Василев: Чужди посолства упражняват натиск за съставяне на нов кабинет

Според него това ще стане без да се стига до предсрочни избори
15 юли 2022 19:07, Петя Славова
88

Чужди посолствата упражняват натиск за съставяне на нов кабинет, без да се стига до предсрочни избори. Формулата включва и основната опозиционна партия - ГЕРБ.

От "Продължаваме промяната" не са склонни да преговарят с "Има такъв народ" и с ГЕРБ/СДС. Това обяви пред "Капитал" вицепремиерът в оставка Асен Василев.

"Не може на всичко това да му теглим хикса и да кажем: "Каквото било, било, дайте сега напред", не става. Трябва да заработят системите, да се почисти обществото от тези порочни практики, иначе ще си останем най-бедната държава в ЕС", заяви той, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Но призна, че има натиск отвън да не се стига до предсрочни избори.

"Едната алтернатива е това, което, нека да кажем може би и отвън подшушват - да се правят някакви евроатлантически неща с ГЕРБ. Видяхме, че имаше изявление на държавния департамент на САЩ. И да ни го подшушват, няма смисъл, ние инструкции от посолства не приемаме, независими какви са. Със сигурност е имало индикации от коалиционните партньори, че е добре да се върви в тази посока - ние твърдо сме ги отрязали", допълни вицепремиерът в оставка.

Единият коалиционен партньор - "Демократична България", настоява за експертно правителство, ако третият мандат отиде при тях. Дясната коалиция също не вижда възможно партньорство с ГЕРБ/СДС.

"Трябва да се направи и да се даде максималното за технократско правителство, което да овладее кризите, които притесняват българските граждани. И този опит, ако мандатът бъде даден на нас - ще бъде направен с всички възможни средства. ГЕРБ не е извървяла пътя да се реформира все още и докато това не се случи, няма как да бъде част от този проект", категоричен е Мартин Димитров от "Демократична България".

Другият коалиционен партньор - БСП, отново отрече възможността за коалиция с ГЕРБ/СДС, както и да е имало външен натиск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Ами изгонете дипломатите им или нещо не ви стиска , че те ви качиха на власт , да ви няма
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избори за изчистване на Чалгарите. Тошко се връща да сменя памперса на Слафчо.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е прав Асен Василев!! Прочетете пак внимателно думите му:"Не може на всичко това да му теглим хикса и да кажем: "Каквото било, било, дайте сега напред", не става. Трябва да заработят системите, да се почисти обществото от тези порочни практики, иначе ще си останем най-бедната държава в ЕС"_______Престъпление е отвън някой да оказва натиск за връщане на ГЕРБ в управлението!
69
3
 
11
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Асене , от американското посолство не харесват коалиция на Продължаваме Посeрковците с БСП а искат с ГЕРБ , чудна работа, а!? Възможно ли е да сте откачили посeрковците!?
68
5
 
6
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Асене тюмбел *** помисли пак какво ти предлагат чуждите посолства!Като спечелихте изборите с 2% никой не ви дава картбланш да правите революция!Както ги спечелихте с 2% сега ще ги загубите заради тая главанащина да си мислите че имате право на революции. ИМАТЕ право да продължите след ГЕРБ без резки завои!Бойко стоя 12 години защото не прави революции след царя когато нещата бяха потръгнали...вие се отивате след "успешна" революция след 6 месеца.БСП и ДБ нямат друга игра освен да лаят против ББ
67
2
 
9
 
! Отговори
БАЙДЪН УВОЛНИ КИРО преди 1 година
ЗАВИНАГИ..!!........ РАЗКРИХА ГИ...... ЧЕ.... ПП = МЛАДЕЖКОТО БСП......
66
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-добро решение от връщането на ГЕРБ начело на властта! ГЕРБ няма да допуснат студена и гладна зима за българите, защото те знаят как да се справят с кризите! ГЕРБ няма да оставят българите на тъмно и студено без ток! Другите ще оставят народа на студено и тъмо! Не се залъгвайте с промените на бсп!
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коя е хамелионската партия?
64
2
 
