Над 10% от състава на въоръжените сили на България е от пенсионери

Това допълнително ограничава възможностите за израстване на младите офицери
156
Над 10% от състава на въоръжените сили на България е от пенсионери
Снимка: Dnes.bg, архив

Над 10% от състава на въоръжените сили на България е съставен от пенсионери.

Това става ясно от писмен отговор на министъра в отбраната в оставка Драгомир Заков до депутата от ДБ Мартин Димитров, пише "24 часа".

Във въоръжените сили на България служат 4107 пенсионери, става ясно от отговора на министъра. Като 3153-ма от пенсионерите са навърщили възрастта и са упражнили правото си преди 5 и повече години, посочва Заков.

Общата численост на въоръжените сили на България е около 40 000 души като точните числа са класифицирани. Армията сама по себе си е около 20 000 души. Като според последните данни на Заков незаети са около 7000 места в нея.

1325 са пенсионерите, които продължават да служат само в Българската армия, показват още данните от отговора на министъра. Това означава, че военните продължават да не могат да се отърват от проблема с "полковниците-пенсионери" - висши офицери, които продължават да работят и да вземат заплата, въпреки че са пенсионери. Това допълнително ограничава възможностите за израстване на младите офицери. Полковниците да могат да бъдат оставяни на служба бе предвидено при реформата на пенсионната система през 2015 г., за да се запазят ценни кадри, за чиито места няма подготвени офицери.

Останалите пенсионирани служители, които продължават да са на работа във въоръжените сили са цивилни, става ясно от отговора на министър Заков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: армияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дремачи,които ако гръмне пушка ще се насе-ат,камо ли да воюват.
110
3
 
19
 
! Отговори
2022 преди 1 година
Работеши пенсионери да но не и в държавния сектор.Стига облаги.Няма незаменими хора.В частния колкото си искат да назначават.
109
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 116. Значи според теб да не им дават и пенсия ли? Тогава изобщо няма да има кандидати за армията. На другите работници и служители голяма част от осигуровките също се плащат от работодателя.
108
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нащо фирма общо зето вече почти сички млади дето ги зимат на работа са от ромски произход. Българчета почти нема. Хората от ромски произход работят, нямам нищо против тях. Просто казвам, че вече българчета почти няма. Няма кадри. От новопостъпилите млади само двама са българи и шестима са от ромски произход.
107
6
 
6
 
! Отговори
555 преди 1 година
114 ти ,добре ли си?Пенсията на военните които работят е от бюджета на армията
106
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е музей а не армия. Баааа хти гашниците натовски вееее
105
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да плювате помислете. Пенсия се дава от НОИ съгласно Кодекса за социално осигуряване. Всеки работещ има едновременно отношение с НОИ и друго с работодателя. НОИ дава пенсия когато изпълниш условията за нея. Работодателя ти плаща заплата за всеки работен месец. Така се получава и заплата и пенсия. Ако пенсионера спре да работи работодателя ще наеме друг и ще му плаща на него. Какъв е проблема ако си пенсионер и работиш още повече ако за професията и длъжността има недостиг на кандидати.?
104
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хрантутници на държавата.По цял ден дремат зад бюрата и нищо не вършат.И за какво са ни, нали НАТО ни пази.
103
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами радвайте се, че са само 10% в държава с 45% пенсионери. 30 години демокрация до тук ни доведоха, 3 милиона българи не преживяха прехода, а останалите сме 45% пенсионери.
102
5
 
10
 
! Отговори
Айде малко сметки преди 1 година
Един курсант струва на държавата средно 200хиляди лева за 5 години обучение хранене осигуряване а за летците около 500 хиляди лева.За Академия средно 2 години 100 хиляди а за обучаващи се в САЩ и други обучението е 500 хиляди.Средно за 20 години държавата инвестира между 400хиляди до 1милион в офицер.Повечето от тези които искат да уволняват са се пенсионирали защото са с английски език академии в САЩ и ще си намерят работа НО ДЪРЖАВАТА ГУБИ!Кой прие ЗАКОН разрешаваш ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ И СЛУЖАТ?
101
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7000 свободни места, значи куцо и сакато ще вземат но няма желаещи, камо ли да изберат най-добрите кандидати.
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,и тези пенсии ни бутат към война(да не споменавам имена) понеже знаят,че ако стане нещо тях заради годините няма да викнат.После ще ни гледат по телевизията как умираме!
99
1
 
5
 
! Отговори
По добре във казарма преди 1 година
Да стоят ! Иначе стават политици прибират ги други военни които са по напред във материала ,трети повеждат парти като пак се надяват на хиляди пенсионерски военни гласове ! Те не знаят как се живе във цивилизацията обаче искат пак да командват ,а са толкова ограничени и половината си мислят. че са руснаци !
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хайде малко Брат, кога те пуснаха от психиатрията?
97
0
 
4
 
! Отговори
бай ганююю преди 1 година
няма коментари няма коментари по дадена статия в този сайт и някой ако напише реален коментар с истина..появяват се троловете и веднага пишат по 50-60 коментара и тоиз коментар отива назад и не се вижда или го премахват и изтриват,така че в този сайт четете само заглавията статиите им са с цел посещения и клик байт няма абсолютно никакъв смисъл цензурата им е ужасяваща..по добре в социалните мрежи и там го докладвайте този сайт за подвеждащи статии!!!хайде и сега трийте комемнтара че е неудобен!
96
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе, пийте ги тези хапчета, бе братя българи!!!
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бокича когато беше премиер, бех гледал по наша телевизия, как ги посети баретите, имах чувството, че гледам балет, не бойна тренировка :)))
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И бивши БНА-БКП кръглаци родени по селата, познавам един такъв все още действаш който и не крие че мрази НАТО и всичко западно. Кара само западни коли и почики в натовска Гърция или Турция:... докато не дойдат руснаците де!
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дедо Поп, секретарка като синоним на държанка ли го изпозлваш?
92
0
 
5
 
! Отговори
хайде малко преди 1 година
по-спокойно с дефинициите! Това нашето е ***-плява! Не само не е армия... ами дори за чистене на пътища не стават!