Донев: Страната е в кризисна ситуация и то в почти всяка сфера

Обновена: 5 авг 2022 19:11 | 5 авг 2022 19:02, Камелия Цветанова
155
Донев: Страната е в кризисна ситуация и то в почти всяка сфера
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Това заяви пред БНТ служебният премиер Гълъб Донев.

Твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство е меко казано несериозно, каза той.

Още по темата

Въпреки че видях, че и автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към военен щаб. Може би имат предвид и моето първо висше образование във Военновъздушното училище. Нямаме такива намерения, коментира Донев.

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

"Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още опвече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме "изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. Нагоре", каза той.

Социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийна помощ. Тя е увеличена със 100 лева - вече е 623.55. Разширен е и кръгът на правоимащите също се увеличава с около 50 000 души. Другият важен момент е промяна в линията на бедност - още този месец тя ще нарасне от 413 на 504 лв., коментира Донев, който е бивш социален министър.

"Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени", коментира той.

Премиерът заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание, но коментира, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите, защото е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване.

"Проблемът, който е дойде октомври с увеличението на пенсиите - то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите", обясни служебният премиер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: газГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най накрая някой да излезе и да каже истината. Стига розови ПП очилца айде към Канада
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпреки всичко в сподели.нет като питат хората какви заплати взимат всички отговарят над 3000 лв, общ семеен бюджет - 8000 лв. Не знам нещо не се връзва.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситуацията не е кризисна а по скоро навсякъде цари тотален хаос!
13
9
 
8
 
! Отговори
Жалка гледка преди 1 година
Тоя ще го изгонят с камъни, както всеки друг гълъб. ХА-ХА-ХА
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МВФ призова правителствата в Европа: Нека хората да понесат тежестта от по-високите цени! Така ще се стимулира енергоспестяването, твърдят от базирания във Вашингтон Международен валутен фонд, а Германия одобри официално временна такса за всички потребители на природен газ.
11
3
 
6
 
! Отговори
а стиа бе преди 1 година
как бе , нали киро и корнелиА казаха че оставят държавата подредена , усигурена и стабилна ? ся кво стана ?!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е той този напълно компроментира началника си. Какъв резил още от 3-тия ден.
9
0
 
5
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ами не че ще ставам саркастичен или ироничен - станах такъв просто защото отдавна съм го осъзнал тоя факт! То се усеща в самия въздух и как се движат хората по улицата. И това е защото твърде много християнски постулати вървят " Който бил неспеаведлив го остави да е несправедлив, който е нечестив го остави да е нечестив ..." С идеята имало кой да ги съди. Имало друг път... Що им не отлъчихме гъзоветеее за цялата им наглост и да си поемем нещата в ръцете нашите собствени ...
8
4
 
1
 
! Отговори
Добро а не зло преди 1 година
Аз съм българин от болярски род и желая България да се оправи, защото съм националист, както и защото съм роден, за да правя себе си и хората истински щастливи, а не нещастни!Това е истинската орисия на мен, но хора които са против мен, значи всъщност са българомразци, демони, *** и мерзавци, заради които България е зле за българската нация, а не много добре!
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновни са Путин и Русия и целия руски народ защото нападнаха бялата пухкава невинна демократична миролюбива Украйна без да им е дала абсолютно никакъв повод и без абсолютно никаква причина, а руснаците подкрепят агресията в Украйна.
6
10
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да изнемогвам от високи цени и да обеднявам, отколкото да бъде роб на Путин и на русия. Цените може да поскъпват, но свободата е безценна.
5
2
 
14
 
! Отговори
обективен преди 1 година
АДА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НИКОГА НЯМА ДА СВЪРШИ ,ДОКАТО НЯМА ВКАРАНИ МИНИСТРИ В ЗАТВОРА , А БОКО ТРЯБВА ДА Е ОСЪДЕН НА 1000 ГОДИНИ !
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който гласува за Бойко получава освен него и Румен Радев с руски газ. Големи приятелчета станаха тази година.
3
4
 
4
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Защо цензуриране думата р у б л а д ж и я ???
2
7
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Сега не е време да се увеличават доходите и да се разрешават кризи, демократичния украински народ се нуждае от 9 милиарда евро месечно за да може Украйна да функционира като икономика, иначе рухва. Трябва всички в ЕС се мобилизираме и да отделяме от джоба и от залъка си за да съпортнем демокрацията в Укрейн за да навредим на Путин и на Русия.
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко и Румен = учудващо добра газпром комбинация.