17
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Значи този пеблично си признава, че държавния департамент на САЩ се меси в вътрешната политика на България?? Не Русия, САЩ! Потвърдено от Кокорчо..
63
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Акъла на Герб лъсна днес.За да се подмажат на Америка срещу Русия наговориха куп глупости в НС за 3 март.Тези хора не може да са в правителство на промяната.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
70 ЗА КОИ ПАРТИИ ПИШЕШ ДБ СА С ИЦО АТАНАСОВ ВСЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ХОРА БКП И ПЪПЪ СА ЗДРАВО ЗАЕДНО ЗА КОИ ПИШЕШ КОИ
61
1
 
10
 
! Отговори
АСЕНЕ, Я КАЖИ.. преди 1 година
КАК ЗА 58 ДНИ СПЕЧЕЧЕЛИХТЕ ЗАЕДНО С КИРО И ЛОРЕР- 27 000 000 ЛЕВА ОТ ДЪРЖАВНА ЗЕМЯ....... А НЕ ДА НИ БУДАЛКАТЕ С РАЗНИ - ПРОМЯНАТА, ЧУЖДИ ПОСОЛСТВА, ШПИОНИ, ЗА ДА, НЕ ВИ ХВАНАТ И ДРУГИТЕ ДАЛАВЕРИ НА ПП+БСП +ДБ
60
0
 
6
 
! Отговори
КИРО - БАЙДЪНА - САЩ преди 1 година
НИНОВА - ПУТИН - РУСИЯ......... САЩ + РУСИЯ - - КАКВА Е ТАЯ КОАЛИЦИЯ...??................--КОАЛИЦИЯТА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ =ПП =БСП =ДБ......
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За США ли говори, не разбрах? Така и не се научих да ги разбирам тия с китките.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЪПЪ БЕЗ БКП НЯМА КАК ДА СЪЩЕСТВУВА
57
0
 
5
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
51 НОВИ В КАВИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИИ НЯМА ПЪПЪ И БКП ЕДИН БЕЗ ДРУГ НЕ МОГАТ ТОВА ЛИ САТИ НОВИТЕ УЖАС УЖАС БКП Е НА ВЛАСТ НЕ НЕ НЕ
56
3
 
15
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
АСЕНЕ А С БКП МОЖЕШ ДА СЕ ПРЕГЪРНЕШ ЗА ДА ОВЛАДЕЕТЕ ВЛАСТТА ИЗБОРИ ИЗБОРИ ИЗБОРИ
55
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този мазен наглeц как само лъже. То САЩ ви назначиха, направиха ви известни от нищото и за благотворителност пл'юнки получават от некадърници, крадци и лъжци. Колко жалки сте не е истина! Харвард трябва да го глобят за издадените ви дипломи ако са истински де
54
4
 
9
 
! Отговори
ЩЕ ЧАГЪРТАМЕ ОКОКОР преди 1 година
НСИ КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ ЮНИ 2010Г/ЮНИ 2021Г- ИНФЛАЦИЯ ЗА 10 ГОДИНИ- 19%, ТОВА ПРИ ГЕРБ. А СЕГА ДА ВИДИМ ЗА 6 МЕСЕЦА ПРИ ГЕНИИТЕ ОТ ПП- ЮНИ 2021Г/ЮНИ 2022 Г- 16.7%- МИН УВЕЛИЧЕНИ ЗАПЛАТА С 10%, ПЕНСИИ С 10%- ХРАНИ НАГОРЕ НЯКОЛКО ПЪТИ.
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той има предвид руското посолство, които оказаха силен натиск върху т.нар. опозиционни партии да свалят правителството на Петков заради антируската му и западно ориентирана политика, това има предвид!