Гешев остава главен прокурор, само два гласа във ВСС за отстраняването му

Надежда Йорданова: Решението беше очаквано
8 юли 2022 05:45, Анисия Иванова
147
Гешев остава главен прокурор, само два гласа във ВСС за отстраняването му
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Само двама от членовете - Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха мотивите на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и предшественика й Янаки Стоилов. Всички останали 16 гласуваха "против". Иван Гешев не участва в гласуването.

Дебатите по исканата оставка започнаха в 9:30 сутрина вчера и продължиха повече от 12 часа. Основанията, на базата, на които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт.

Тази съдебна реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор, каза главният прокурор Иван Гешев сутринта. И продължи, че целта е „да се сложи някой послушен, и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би поръчки изпълняват някои структури от изпълнителната власт като МВР, примерно".

Това нас няма да ни спре, въпреки този разпад на държавността, ние сме готови да работим с всяка институция, която все още функционира, защото съдебната власт е една от малкото функциониращи нормално институции, в интерес на българските граждани и на България, коментира Гешев.

Според главния прокурор "съдебна реформа" е да се закрие съдът и прокуратурата – антимафия, в интерес на олигархията и мафията. "Съдебна реформа" е по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, обвиняеми за тероризъм и шпионаж, коментира иронично той.

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова изрази очакване сутринта Висшият съдебен съвет (ВСС) най-сетне да обсъди по същество искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Пред медиите тя посочи още, че всички аргументи по този спор са в писмените предложения.

Едно от основанията е негови незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления, каза тя и припомни, че Гешев сам ги е отменил. Министърът отбеляза, че предложенията на прокуратурата за по-тежки наказания на шофьори, причинили катастрофа след употреба на наркотици и алкохол, както и за отнемането на автомобилите им ще бъдат разгледани, като отбеляза, че част от тях противоречат на Европейската конвенция за правата на човека.

Преди началото на заседанието, в залата за заседания, главният прокурор Иван Гешев пожела успех на Надежда Йорданова. Тя му отговори, че успехът е за доброто на обществото и го призова да бъдат внесени обвинителни актове за тежки престъпления, които да издържат в съда.

Ако Министерството на правосъдието иска промяна в Конституцията, има ред за това. Но явно някой не е прочел Основния закон. Да се ползва “антипрокурорската търсачка Гугъл” за доказателства не е сериозно, каза още Гешев и отбеляза, че няма от какво да се притеснява, дори целият инструментариум да бъде насочен към него.

В изказването си Гешев спомена разследването срещу Васил Божков и закриването на спецправосъдието.

Десет часа по-късно пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължи с дебатите по искането за отстраняване.

За съжаление, някои хора трябва да изпитват срам от това, което се случи на заседанието на ВСС днес. Това не са членовете на Съвета. Това са хората, които използваха конституционна процедура за политически цели, каза Гешев в края на дебата.

В рамките на дискусията бе засегната и темата с наказанията на причинителите на тежки катастрофи. Повод за това бе скорошната катастрофа в София, както и предложения на Гешев, направени преди време по посока на по-тежки наказания.

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за прекратяване на мандата на главния прокурор беше очаквано, каза министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова. Министърът посочи, че за част от доводите, свързани с искането, не е получила убедителен отговор, а лични нападки. По думите й има правен спор дали това решение на ВСС може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
ГЕШЕВ Е ВЕЛИК преди 1 година
И НАПРАВИ ТЕТКА НАДКА СМЕШНА- БГ ОЛИГАРХИЯ Е ЗАЛОЖИЛА НА КУЦ КОН, УМНАТА ЕЙ ЧЕ ТОКУ ВИЖ КРЕМЪЛ ПОЧНЕ ДА ВИ ТРЕПЕ ПО ПОДОБИЕ НА СВОИТЕ ОЛИГАРСИ- ЗАМИНАВАТ ЦЕЛИТЕ ИМ СЕМЕЙСТВА.
124
0
 
3
 
! Отговори
зелен чорап-чалгар преди 1 година
на въпроса за някъкви доказателства - пи шман министЕрката казва " нямам".
123
0
 
7
 
! Отговори
az преди 1 година
В допълнение - дразня се от това, че министрите са били наясно предварително, че няма как техните искания да се приемат. Дори техните съпартийци са гласували срещу това. И - все пак - са решили умишлено да губят времето на много държавни служители с тази безсмислица, а и много пари на данъкоплатци! Защото всичко това е струвало минимум десетки хиляди - а, по-вероятно - стотици хиляди левове!
122
1
 
5
 
! Отговори
az преди 1 година
До АнгелинаЕдни от вас яростно искат махане на Гешев. Другите - същото за министърката. А някой от вас - поне един - замисли ли се, че тези съдии не са гласували за Гешев, а за своята независимост като съдебна система?! Нали, ако сега бяха приели да махнат Гешев (а аз съм убеден, че поне половината го мразят) - утре същото щеше да се разиграе за следващия от тях, който е неудобен за поредното правителство! В допълнение - дразня се от това, че министрите са били наясно предварително, че няма как
121
5
 
