Очаква се Радев да разпусне парламента, страната отива на предсрочни избори

Предстои и обявяване на дата за вота
Обновена: 1 авг 2022 07:17 | 1 авг 2022 07:10, Анисия Иванова
115
Очаква се Радев да разпусне парламента, страната отива на предсрочни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Президентът Румен Радев най-вероятно ще разпусне парламента в седмицата след 1 август, след като стана ясно, че партиите и коалициите трябва да се явят на предсрочни парламентарни избори.

Началото на правителствената криза бе поставено на 8 юни 2022 г., след като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов изтегли министрите си от кабинета на Кирил Петков. На 16 юни парламентът гласува оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев, а правителството падна след вот на недоверие, гласуван в Народното събрание от 123 народни представители, на 22 юни 2022 г., който е прецедент за страната. Вотът на недоверие бе внесен от ПГ на ГЕРБ-СДС заради икономическите провали на кабинета „Петков“ и бе подкрепен от парламентарните групи на ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

Още по темата

След като премиерът Кирил Петков подаде оставка на 27 юни 2022 г., президентът Румен Радев започна консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. Първият проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на това НС държавният глава връчи на „Продължаваме промяната“ на 1 юли 2022 г., като кандидат за премиер бе финансовият министър в оставка Асен Василев. След преговори с коалиционните си партньори, ПП успя да изготви съвместна управленска програма с БСП и с „Демократична България“, но в крайна сметка успя да намери само 117 вместо 121 депутати, които да я подкрепят. Асен Василев върна мандата неизпълнен на 8 юли 2022 г.

Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, които го върнаха веднага, а третият президентът връчи на БСП. Левицата го забави няколко дни, но също го върна, след като парламентът отхвърли 6-месечната им управленска програма, припомня БГНЕС.

Предстои и обявяване на дата за предсрочните избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА...И АКО ИСКАТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ДЕПУТАТИ ДА СЪБЕРАТ МАЛКО ПОВЕЧКО ХОРА НА СЪБРАНИЯТА СИ В СОФИЯ,ЩЕ ТРЯБВА ДА ОРГАНИЗИРАТ ГЕЙ ПРАЙД!
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никак не му се ще завалията. Батакът и хаосът в който пепетата и бесепетата оставят страната е страхотен. Трябва някой да разчиства мръсотията след тях. Но фигурантът също е виновен за това положение. Всичко започна след като той излезе на площада и си размаха чукана пред хората. Нека да носи и той отговорност сега!
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо никой не търси отговорност от РАЗединителя на нацията,от юмрука(Радев)който за да си осигури още 5г.спокойствие ни докара до дъното.Уважаеми българи благодарение на нищоправещият който ни докара Кирчо и Кокорчо изгубихме 1г.и никога не сме били в подобна ситуация
61
2
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Възразявам! Неолибералните копилетияяя са като ония стада в Йелоустоун след като изтрепали всички хищници дето да ги ловуват! И понеже няма кво да ги ловува и балансира изяли цялата треваи половината видове избягали. Трябвало да заделят две вълчи глутници да почнат да трепят прекомерните стада елени и едър *** за да се възстанови психоклимата и екосистемите! Сивия вълк бидейки държавния регулатор и сектор! Сега за Фенери няма да си говорим, че всички знаем кой е ...
60
1
 
9
 
! Отговори
абе преди 1 година
ако някой пак гласува за тия некадърни превратаджии - не е със всичкия си, да се лекува!
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският фигурант пак има полная власть в руки совветов!
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев кога ще отговаря за хаоса, който създаде?
57
0
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Вие не разбирате. Тежко закоравели нагли копилетаааа разбират само от две неща - бой и сатър! Иска ми се да има друг начин, но тяхното превъзпитание обратно в човешки същества първо е много скъпо, второ е много времеотнемащо и трето зависи от ресурси с които не разполагаме и четвърто в някой случай рецидива е необратим!
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коги?
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога. няма да се оправим докато ни управляват пенсионери-президентство 30-40процента пенсионери начело с Радев, министри,зам.министри,депутати,преподаватели, доктори,МВР,МО и мн.други.Заради всички тези нищоправещи сме така
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Радев. Разпускай това антибългарско крадливо котило
53
0
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 година
До Анонимен67Taka си е. Ако имаше закон бивши величия министри от управляващите да бъдат съдени и да връщат парите ,България щеше да бъде рай.И не всеки щеше да се натиска за власта, ако наистина мисли немафиотки. Уви крумовите закони трябват на България. И трябва да се почне от Горе - Надолу по власта и после по обикновенните хора.
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо да върнат заплатата за юли. Къде дават заплата след като си уволнен? Кабинета Петков беше уволнен пет дена преди да подаде оставка на 27 юни. Тоест от 22 юни те са безработни. Сега ревизия и Киро да върне парите от миналата година когато беше министър в нарушение на Конституцията!!! КС излезе с Решение, че Кирил Петков не е бил служебен министър. Защо е този двоен арашин? Когато хората са изгонени от работа що не получават заплата месец след това? Те искаха до 15 август да бавят мандата.
51
1
 
12
 
! Отговори
мазна фуражка преди 1 година
Заради ушатия *** и натресените ни от него комунистически отрочета сме на този хал.
50
7
 
3
 
! Отговори
Висшист преди 1 година
Цялата ни икономика и просперитет зависят от членството ни в ЕС и еврофондовете, спомнете си какво беше преди да влезем в ЕС! Ужасявам се при мисълта колко много едноклетъчни с право на глас са готови да отидат до урните и да гласуват за Възраждане и да ни върнат в средновековието! За бога братя българи запазили здрав разум, излезте да гласувате, за когото и да е, дори за БСП, дори за ГЕРБ (да, казвам го с отвращение), най-важното е да попречим на средновековниците да спечелят властта!
49
1
 
10
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Крайно време е марионетните политици да заработят в полза на България, най-добре под формата на каторжници в строежа АЕЦ Белене
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли Радев е сложил чадър над възрожденците? Защото е путинист прикрит и тъмночервен ротфронтвайлер. Мирише ми на импийчмънт. А копейконовци ще успеят само ако другите хора не идат до урните. Но те ще идат, ядец! И няма да е там Рашков да ги спре.
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страната отива на фашистка диктатура. Чорапа не е моят президент и никога няма да бъде. Той е президентът на мадуровските машинки. Видяхме му експертите. От леворъки по-леворъки. Меки китки и меки мозъци.
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре президентска република и експертни кабинети! За кво да харчим по 30 млн. на 3 месеца! Експертен кабинет и кой министър сбърка и бърка в кацата с меда набързо аут!
45
1
 
8
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
Блазе ти ако са ти увеличили заплатата с 12%! Моята не е пипана повече от година!