Политолог: Голямата битка на изборите ще е между ГЕРБ и Радев

Ще се проведе през есента, смята доц.д-р Стойчо Стойчев
20 юли 2022 09:30, Петя Славова
70
Политолог: Голямата битка на изборите ще е между ГЕРБ и Радев
Снимка: БГНЕС

Стойчо Стойчев: Изборите ще са битка на Радев с ГЕРБ, а не между ГЕРБ и ПП -СНИМКИ - ВИДЕО

"Голямата битка на бъдещите предсрочни избори, които евентуално ще се проведат през есента, ще бъде между ГЕРБ и Румен Радев, а не между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", защото партията на Петков и Василев не може да измести президента като фактор." Това заяви пред БГНЕС политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.

С него разговаряме за възможността да се състави правителство с третия мандат и перспективата за нови избори.

Още по темата

Според доц. Стойчев, Радев е връчил мандата на БСП, за да се спечели време и изборите да са през октомври.

"При кацането си в Черна гора Радев заяви, че за него е по-добре изборите да се проведат през октомври, отколкото през септември. В останалите дни до август парламентът трябва да приеме важни закони. Тълкувам това като индикация за нови избори. Най-вероятно в началото на октомври ще бъдат проведени изборите и стратегията на Радев – БСП да получи третия мандат, е с идеята тя през тези две седмици, до края на юли, да държи мандата, за да може НС да бъде разпуснато в края на юли", заяви политологът.

Той смята, че самият старт на преговорите, които започнаха като двустранни, вместо и четирите партии да бъдат поканени да преговарят заедно, е свидетелство за минималния шанс да бъде излъчено правителство.

"Трябва много по-голямо мнозинство от 121 депутата, за да се прокарват реформистки решения. Трябва цялото мнозинство от ИТН плюс гласовете на депутатите, напуснали политическата група. Всички тези фактори ме карат да съм скептично настроен относно ново правителство в рамките на това НС", коментира анализаторът.

Той припомни, че Радев три пъти е връчвал проучвателен мандат на БСП и при всичките случаи е целял едно – провеждането на предсрочни избори.

"Причините за това не са ясни, но е по-добре да имаме избори, отколкото едно неясно мнозинство, което се крепи на два гласа", категоричен е доц. Стойчев.

Той не изключи ПП да поднесат изненада при едни евентуални предсрочни избори, но тя няма да бъде като тази от ноември 2021 г., т.е. не очаква партията да получи такава подкрепа.

"Една от важните причини за това е общият им електорат с "Демократична България". За това откъм резултати много зависи как ще се явят двете партии на избори - заедно или по отделно, за да се види как ще бъдат разпределени техните 350 000 гласа електорат", каза политологът.

Според него е възможна ерозия на БСП, тъй като традиционно гласуващите хора за партията припознават Румен Радев като легитимен лидер на тяхната общност.

"Важно е коя партия Радев ще посочи като идентична с неговите предпочитания, защото всъщност той е лидерът на влияние. В България винаги сме имали два центъра на влияние, така че голямата битка ще бъде между ГЕРБ и Радев, а не между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", тъй като ПП не можа да измести президента като фактор", отбеляза доцент Стойчев.

Електоралният капацитет на проруските партии е около 270 000 гласа, който надали ще бъде надхвърлен. "Той е достатъчно уплътнен от "Възраждане" и "Български възход", така че не смятам, че ще има следващи такива партии в парламента след изборите, няма и перспективи за съставяне на проруско правителство след това", категоричен е доц. Стойчев.

Относно евентуалните резултати на партията на Стефан Янев "Български възход", политологът смята, че той ще получи електорална подкрепа, обявена и от социологическите агенции – около 6 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гербавия политолог - ,,герб е още жива,, Що поне не казвате кой ,,политолог,, от коя партия е излъчен за да не ги мислят хората за луди ?
22
3
 
6
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Тоя разбира от социология, колкото Путин от война. Поне каквото каже знаем, че няма да се сбъдне.
21
12
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ ще се завърнат преди 1 година
За ГЕРБ гласуват само най-образованата част от населението.Радев е червен руски агент.
20
8
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Поредна платена прошаганда със синагогален вкус. Голяма битка между Радев инГЕРБ не е възможна,защото бито Радев,нито ГЕРБ са големи. Цинично е да се поставят оценки,без да знаем кой ше се кандидатира за избори. Да Ви кажа ли какво ще се случи ако на изборите се представи широка проруска коалиция?Ще победи с абсолютно мнозинство.А Радев и Борисов са си от едкн атлантически прозападен губещ отбор.
19
12
 
13
 
! Отговори
гербави идиоти преди 1 година
За герб гласуват само хора завършили помощно училище , прекарали менингит или такива със синдром на Даун.
18
6
 
18
 
! Отговори
Очевидец преди 1 година
Този е политолог, колкото Сахара е река.
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не уяде шамарите от протестиращите пред румънското,курбан трябва да прави тоя,размина му се на косъм тогава.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Битката е да не се дава думата на такива като тоя.
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОя защо е анализатор?Него кой го анализира?
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и тоя ако е политолог....
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Р.Радев и БСП винаги са били скачени съдове. Само слепците не го виждат. Първия прави всичко възможно за да може да скара останалите партии и БСП да са във властта. Римската максима - разделяй и владей. Най-големите крадци са БСП и това лъсва след всяко тяхно управление. Примери - Луканов, Виденов, Орешарски!
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОЛЯМАТА БИТКА ЩЕ Е МЕЖДУ НАРОДА И ТЕЗИ, КОИТО 30 ГОДИНИ ОГРАБВАХА И РАЗРУШИХА БЪЛГАРИЯ!!! ОСТАНАЛОТО СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ПО-ЛЮ-ЦИИ НА ДЕКАДЕНТИ!!!
11
4
 
12
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
Тоя си качва снимки с оръжия и храсталаци, шубраци. Купил си е офроуд джипка за 5 хиляди лева и практикува професията на дедите си - комунистически шумкар
10
2
 
11
 
! Отговори
Жълта книжка преди 1 година
Това е оня дето ходи да се снима пред лудницата през нощта.
9
4
 
14
 
! Отговори
Пфффф преди 1 година
хахахахахха тоя не е ли онзи боклуик който показва средни пръсти на мирно протестиращи срещу Тиквата граждани?
8
10
 
6
 
! Отговори
започнаха преди 1 година
Следащият етап....Няма да влязат в НС - ДБ, ПП ще има едва 5 %, ДПС ще има над 15%, Силно представяне на Янев, Възраждане и Голяма победа на Тиквата. Толкова прозчни и гнусни са тези т.нар. "социолози".....В нормалните страни когато има голямо несъотвествие между прогноза и резултат--този социолог губи всякакъм имидж. Но в България....плащането му е майката. С нашите пари манипулират хората.
7
6
 
11
 
! Отговори
Голямата битка преди 1 година
Ще е кой да ръчка с машинките хаха
6
3
 
14
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Уважаевми доценте, къде ще е битката ? Това е като първи въпрос. Като втори е, ама цялото Герб ли ще се бие с Радев ? С такива политици, политолизи и социолози, на които им плащат за да говорят глупости, нищо добро не очаква България. Между впрочем, като трети въпрос, защо дори и самият Бойко Борисов не обелва и дума, кои ще изплащат облигационния заем на третото му правителство.
5
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никва битка няма. Чичо Сам отдавна е решил какво ще е управлението. Изборите са само симулация на демокрация.
4
1
 
7
 
! Отговори
възсиране преди 1 година
До Анонимен 1 Нали знаеш като се напъваш прекалено какво става?