Петков на прощаване: Условия за апокалипсис в България няма

Премиерът в оставка с последно обръщение като министър-председател
337
Петков на прощаване: Условия за апокалипсис в България няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В този момент условия за апокалипсис в България няма. Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да Ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз. Да снижите очакванията си. Да изоставите стремежа си към по-добър живот".

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков в последното си обръщение като министър-председател.

"Искат да забравите, че за 12 години крадяха Вашите пари, искат да забравите за пачките и кюлчетата, с които пълниха чекмеджетата си, искат да Ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да намалят цените на бензина, на газа, и спрат световната инфлация, искат да Ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последици, а реално искат да се върнат и да продължат да Ви крадат.

Още по темата
Разбира се, има ги и тези нови месии, които обещават възраждане на база на омраза. Да излезем от Европейския съюз, да излезем от НАТО, да върнем България на три морета. Те за какви Ви мислят - за наивници! Подобни лъжливи тези се изговарят на килограм, а реално по действията ще ги познаете, когато гласуваха срещу правителството заедно с ДПС и ГЕРБ и бламираха антикорупционното законодателство", се казва в изявлението на Петков.

Лидерът на ПП наречи лидера на ИТН Слави Трифонов "троянски кон", който по думите у вече е част от историята. "Докато пееше за Македония, негови министри искаха поредните милиарди без контрол.

Не допускайте такива политици повече! Изисквайте повече! България може повече. За кратките 7 месеца видяхме как 2 милиарда могат да отидат за икономически мерки за всички хора, вместо за джобовете на двайсетина", посочи Кирил Петков.

По думите му хората си видели как бизнеса може да работи спокойно, „когато институциите не се използват за бухалка, а са там за да помагат на бизнеса“.

"Нека всеки бизнесмен се сети как само преди една година се страхуваше за успеха си. Дали НАП или БАБХ ще дойдат за рекета. Всички трябва да кажем - никога пак няма да допуснем шепа хора да ограбват нашите средства, нашите бизнеси, нашите инициативи, нашите мечти.

Въпреки световната криза, с която съвпадна нашето седеммесечно управление, оставяме на служебния кабинет много стабилна основа. Тя се гради на енергийните мерки, които въведохме, за да имате спокойствие и предвидимост в следващите месеци.

• Отпуснахме помощи за отопление през зимата.

• Погрижихме се да не усетите ръста на цените на тока в Европа. Удължихме компенсациите и за бизнеса.

• За седем месеца извадихме България от енергийната клопка на предишното управление. Част от заробването с тежка зависимост от руския газ е наливането на 3 милиарда лева в „Балкански поток“ – тръбата, изградена с цената на десетки нарушения, от която не получаваме и една молекула газ.

• Дадохме възможност на служебното правителство да подсигури по-евтин втечнен газ до пролетта. С пускането на газовата връзка с Гърция, която построихме само за 7 месеца, още от края на септември можете да усетите съществено намаляване на цените.

• Наложи се да удължим мярката за намаляване на цената на литър гориво, която плащате на бензиностанциите. Защото единствената институция, която може да свали цените по пазарен път - регулаторът КЗК – отказва да разследва за картелни споразумения.

Докато служебният кабинет подготвя организацията на честни избори, няма да се налага да гаси пожари в социалната система.

• Защото за първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността - с безпрецедентно увеличение на пенсиите.

• Осигурихме данъчни облекчения и помощи за семействата, за децата, за възрастните хора. Тази есен стотици училища и детски градини най-накрая ще бъдат ремонтирани.

• Увеличихме заплатите на медиците. За пациентите осигурихме много повече изследвания.

• Увеличихме заплатите на учителите.

• Отпуснахме допълнителни помощи за уязвимите групи.

Оставяме на служебното правителство излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв.

Подсигурихме 13 милиарда от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и мерки, посочи Петков и продължи:

"И като говорим за корупция, разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме по схеми за милиарди, източени от пътното строителство, от граничния контрол, от железопътния транспорт.

Десет години тези пари обогатяваха двайсетина избрани, вместо да отидат за детски болници, подкрепа за семействата, за Вас. Тази битка трябва да продължи.

Но за да я спечелим, прокуратурата трябва да отвори очи за видимите, тежки злоупотреби, нарушения и престъпления, извършвани години наред от приближените на предишната власт. Никой от Вас не заслужава избирателна справедливост и правосъдие, ако случайно се изпречи на пътя им. Затова е важно, че въпреки съпротивата на опозицията в парламента закрихме бухалката, наречена специализирано правосъдие. Важно е, че вече имаме механизъм за разследване на недосегаемия главен прокурор. Важно е, че Европейската прокуратура може да работи независимо в България. Това трябва да е само началото.

През тези седем месеца управление често се спъвахме в собствените си грешки на растежа. Научихме си уроците за много кратко време.

Правителството ни падна в парламента с помощта на група зависими депутати. Но по-важното е, че не падна пред Вас. Изпълнихме обещанията си, не погазихме принципите си в името на каузата България.

