Радев реши: Връчва третия мандат на БСП

Това ще стане утре от 17 часа
Обновена: 17 юли 2022 18:15 | 17 юли 2022 17:56, Нели Христова
497
Радев реши: Връчва третия мандат на БСП
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на парламентарната група на „БСП за България“. Това съобщиха от президентството.

Връчването на мандата ще стане на 18 юли, понеделник, в 17.00 часа на „Дондуков“ 2.

До връчването на третия мандат се стигна след като „Продължаваме промяната“ не успяха да направят мнозинство за съставяне на кабинет и посоченият от тях вицепремиер и финансов министър в оставка Асен Василев върна мандата на 8 юли.

Втората по големина политическа сила ГЕРБ-СДС върнаха мандата още същия ден след връчването му с мотива, че са наложителни нови парламентарни избори, защото в 47 НС няма печеливша формула за съставяне на ново правителство

На 15 юли Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените сили, за да чуе как те виждат излизането на страната от политическата криза. Най-големи шансове за получаване на мандат имаха БСП и „Демократична България“, като последната беше смятана за фаворит.

По време на консултациите при президента лидерът на БСП Корнелия Нинова декларира, че ако Радев им даде третия мандат, ще положат усилия за съставяне на кабинет. „За нас основа на тези разговори трябва да бъде програмата, която ПП, БСП, ДБ изработихме преди седмици. Тя е изключително конкретна, ясно разписана, и в нея заложихме три приоритета: да продължим да бъдем социалната партия, която да поставя на първо място социалната политика, и в програмата са разписани мерки за младите семейства, пенсионери и т.н.; вторият приоритет са конкретни стъпки за подкрепа на икономиката в условията на тежките месеци, които идват; и на трето място – за нас безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов категорично трябва да продължи“, каза тя в петък.

Нинова не би преговаряла с ГЕРБ и ДПС. БСП би преговаряла с партиите от досегашната четворна коалиция. Премиерът, според нея, трябва да бъде излъчен от ПП. От БСП предпочитат политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Криминален психолог: Живеем в перфектната буря! Пробутват ни фашизоидни идеи.Тече групова терапия тип Кашоировски след очевидния разпад на коалицията", това мнение изрази криминалния психолог Росен Йорданов. Според него ни очакват поредица от избори. Г-н Р.Йорданов предвиди разпада на коалицията 11дни преди да се разпадне. Анализите му са абсолютно доказателство, че шизофреничките прояви на коалицията са факт.Без да съм психолог виждам налудничавите идеи да ни правят на врабчета. Не кълвем лъжи.
333
1
 
19
 
! Отговори
ПАК ЛИ? преди 1 година
А 4 ДОЛАРА ПЕНСИЯ И 6 ДОЛАРА ЗАПЛАТА?
332
1
 
12
 
! Отговори
да преди 1 година
българския цирк няма край, следва номера на акробатите нинова и гечев, на батута-вигенин!
331
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цирк ли гледаме или извратената реалност? Може би цирк на уникума? Новото правителство е мъртво родено.
330
2
 
14
 
! Отговори
МАЛКО ЛИ Е? преди 1 година
ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ МОДЕЛА - "НИНОВА" ЩЕ НИ СЕ ХАРЕСА ПОВЕЧЕ ОТ МОДЕЛА "БОРИСОВ"? ХЛЯБА ВЕЧЕ ПОЕВТИНЯ, МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ СВАЛИХА ЦЕНИТЕ, ЗАКУПИХА ЗЪРНО ЗА ДА ИМА ХЛЯБ ДО ДОГОДИНА, ВДИГНАХА ПЕНСИИТЕ И БЕНЗИНА ПОЕВТИНЯ С 25 СТ! НАРОДА ПРОСТО СЕ ЧУДИ КЪДЕ ДА СИ ПОХАРЧИ ПАРИТЕ СЛЕД НАСТЪПИЛОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ?
329
1
 
6
 
! Отговори
Сигурно преди 1 година
не си слизал от трамвая?
328
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
120 лева заплата беше през 1969-1970 години. Тогава билета за автобус и тролей беше 6 стотинки, а за трамвай 4 стотинки. Със 120 лева купуваш 3000 билета за трамвай. Сега билета е 1,60 и за 3000 билета трябват 4800 лева.
327
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА - комунизма е хубава идеология, нещо като християнството, но....ПАРТИЙНОСТТА Е ЛОШОТО НЕЩО - - не бъркай комунизма с партийните кадри- те нямат нищо общо по между си - на 10 септември 1944 изплуваха партийците, пратиха комунистите на фронта за да бъдат убити -....останаха 10-тосептемврийските партийни кадри, които никой не ги е търсил през фашизма, ама те "били в нелегалност"-а сега техните внуци ни управляват под всякакви имена и цветове
326
1
 
9
 
! Отговори
До 358 преди 1 година
Да. Забележете, на снимката тапет над статията дори има намигване към десните с медальончето и на врата, което гледа надясно. Тя е на Костов агент. Поведе БСП с мисия да я унищожи и успя.
325
2
 
10
 
! Отговори
Виц преди 1 година
Дава, България продължава да живее във виц. Корнелия го играе Марийка. Но вицът не е от смешните.
324
2
 
12
 
! Отговори
Hellooo преди 1 година
Е сега ке видим "кон боб яде ли"ако съставят кабинет .Ха да ни е честито де духаме супата .............
323
7
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
абе диер идиотн,направо ми е жал за вас!..Толкова ли сте спатъхнати?..Това,че мандата се дава на бсп НЕ означава,че бсп ще управлява!!!...И това правителство,ако изобщо се осъществи,ще си е КОАЛИЦИОННО,НЕ на бсп!!!...Какви са тия..СРАМНИМАЛОУМИЯ за "текезесета","девети септември"и такива суперглупотевини?
322
8
 
6
 
! Отговори
Точен преди 1 година
БСП няма нищо общо с БКП. При соца живеехме 2,5 пъти по-добре от сега, а виждаме Китай как станаха 1 в света. БСП са слуги на Козяк.
321
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как им се иска на ГЕРБ да откраднат и парите от ЕС по Плана...
320
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 352 ДА 120 лв пенсия ... на ДЕН !
319
1
 
3
 
! Отговори
17 мига... преди 1 година
Радев и Нинова са аватари на П и М
318
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, да се порадва два-три дни на мандата си, човещина е, щото тя власт повече няма да види. Тъкмо ще видим кои лица ще я подкрепят, че да им лъснат истинските комунистически ***.
317
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все десни партии в управлението, а БСП е най-дясната.
316
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдейки по коментарите, добър е избора на Радев.
315
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разумен изборна президента Радев, както обикновено.