Социолог: С Донев президентът поставя фокус на социалната сфера

Радев се опитва да лидира лявото пространство, смята Цветанка Андреева
8

Президентът Румен Радев представи днес новия служебен кабинет, който е негов четвърти поред. В състава му влизат трима президентски секретари, трима представители на БСП, един депутат от "Продължаваме промяната" и един посланик.

"Странното е това, което вече се наложи като тенденция, когато обсъждаме служебните кабинети, че трябва да разчитаме личната политическа заявка на президента чрез избора на състава на кабинета. Четвърти кабинет Румен Радев дава определени политически знаци и заявки", заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Социологът Геновева Петрова каза от своя страна, че на този етап можем да откроим няколко неща като това, че в кабинета няма ярки политически лица, в което бихме могли да прочетем знак, свързан със социалистическата партия, защото в последните месеци отношенията между президента и БСП не са гладки. Освен това според нея служебното правителство е изразител на амбицията на президента за пренареждане или преструктуриране на икономически интереси, политически пластове и в много голяма степен преориентация на геостратегически приоритети.

"Изборът на президента Радев навежда на мисълта, че той прави реплики и влиза в диалог с "Продължаваме промяната", които той създаде, и с ДБ, които пък се отказаха от него. По същия начин от него се отрекоха и политическите му отрочета "Продължаваме промяната". Фокусът му този път чрез избор на кабинет не е ГЕРБ, по-скоро се насочва към БСП, като ясно показа, че той е лидер вляво. Това са знаци, че президентът ще лидира лявото пространство, категорично не е съгласен с провежданата дотук политика", твърди Андреева пред Bulgaria ON AIR.

От своя страна Петрова смята, че това са заявки за лидиране на една много по-широка прокремълски ориентирана политическа част от обществото. "Предвид действията и противоречията между президента и правителството през последните месеци има шанс да се очаква известен реваншизъм. Предвид други по-сериозни за държавния глава цели, които стоят в основата на формирането на излъчването на това служебно правителство, заради тях може би реваншистките прояви няма да са толкова очевидни, но при всички положения шансове и очаквания за такива съществуват".

"Самият избор на икономическия министър донякъде е реванш, който президентът търси спрямо Корнелия Нинова. Това е човек, който тя уволни. Лявото в България повече се асоциира с пропутинска линия. В този смисъл лидиране на силна левица е опасна заявка. Дясното сякаш остава много повече в евроатлантическия контекст и именно това е новото предизвикателство, което президентът Радев ни поднася", коментира Андреева.

На въпроса защо президентът е избрал именно Гълъб Донев за министър председател, Петрова посочи, че можем да допуснем, че това е част от публичното послание за акцент върху социалната политика. От друга страна, според нея има и чисто прагматичен аргумент за избора на Гълъб Донев, защото той е един от много близките представители на екипа на президентската администрация. Участие в правителството имат не просто трима президентски секретари, а всъщност едни от най-близките и най-лоялните представители на администрацията на Радев.

"Президентът Радев трябва да е изключително внимателен в действията си, защото той е следен под лупа не само за лоялност от Кремъл, но и от НАТО, и от европейските партньори, ще бъде следен и в България. Всеки един негов избор ще направи заложник съдбата на обществото, на държавата, на бизнеса ни", смята Андреева по въпроса за проблемите в енергетиката и икономиката на страната.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът постави фокус на кремълската сфера и свинеферма. Другите не го интересуват.
5
0
 
2
 
! Отговори
Костов преди 1 година
Айде стига с тоя социал!
4
0
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
Да се надяват ли пенсионерите на поредното подаяние или ще има актуализация или преизчисляване, ама друг път.
3
4
 
0
 
! Отговори
.. преди 1 година
само черен човек да се размножи чрез водещата задължително с френски паспорт за да има от новите европейчета
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисирката е папагал, еггасси?
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква "социална сфера". Някой спомня ли си какво е направил гълъба на държавна служба освен да кълве редвно държавни трохи хляб??