Гешев: Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически борби

Главният прокурор говори пред комисията за борба с корупцията към парламента
15 юли 2022 14:18, Красимир Ангелов
80
Гешев: Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически борби
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически процеси и борби, заяви пред комисията за борба с корупцията към парламента главният прокурор Иван Гешев.

Той бе поканен за изслушване по повод изнесена информация от заместник-председателя на парламентарната комисия по бюджетен контрол Томаш Здеховски от Европейската народна партия. Става дума за данни от експертиза на разпространените снимки и видео, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

По темата, която ви интересува, трябват конкретни въпроси. Има юридически противоречия, неверни твърдения в това, което вчера получихме в прокуратурата, каза Гешев, цитиран от БТА. Той припомни, че по случая има няколко прессъобщения на институцията.

Още по темата
Тази информация в прессъобщенията не се различава от тази в медиите в последните два дни, посочи главният прокурор.

Гешев цитира и текстове от Основния закон, според които той може да бъде поканен на заседание на правната комисия и в пленарната зала по работата на прокуратурата, а не по конкретни дела.

Веднага след изказването на Гешев започна спор за работата на комисията. Александър Несторов от ДПС изрази мнение, че тази тема не може да е предмет за изслушване на главния прокурор и посочи, че депутатите от партията няма да участват в изслушването. След това той напусна заседанието.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че това заседание е свикано в разрез с правилника. Подкрепи го Анна Александрова, която също изрази мнение, че заседанието е нелегитимно заради липса на кворум. Така тя влезе в спор с председателя на комисията Михал Камбарев във връзка с това колко депутати е необходимо да присъстват, за да има кворум.

След като Камбарев й отговори, че има кворум, Александрова предложи за изслушване "и записите на Лена и Кирчо, защото обществото се вълнува от тези записи дали са истински“, заяви тя.

Заседанието продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
8
 
! Отговори
Гешеффф преди 1 година
Я изкарах фалшивата петорна експертиза да я видим, много за прости ни взехте вече, но да сами сме си виновни!
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото си спомням, Боце Б. и Цацаров ни натресоха единствения милиционер сред възможните кандидати за гл.прокурор и му осигуриха писта само за него, без негови опоненти. С.Ц. заяви, че при втори тур ще гласува с двете ръце за него.Гешев се отблагодари: първото му питане в КС беше как може да се разследва президента. Сетне показа кой реално може да стане шеф на БГ, вкарвайки военни прокурори и въоръжени от отряда за охрана на гл.прокурор в Президентството. И кабинетът Б.Б. падна!
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ако не е, защо са ви такива резултатите от петорната експертиза?! Смях. Много лъжи, накрая ще има и много сълзи.
4
8
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
И да има кюлчета и пачки кво от това бе пyмиapии, човека ви дмижеше клoaкaтa, осигуряваше инвестиции. А сега промяната ви е в эастой бе, бейбифейшъни тьпии
3
6
 
8
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
СЕРИОЗНО ЛИ БЕ ГЕШЕВТАР ? ВИЕ ОСВЕН, ЧЕ СТЕ УЧАСТНИЦИ В ПОЛИТИКАТА В БЪЛГАРИЯ, СТЕ И МАЙСТОРИ ИЗМАМНИЦИ И МАНИПУЛАТОРИ ! СРЕЩУ КОГО ОТ МАФИОТИТЕ КОИТО СА ИЗВЕСТНИ В ДЪРЖАВАТА НИ ОБРАЗУВАХТЕ ОБВИНЕНИЕ И ВКАРАХТЕ В ЗАТВОРА ? ЗАЩО ИЗБЯГАХА МАДЖО, БОЖКОВ, ГАЛЕВИ, МАРГИНИ, КОГО ОТ ТЯХ ЗАТВОРИХТЕ, ЗАЩО ТИКВАТА И ОПГ-ГЕРБ СА НА СВОБОДА,ЧЕ И ДЕПУТАТИ, КЪДЕ Е ДОГАН, В ЗАТВОРА ЛИ Е ИЛИ СЕ ПЕЧЕ НА ПЛАЖА, ЗАЩО ЧИМЕДЖЕТАТА СТАНАХА ФАЛШИВИ СЛЕД 3 ГОДИНИ, А ПЪК ТИКВАТА СИ ГИ ПРИЗНА, НЕ ГИ ОТРЕЧЕ ? ИЗМАМНИК !
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужассс просто ужас
1
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Другарите от ДБ и ПП не можаха да овладеят прокуратурата, и ще платят за кражбите. Голяма мъка.