Знаем, че имаме още много работа – и сме решени да я довършим!", завършва последното изявление на Кирил Петков като премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
3
 
! Отговори
Номерата на бсп преди 1 година
Още вървят. Да дадем по някой лев на пенсионерите и на соц. слабите за да гласуват за нас, пък ще го мислим. Тия пари дето ги дадоха, това всичко са заеми, които трябва да връщаме. Тия пари не дойдоха от това, че държавата цъфна. Шмматки, тия пари частично се отклониха за наще, дадоха ви трохи и вие крякате колко сте доволни. Само дето децата и внуците ще връщат тия заеми дето ги изпихте по кръчмите!
288
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първи път само и единствено при правителството на Петков,ние младите получихме нещо за децата ни.Все парите бяха насочени другаде.Не плащаме за детски градини.В началото на годината мисля ,че по 600 лева ни дадоха от данъците,при Бойко бяха 20 лв. и плащахме за детските градини.Бабата за първи път даде парички на детето ми.Пенсията е малко по-достойна.Повиши се значително,не че е най-голяма,но може да си позволи повече,въпреки голямата инфлация.За 7 месеца видях в пъти повече от предишните.
287
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие си върнете Бай Га..нь.оо да Ви управлява и да Ви говори приказки,като например,че Ви е направил пътища.Аз не ги виждам За 12 години обещаваше пътища ,а е направил по-малко от Станишев за 8 години.Обещаваше пенсии,а бяха най-малките в Европа,не ЕС.Обещаваше и Ви плашеше,че няма по-добре.Даже Ви плашеше,че ще стане зле като в Гърция.Та Гърция винаги е била в пъти по-добре от България.Наши хора все още работят там.Изберете си го,но без нас.Аз най-малко в Гърция ще мигрирам.П.с.Лекар
286
0
 
2
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
Що ли липсва информация за няколкото бързи заема които ПуПу изтегли за краткия си период на съществуване ? Да не би да са ги засекретили. както засекретиха и "ефтината" газ дето ни я осигури Кирето .... как става тъй, постоянно получаване газ дето е "в пъти" по ефтина от руската ... а цените все се повишават .... п.с. Абе , какво стана с ония милиарди дето мистериозно изчезнаха точно месец след като Променливите дойдоха на власт .? Нали разследване щеше да има ? Засекретено ли е ?
285
1
 
3
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 година
Кире ,хващай си пътеката за Канада,защото се видя,че за политик не ставаш - особенно вБългария.Незна какъв бизнесмен си бил в Канада,но в България съм сигурен,че и бизнес няма да можеш да развиеш.
284
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
306 Имаме едно провалено правителство, опасно вредно за държавата. Сега не е време за поезия.
283
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Театралните представления на Петков приключиха. Държи се сякаш току що е изтекъл пълен, успешен мандат на правителството му. Жалка картина, провалът на премиер, чието правителство бе свалено с вот на недоверие, заради корупция, шуробаджанащина и некадърност. Сега Радев назначи министри, които ще прикрият безобразията на кабинетът, на Киро лъжеца.
282
1
 
6
 
! Отговори
БанкерЪ преди 1 година
...условия за апокалипсис в България няма.И газ няма, а токът е кът.Браво!
281
1
 
11
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Просто като те няма Киро , няма да има апокалипсис .
280
1
 
6
 
! Отговори
До предният преди 1 година
Брадчед, не те знам чел ли си чул ли си за Славейков, или там живееш. Но едно запомни - рибата се разваля откъм главата.
279
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета ви коментарийте и ви се радвам. Прав е бил Славейков:Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни
278
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РалицаРалица - какво завърши? Не те ли учиха на пунктуация в училище - точки, запетай и т.н. Тъжно е че простототията се шири в България. Тъжно е че ТЯ ще реши кой да ни граби през следвашия мандат.
277
2
 
15
 
! Отговори
Linda Mackenzie преди 1 година
Чао кико. Ние мислим да си ходим в Канада. А ти какво ще правиш си е твой проблем.
276
3
 
16
 
! Отговори
Кирил Петков-Канада преди 1 година
Бай, бай, Ленче! Сий ю!
275
6
 
5
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Идва Зимата на Апокалипсиса!! Според информация Путин и неговите учени са подготвили експедиция до Антрактида. Целта е да се взриви мега огромно количество ледници, които ще попаднат в океана и ще прекъснат течението Гълфстрийм, което значи ледникова епоха в Европа. Честито.
274
2
 
12
 
! Отговори
Bond преди 1 година
"Условия за апокалипсис в България няма", защото вече е Армагедон
273
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро, ти само извънземните не замеси като виновни в твоя епичен провал, а може би съм пропуснал някой твой бисер. Следващия който идва, да докара от Харвард наистина умни които поне от икономика да разбират, а не да чакат на Каримански и забележете Р.Гечев да им правят бюджета безсрамници такива.
272
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прощавай Киро, няма да липсваш нито ти, нито върховната точка в продажната журналистика постигната от твоите лакеи от НОВА и БТВ, моля те вземи прасето Лора и *** Цънцарова с теб да потънат и те в дън земята а може и направо целите телевизии да ги фалирш ти може и знаеш как се води нещо към фалит.
271
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И накрая пожела на Гълъба - К*рец!
270
2
 
10
 
! Отговори
Пеликан Щъркелов преди 1 година
Досвидания товарищ!