто нови Ланд Крузъри 300 за над 100 бона в евро. Моделът не се предлага в Европа поради еко-нормите. На всичкото отгоре не плащат и винетки. Бачкай, народе, за благото на украинските мафиоти.
13
1
 
8
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той, Киро, за всичко така си прави. не чете, ни конституция, ни закони, ни европейски наредби. Он си знае Сичко и си го прави как си иска. Важното е да се похвали, че много раблота е свършил. А дали е......
11
1
 
29
 
! Отговори
Луд преди 1 година
А за отмяната на забраната, за добив на(Шистов газ)!! Във Добруджа от този същия ВАС не виждам да има писано във(dnes.bg)!!
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе коментиращи ГЕРБ'ари с празни глави. Направихте ли опита да прочете статията. Хахахахаха.
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ся малко пак САЩ да ги вземе, бе! Какво е това нещо! Нали са империя, ще отделят толкова един цял хотел само за украинците, пък и нали там е по-луксозно, радост за тия.
8
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Митрофанова, то хубаво да прочетеш и после да коментираш, ама отде толкова акъл у рашка
7
4
 
18
 
! Отговори
перко преди 1 година
КАКВО МОЖЕ ДРУГО ДА СЕ ОЧАКВА КАТО ИМАМЕ МИНИСТРИ-НЕКАДЪРНИЦИ.
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тез некадърници в управлението дето бяха, нещо законно направили ли са въобще? то не бяха нарушения на конституции, закони, правила и норми. Пълен потоп след тях.
5
1
 
37
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
Нищо не разбрах ама да питам все пак ще издържаме ли още украинските богати туристи или няма!?
4
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия украинци тука два месеца ги кърмотим, се дембелят в леглата на хотелските луксове, и накрая пак неблагодарни! Арее, чантата, дрешките, багажчето, сакчето и към Украйна.
3
4
 
29
 
! Отговори
Митрофанова преди 1 година
Браво, ВАС! Украинць должнь идти туда, откуда пришли!
2
5
 
23
 
! Отговори
от бъдещето преди 1 година
Това не са бежанци. Дали са им пари да им развалят панелките, после щели да им построят нови смарт градове, дето Кире повтара като развален грамофон. Това чака и българинът, конфискация на старите панелки и електронен концлагер.
1
8
 
25
 
! Отговори
Киро Харакиро преди 1 година
Който пипне майданаджиите присъда доживот! Ако ви нападат украинци ще се усмихвате и ще давате другата буза! Само някой да е посмял да се защити - ще гниете в затвора! То да не ви е убийство на български деца след употреба на дрога със закрила на МВР! Украинци са това ей, майдан им е поръчал Киро!