Очаква се Радев да разпусне парламента, страната отива на предсрочни избори

Предстои и обявяване на дата за вота
Обновена: 1 авг 2022 07:17 | 1 авг 2022 07:10, Анисия Иванова
115
Очаква се Радев да разпусне парламента, страната отива на предсрочни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Президентът Румен Радев най-вероятно ще разпусне парламента в седмицата след 1 август, след като стана ясно, че партиите и коалициите трябва да се явят на предсрочни парламентарни избори.

Началото на правителствената криза бе поставено на 8 юни 2022 г., след като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов изтегли министрите си от кабинета на Кирил Петков. На 16 юни парламентът гласува оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев, а правителството падна след вот на недоверие, гласуван в Народното събрание от 123 народни представители, на 22 юни 2022 г., който е прецедент за страната. Вотът на недоверие бе внесен от ПГ на ГЕРБ-СДС заради икономическите провали на кабинета „Петков“ и бе подкрепен от парламентарните групи на ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

Още по темата

След като премиерът Кирил Петков подаде оставка на 27 юни 2022 г., президентът Румен Радев започна консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. Първият проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на това НС държавният глава връчи на „Продължаваме промяната“ на 1 юли 2022 г., като кандидат за премиер бе финансовият министър в оставка Асен Василев. След преговори с коалиционните си партньори, ПП успя да изготви съвместна управленска програма с БСП и с „Демократична България“, но в крайна сметка успя да намери само 117 вместо 121 депутати, които да я подкрепят. Асен Василев върна мандата неизпълнен на 8 юли 2022 г.

Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, които го върнаха веднага, а третият президентът връчи на БСП. Левицата го забави няколко дни, но също го върна, след като парламентът отхвърли 6-месечната им управленска програма, припомня БГНЕС.

Предстои и обявяване на дата за предсрочните избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
7
 
! Отговори
РАДЕВ, КВО СТАА преди 1 година
Разсипа я тая държава.....
23
5
 
5
 
! Отговори
мхм до Модела преди 1 година
Не се напъвай,всеки знае,че пишещ едни и същи текстове с главни букви,го прави срещу заплащане. Не сме слабоумни,като ГЕРБ,които ти плащат
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33 години уж правихте преход към демокрация и накрая пак ви управлява тоталитаренФатмак и неизбрано от никого правителство. Нема такава държава. Цяла Източна Европа махна тоталитаризма, само вие останахте под военнаФатмашка диктатура.
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактите говорят, че всяко правителство, работещо за интересите ЕС и против интересите на България, е обречено на провал.
20
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Няколко дни хахахха забавила левицата в която няма нищо вяло не няколко дни, продажнице Анисия, а 10!
19
4
 
2
 
! Отговори
мхм до Алекса преди 1 година
Поразиите да махне управлението на корумпираната ГЕРБ. За вас това може и да е лошо,но за обикновените трудещи се хора е най-доброто,което можеше да свърши
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на цар Радо Шишарката и новия служебен парламент Кукубенд! Царство Чалгария ще се управлява от цар диригент на Кукубенд!
17
4
 
11
 
! Отговори
Алекса преди 1 година
Жалко че няма кой него да разпусне след поразиите които направи на България
16
6
 
3
 
! Отговори
Офффф до МОДЕЛА преди 1 година
Точно Радев създава корупцията.... Ти си гербер спрял!!
15
3
 
2
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Олигарсите в БГ ,си държат парите в чекмеджето
14
5
 
4
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Добре е,че хората не са като тук коментиращите,иначе сега служебен кабинет щеше да реди Цецка Цачева
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Списъците с новото правителство сигурно вече са в американското посолство.
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що да деля българия с некъпани и необръснати селяци? що да давам свойта власт на мутри които ме крадат и бият? демокрацията е измислена за малките и бедните. НЯМА ДА ГЛАСУВАМ! ОТ ДНЕС СЪМ СТАВАМ ЦАР!
11
12
 
8
 
! Отговори
Неоспорим факт преди 1 година
Румен Митрофанович Решетников обезглавява държавата за трети път. Но сега това е особено опасно - люта война на 400 км. от границата ни на изток, цъкаща бомба на същото растояние от границата ни на запад. Абе радвайте му се! "генерал"! - дръжки!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Звездичките са s.oro.soid.i.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма търпение отново да назначи свои *** и да дръпне още няколко милиарда, както направи миналата година с фонда за пътищата. В същото време простолюдието ще бъде глобявано щото не ще да се маскира на +40 градуса.
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаква се радеф да назначи толкова много пенсионери на двойна хранилка като него -заплата-15000лв.и пенсия-3000лв.а младите да го д....т това е България.Заради него сме в тази ситуация избори след избори,но цената ще платим всички
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да водим *** кого ще ни изберат този път. Въпреки, че знам, че изборите са манипулация, ще гласувам за Възраждане.
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма да гласувам! от днес съм ставам самоуправник!
5
3
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
мутри вън