Донев: Страната е в кризисна ситуация и то в почти всяка сфера

Обновена: 5 авг 2022 19:11 | 5 авг 2022 19:02, Камелия Цветанова
155
Донев: Страната е в кризисна ситуация и то в почти всяка сфера
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Това заяви пред БНТ служебният премиер Гълъб Донев.

Твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство е меко казано несериозно, каза той.

Още по темата

Въпреки че видях, че и автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към военен щаб. Може би имат предвид и моето първо висше образование във Военновъздушното училище. Нямаме такива намерения, коментира Донев.

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

"Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още опвече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме "изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. Нагоре", каза той.

Социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийна помощ. Тя е увеличена със 100 лева - вече е 623.55. Разширен е и кръгът на правоимащите също се увеличава с около 50 000 души. Другият важен момент е промяна в линията на бедност - още този месец тя ще нарасне от 413 на 504 лв., коментира Донев, който е бивш социален министър.

"Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени", коментира той.

Премиерът заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание, но коментира, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите, защото е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване.

"Проблемът, който е дойде октомври с увеличението на пенсиите - то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите", обясни служебният премиер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: газГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Много баби хи лаво дете" или "Много политици, слаба държава". Вината за това състояние на Държавата ни, сте Вие "политиците".
35
3
 
4
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Хубавец е новия премиер. На външен вид, но не само - и нрава му е прекрасен. ХАХАХАХАХХАХАХА
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъб вече е хипнотизиран от организацията. Личи си по погледа. Знае той, не играе ли по свирката в кол центърът го чакат на работа, а не се знае и тази работа колко може да я свърши.
33
3
 
10
 
! Отговори
САМО ЕС и САЩ! преди 1 година
Как можах да гласувам за Радев!!!!!! Бойко Борисов и ГЕРБ са виновни! СЪД И ЗАТВОР!!!!!!!!
32
1
 
3
 
! Отговори
Бърнев преди 1 година
При Изюм нещо се обърка в настъплението русооркските орди. Взеха да отстъпват, явно прехвърлянето на войски към Харков и Херсон отслабва други позиции. Нямали тука некви ватняци да отидат да помагат, ЧВК Вагенр ше ги вземат, а казавот че денгите са добри , а жертви няма, каза го лично Конашенков.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората живеещи на момента от социални и енергийни помощи не са толкова много, главно са от един определен етнос. Лошото е, че предстои и тези, които що годе свързваха двата края да изпаднат и те в графата нуждаещи се, докато за политиците и държавните служители тази опция не съществува, техните заплати се увеличават 4 пъти годишно и то със закон в зависимост от инфлацията
30
2
 
9
 
! Отговори
Гранитогрес преди 1 година
Ще успее ли Гълъб да бие рекорда за най-бърза оставка?
29
5
 
4
 
! Отговори
КОГА>??????? преди 1 година
КОГА Е ПРОТЕСТА СРЕЩУ ГЕРБ/ДПС/РАДЕВ????????????????? ИДВАМЕ!!!!!!!!!!!
28
0
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
ГЛУПАВ НАРОД!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами назначавайте на постовете независими хора с реални конкурси, а не на разни министри и комунисти *** деца и ще се оправи държавата. А и тази смяна на тактика да докарвате млади роднини завършили Харвард също не върви.
26
7
 
7
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 година
Днес излезе информация, че Бащата на Кирил Петков напуснал България! Как? По трите моста, които Киро направи? Или мина по трите тунела? Да не би да е ползвал една от трите магистрали, които Киро обеща? Дано не са го забавили на митница, след като Киро намали държавната администрация с 30%. Може пък да ползва и новите електрически коли от завода, който Киро построи! Незнам, Киро ни липсва, просто е!
25
3
 
6
 
! Отговори
Банкя Рисърч преди 1 година
БОЙКО, пардон... ГЕРБ - 135%, ДПС - 33%, Възраждане - 9%, ПП - 0.2%. Проучването е проведено сред 10 000 ГЕРБ-аджия и е подкрепено с 5000 евро от шкафчето.
24
3
 
6
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 година
Ке се появи гълъб и ке ocepe всичко.
23
2
 
4
 
! Отговори
Киро Истината преди 1 година
Каза съвсем друго! Аз му вярвам на него, защото той никога не лъже!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Премиерът Донев се пошегува,че ще прави бюджета "перо по перо", което беше отговор на вица,който днес Борисов каза за Донев. Хахахаха
21
8
 
6
 
! Отговори
Podlodial Gilap преди 1 година
Гълаб Позор! Оставка и Затвор!
20
2
 
15
 
! Отговори
Лена преди 1 година
сега няма да барам тръбата, няма 15К заплата, Линда да я бара
19
7
 
3
 
! Отговори
СССР позор преди 1 година
По-слаб премиер не сме имали от 681-ва година до сега. Тоя къде си мисли, че се намира?!
18
12
 
5
 
! Отговори
Лъжеш! преди 1 година
Лъжеш, проскубан Гълъбе, национален предател, продажник и лакей на кремълското нищожество, лъжеш! Има неоспорими доказателство, че вече проваляш газовата връзка с Гърция! Вдигай си перушината и се измитай от МС, защото, така или иначе, ще бъдеш изметен! Българския народ ще те измете, долен предател! Както и коварния и двуличен измамник - *** от село Славяново!
17
5
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха-ха преди 1 година
Голям автогол си наби, като прие този пост, гълаб. :D Е ся щи саибе майгaдa. :Д