Янаки Стоилов: Не е изненада решението на ВСС

По думите му, разположението на силите в съда е предполагал резултата
11 юли 2022 09:56, Петя Славова
19
Янаки Стоилов: Не е изненада решението на ВСС
Снимка: БГНЕС

Отлага ли се съдебната реформа, коментира ред БНТ конституционният съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Според него не е изненада решението на ВСС за главния прокурор Иван Гешев, защото разположението на силите в съда предполагаше този резултат.

По думите му самата инициатива е изиграла важна роля, защото дълго време се е твърдяло, че главният прокурор е недосегаем.

Още по темата
"За мен е удовлетворително, че и Конституционният съд, и Върховният административен съд потвърдиха правото на министъра на правосъдието да може да задвижва такава процедура. В нея няма никакво нарушение на разделението на властите, защото както се видя ВАС като орган за управление на съдебната власт е единственият, който може да се произнесе по същество и той взе своето решение", заяви Янаки Стоилов.

Това е един превантивен сигнал по отношение както на сегашния, така и на бъдещите главни прокурори - че има механизъм, при който мандатът на главния обвинител може да бъде подложен на преценка заради тежки нарушения и неизпълнение на задълженията, смята Стоилов. Той коментира думите на Иван Гешев, че аргументите срещу него са "правно нищо":

 "Не искам да влизам в тази полемика, защото я водех като министър на правосъдието - достатъчно ясно съм заявявал своите позиции. Мисля, че всеки човек на такава висока позиция дори и да не става дума за съставомерни деяния, дължи публичен отговор на някои въпроси."

Предложението за разследващ главния прокурор орган не налага конституционни промени, а предвижда на длъжността да бъде назначен съдия, изпълняващ длъжността на прокурор.

 "Конституцията съдържа механизъм, който дори не предполага да се стигне до обвинение за престъпление, за да е търси отговорност от лицето, което ръководи системата на прокуратурата", уточни юристът.

Стоилов изрази притеснение, че в парламента все още няма задвижена процедура за излъчване на членове на ВСС. Времето в живота и политиката е много важно, защото всяко действие, предприето в неподходящия момент може да доведе до тежки последици, коментира той.

По думите му съдбата на това правителство е свързана именно с недооценяването на ролята на времето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
За него е "удовлетворително", че клекна и се наведе за да се хареса на Фигуранта, и за своята сервилност беше назначен за Конституционен съдия! Никога не е късно да станеш за резил!
16
0
 
3
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Един от маститете и наха-кани кому-няги. Изгонени отвсякаде, пак инсталиран на топло и плямпа, та се къса. Защо се допускат тия лъж-ци и мани-пулатори до микрофоните? Та ние им познаваме и кътните зъби. Преди тоя да си е отворил голямата уста, ние вече сме го чели този фалшив мемоар. Разкарайте ги. Не ги пускайте до микрофоните. С тях ви пада катастрофално имиджа.
15
0
 
4
 
! Отговори
Ланския преди 1 година
Янаки, с тези аргументи срещу Гешев по-скоро ставаш за съдия от комунистическия "народен съд", но не и за конституционен. За истинските юристи обвиненията са едно "правно нищо", но за теб са си едно "голямо нещо" защото ти подсигуриха пожизнено топло местенце в КС с много, много привилегии. Остава срама и насмешката с която ще те гледат някои колеги и ще си шушукат че си поръчков съдия, но това са си дребни кахъри за теб.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янаки нали цял живот си в системата кого виниш себе си защо пропускам от БКП си после стана към Радев и президента те назначи до живот на тази хубава служба Янаки значи може да се развиваш било добре но за другите не ти допада айде стига вече едни и същи 30 годвървят на политическата сцена на капиталите и ще се избият кой повече от другият това е
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боли ли...боли, нали :)
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато съдебна реформа е неподкрепена с 16 срещу 2 гласа във ВСС,значи реформата не струва.А това говори достатъчно и за тези, които я предлагат.
11
3
 
12
 
! Отговори
Ива преди 1 година
Стоилов ,кого заблуждаваш с твоя слугинаж а?
10
2
 
8
 
! Отговори
Диоген преди 1 година
Да, не е изненада! Интересното е,чия поръчка изпълни дядо Янаки с искането за сваляне на главния прокурор? И може би точно това го "направи" конституционен съдия! Ако това не е КОРУПЦИЯ, здраве му кажете..
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях на път, да харесам Стоилов, но се оказа, че е комунист. Янаки, Конституцията трябва да се спазва!!! Иначе идва анархия!!!
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Янаки, бе писна ни от теб, дето 30 години не слизаше от Народното събрание, говореше купешки приказки, несвързани, може да си много подготвен юрист,теоретик, да преподаваш добре, ама нямаш практика! Нямаш практически опит в правото! Че и конституционен съдия те направиха! Позор!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този и на ристе секретарката разбират съдебната реформа, да се назначат послушковци, само че техни. Докато станело , се отлагала. Пълен Провал
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво разпределение на сили. 16 на 2 гласа. Този наистина ли мисли, че 16 човека от ВСС биха гласували за Гешев, при положение, че дори на избирането му гласуваха по-малко за него.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашният министър на правосъдието настигна Барни Ръбал по некадърност
4
2
 
23
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Бай Янаки като не си изненадан и като знаеше какво ще е решението защо с буля си Надка разигравахте този театър?
3
16
 
3
 
! Отговори
отвратен преди 1 година
Ами мафията си защити и потвърди гурото си !!Да викат магистрати от ЕС.,и разследване до дупка на ВСС. Няма и един от тях да е без по малко от два хотела !!
2
7
 
5
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
БЪЛГАРИО СЪБУДИ СЕ
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реформата я бавят нарочно от 10 години насам. Първия, който се подмотаваше беше Христо Иванов от Да България/ГЕРБ, който при Тиквун се преструваше на ощипан цяла година.