1
 
! Отговори
Богомил Павликенито преди 1 година
Бялото стлинистко слънце на село Гробар отлъчен от Християнството с лобиране от Сакскобургите се спречкал за паркомясто пред кв. Изток с хора на Александър Балабанов пардон ЦАНКОВ и пет месеца на Лего немож стане от кревата и Никола Гешев ни чул и видял нищо не знае........а в КПСС,КГБ,ГРУ знаят.....и талибаните. с бялото славистко знаме. знаят........Секти,атентати,създаване на религии ..Белят Биг Брадарот османски Лолитко. сме
120
8
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
Браво за Надежда Йорданова и двата гласа от ВСС - особено на Душанова ,която бе много изчерпателно и професионално подготвила своите тези по отделните точки със съответните препратки по членове в закона.Жалко е ,че във ВСС особено от прокурорската колегия има толкова колкото непрофесионално подготвени ,толкова по- безскрупулно ,арогантни и осмиващи знаещите и можещи,но това е част от тяхната "методика" ,която свързаните с ГЕРБ/ДПС и компания безспорно владеят. А ,защо няма и гражданска квота?!
119
7
 
5
 
! Отговори
ф преди 1 година
Някой да е имал илюзии, че мафията не си е вързала гащите със състава на ВСС? Те да не се луди да не го направят...
118
12
 
7
 
! Отговори
:( преди 1 година
ВСС ни се подиграват. Ние си мислиме, че сме демокрация и че имаме гражданско общество. Ха ха , наказан покитик за корупция НИКОГА няма да има. Гешев е гарант мафията да е безнаказана.
117
5
 
10
 
! Отговори
Радон Керанов преди 1 година
Карикатурни обвинения от карикатурна министърка! Правното невежество не води но никъде...!
116
2
 
9
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Урааа !
115
5
 
20
 
! Отговори
ДаКастрирамеПаситто преди 1 година
Щом една бивша разносвачка на кафе е тръгнала да прави съдебна реформа и да сваля Главния прокурор,за да натамани на този пост любовника си,от който ч.е.п за зеле не става, овапсахме я! Това означава,че сме стигнали дъното на септичната яма и дълбан ли,дълбаем !
114
3
 
17
 
! Отговори
ДаКастрирамеПаситто преди 1 година
Щом една бивша разносвачка на кафе е тръгнала да прави съдебна реформа и да сваля Главния прокурор,за да натамани на този пост любовника си,от който *** за зеле не става, овапсахме я! Това означава,че сме стигнали дъното на септичната яма и дълбан ли,дълбаем !
113
10
 
4
 
! Отговори
До Пенсионер преди 1 година
***, кой е комунист - Ицеро от Дай България ли е комунист, Про100Киро ли, генерал лилипут ли? Кой? А може би Баце ти? Това, че едни некадърници и корумпета искат да махнат други некадърници и корумпета, само означава, че ние, данъкоплатците, сме изпуснали сопите, а май трябва да ги вземем в ръка!
112
2
 
15
 
! Отговори
L. преди 1 година
Е, как да отстраниш един толкова кадърен, аполитичен и харизматичен човек като него!
111
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При такава "обвинителка", като настоящата "министърка" и мен да бяха питали и аз щях да съм за Гешев - тя нямала доказателства за харушенията на Гешев, нямала доказателства какво бил разпоредил, казали и че "имал право устно да разпорежда".... Какво искате? *** "харвадски" неграмотници!
110
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не българският народ , а от ЕС казват каква ни е съд. система !
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Свети Марко Тотев... Защото има ''правосъдие'' в Бг , или е кРИВОсъдие ?
108
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според герб и гл. Прокурор , ''ВСИЧКО Е НАРЕД '' , ... само където България ПРОДЪЛЖАВА ДА Е НАЙ-БЕДНА И НАЙ-КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА !А според ЕК на ЕС , всички доклади за България са все ЕДНИ ИСЪЩИ , само се сменя годината : "Слаба СЪДЕБНА СИСТЕМА , КОРУПЦИЯ И БЕЗНАКАЗАНОСТ , ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ , НА ВСИЧКИ НИВА '' ... Да всичко е ''наред'' в гербаджийската ''съдебна система '' ,тя е само на тях !
107
4
 
9
 
! Отговори
отврат преди 1 година
КАТО ЗНАМ КАКВА НИ Е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА....ОКОПАЛИ СЕ В ПАРИЧНИ ПОТОЦИ НЕКАДЪРНИЦИ,ДЪРЖАВАТА ИМ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИТЕ,ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ ОСВЕН ТАВАН НА ПЕНСИЯТА,ЧУВАЛЧЕ С ПАРИ-20 ЗАПЛАТКИ....КАК ДА НЕ БРАНИШ СИСТЕМАТА...ЗА ДА ИМА УСПЕХ,ТРЯБВА БОРБА-БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА И ЕПИЧНА!
106
8
 
21
 
! Отговори
Свети Марко Тотев преди 1 година
Извод: Съдебната система отказа да се одупи на Изпълнителната система.