Над 10% от състава на въоръжените сили на България е от пенсионери

Това допълнително ограничава възможностите за израстване на младите офицери
156
Над 10% от състава на въоръжените сили на България е от пенсионери
Снимка: Dnes.bg, архив

Над 10% от състава на въоръжените сили на България е съставен от пенсионери.

Това става ясно от писмен отговор на министъра в отбраната в оставка Драгомир Заков до депутата от ДБ Мартин Димитров, пише "24 часа".

Във въоръжените сили на България служат 4107 пенсионери, става ясно от отговора на министъра. Като 3153-ма от пенсионерите са навърщили възрастта и са упражнили правото си преди 5 и повече години, посочва Заков.

Общата численост на въоръжените сили на България е около 40 000 души като точните числа са класифицирани. Армията сама по себе си е около 20 000 души. Като според последните данни на Заков незаети са около 7000 места в нея.

1325 са пенсионерите, които продължават да служат само в Българската армия, показват още данните от отговора на министъра. Това означава, че военните продължават да не могат да се отърват от проблема с "полковниците-пенсионери" - висши офицери, които продължават да работят и да вземат заплата, въпреки че са пенсионери. Това допълнително ограничава възможностите за израстване на младите офицери. Полковниците да могат да бъдат оставяни на служба бе предвидено при реформата на пенсионната система през 2015 г., за да се запазят ценни кадри, за чиито места няма подготвени офицери.

Останалите пенсионирани служители, които продължават да са на работа във въоръжените сили са цивилни, става ясно от отговора на министър Заков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: армияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
До 112 преди 1 година
Проблемът се нарича "дъмпинг". Другият проблем е "нашия човек". Пречи се на нормалното функциониране и възпроизводство на работната сила.
130
0
 
1
 
! Отговори
Професионалист преди 1 година
Калфин измисли пенсия плюс заплата,Б.Борисов го въведе през 2015г. Това безумие продължава вече седем години.Що милиони се изляза от нашите данъци.За багата държава може,но ние сме бедни,а захранване пенсионери със заплати.
129
0
 
1
 
! Отговори
Гарантирано от ГРОБ преди 1 година
Цялото им управление , цели 12г беше 80% кражби, 15% ПР за замазване на положението и 5% смислени политики.
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво превъоръжаване говориш? Това е по-смехотворно и от самата войска. Ние имаме платени, на хартия някакви F16, а те още сега летят на F35, за дронове и муниции да не говорим
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На фалшивата ни държава и армията и е фалшива. Началници пенсионери, някой от съветски времена, а наличния млад състав е сбирток от охранени шоп'apи, които едва ли могат да покрият някакви нормативи и хитреци на дребно, с втора работа, а службата им за почивка и платени от данъците ни осигуровки. Пълен нонсенс и трагедия ако се чака тази войска да ни пази.
126
1
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 година
няма армия...тотална разруха е,от 30 г.няма превъоръжение,...няма България...пари,схеми,схеми,пари...черна дупка,като образованието и здравеопазването разбира се...едни тарикати правят пари за сметка животите на хората...ще платим нечовешка цена хора...с животитена децата си ще плащаме...страха и зависомостите,с това абе аз да мина...след мен потоп,така бачка дпс-гроб...за офшорни...за пари...без значение кой плаща,ако обичате децата си и България за ПП,и ще си имаме Армия,ще си върнем България!
125
1
 
5
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Стига глупости никъде в света няма такава измишльотина, пенсионират ги рани , щото е много трудно да правиш нищо и същевременно ги оставиш на работа. Еми вдига се възрастта като на трета категория, като за парашутисти летци и други по-специфични звена се прави изключение.
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В заглавието пак има грешка - липсва едно НЕ преди последната дума (или преди предпоследната , а може и преди пред-пред-последната) Въобще ,където и да сложите НЕ в заглавието - все ще е вярна поправката ...
123
4
 
8
 
! Отговори
работещ пенсионер преди 1 година
До 2022Изобщо не знаеш какво говориш. Ако пенсионерите спрат да работят няма кой да започне след тях. Просто няма кой да работи. Става дума за толкова много работа, че в края на работния ден си като ***. Освен това заплатата е под 1000 лв. При нас си тръгнаха 5 човека пенсионери в началото на годината и от тогава идват млади и си отиват в рамките на 2-3 дни. Изобщо не подписват трудов договор.
122
2
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Работещите Пенсионери сами си плащат Пенсията . Трябва да се радват младите че не ги товарят с това задължение и ще има Пенсии и за тях .Проблема на България са Фалшивите Инвалидни Пенсии - заедно със социалните помощи за ромите - за критиците - вчера две ромчета убиха човек на 85 години за да му вземат пенсията .Има нещо против тези роми - те са вечно алчни за пари без работа .
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов черен дроб имам вече от смях .Най краткия вип българска армия е направо великолепен
120
4
 
2
 
! Отговори
Зле сте с аритметика преди 1 година
Със служебния кабинет ще се учеличат работещите о.з.полковници!
119
1
 
5
 
! Отговори
Военен преди 1 година
Хей, момчета, лекувате ли се? Тук няма да намерите лечение. Отидете на психиатър.
118
1
 
7
 
! Отговори
Дремач преди 1 година
Ако гръмне пушка, ще отида някъде другаде да дремя. Цивилните да ходят да воюват. Те са по-умни, ще се справят. На мен не ми дерме, а ще си дремя.
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начи хем пенсия + заплата за дъртите, а и не са стари, рано ги пенсионират.Отделно - Офицер/началник все ще се намери, а солдат - доста по-трудно.
116
1
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
България за да процъфти трябва да забрани "Социални плащания и издръжка на родени деца"! Това е единственият начин да се запази покоряването на Българският Род от ЦбкпИбкпГбкпАбкпНбкпИбкпТбкпЕ и цялостното изчезване на Българите!
115
0
 
9
 
! Отговори
Към 124 преди 1 година
Няма кирилица , няма и България.
114
12
 
11
 
! Отговори
хаха преди 1 година
виждате ли се каква пародия на държава сте . Мишлета. Цункайте на Бадън отверсието да не ви изритат от НАТО , че по-голям та Шак от вас нема у цела ЕВРОПА. Къде е веселин козела да обеснява как превзема, ще го обеса на чорапогащника му този ан алист
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
121 ----Прав си ,така е.
112
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашата армия беше унижавана години наред чрез неглежиране. Резултатът от това, е че реалното й качество, състояние, капацитет на воинския състав, мотивация, желание да си върши работата и т.н. стигнаха такова дъно, че вече армията започва сама да се унижава без политическа помощ. Тази армия, като е толкова недоокомплектована и толкова много й трябва ново оръжие, защото старото е прекалено скъпо за поддръжка и морално негодно, защо толкова си защитава сегашното? За да не работи...