В търсене на природен газ: Очаква ни студена и скъпа зима

Експерти с прогнозни варианти за възможностите
8 авг 2022 10:58, Петя Славова
269

Служебният кабинет анонсира миналата седмица оздравителен план за оздравяване на "Булгаргаз". Към момента дружеството не разполага с достатъчно средства за закупуване на необходимите количества природен газ. Очакванията са тази финансова нестабилност да доведе до редица проблеми по веригата доставки – разплащане – енергийна обезпеченост.
Още по темата

"Интерконекторът с Гърция има голямо и истинско значение, когато бъде построен терминалът в Александруполис. Тогава този интерконектор ще има истински смисъл, защото ще можем и като съсобственици да си доставяме собствен втечнен газ. Но дотогава дали ще минава оттам азербайджанският газ или през сделки, единствената разлика е, че към момента 30% от този газ се купува на цената на договора, а другите проценти на пазарна цена", коментира бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в "България сутрин".

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов смята, че много се политизира темата за интерконектора. Той подчерта, че се политизира икономиката и сме вкарани в икономическа война.

Куюмджиев посочи пред Bulgaria ON AIR, че за пореден път някое от енергийните дружества ще бъде инжектирано с пари от бюджета или от БЕХ, само че за първи път се прави за "Булгаргаз". Според него това огромно задлъжняване на енергетиката пак ние ще го платим, рано или късно.

Според него поредица от глупави решения на европейско ниво са довели до сегашната криза, а те са били умножени от още по-глупави решения от предишните управляващи - обричат ни на скъпа и студена зима.

"Купуваме газ, който е на вторичен пазар. Ние купуваме от Турция, Гърция, остава да започнем да купуваме от Сърбия руски газ, който преминава през нашата газова транзитна система и после ние го купуваме. Този щаб трябва да прегледа какво трябва да се направи, за да може да не се повтаря това вторично купуване на природен газ. Задължително трябва да се започнат преговори с "Газпром" за тези обеми неползван газ, които ние сме платили. Трябва да помисли този щаб не е ли добре да направи така, че пазарът да бъде конкурентен - нека да има втечнен и тръбен газ и те да бъдат обект на конкуренция", обърна внимание Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
1
 
! Отговори
Ано преди 1 година
През зимата паниката ще е много голяма,особено в бедни страни като нашата.Скъпият газ ще вдигне инфлацията до небесата!
216
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
.ами аз като купувам нещо гледам цените, но също гледам и като отида да купувам следващия път да не ми кажат ама сега ще плащаш само с карта или само в евро или друга валута,че иначе нямам
215
5
 
2
 
! Отговори
Долен гнусен трол преди 1 година
"Не знам защо се насажда омраза към Русия....." си, затова уж не знаеш.
214
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам защо се насажда омраза към Русия и да купуваме скъп "руски" газ от прекупвачи? Защото сме богати? Или защото сме продажници. Когато отивате да пазарувате, не гледате ли цените? Не ви ли прави впечатление колко всичко поскъпна и как търсите промоции? Иначе искаме да сме независими от Русия и затова не искаме руски газ. Каква глупост. Хлябът с пари се купува.
213
0
 
10
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
До КОНЕКТОРЪТ С ГЪРЦИЯ ... Гърция от месеци купува руска газ и ни я продава с надценка ..... ахахха. Азерската газ не стига за всички. Нема страшно. Газ ще има за всички . Ама на каква ЦЕНААААА .....
212
1
 
13
 
! Отговори
Газпром преди 1 година
Като свършите дървата и старите автомобилни гуми а ви стане студено, викате "Дооолу Пуутин" три - четири пъти и ще ви стане по топло. А ето ви и още една стопляща новина - НЯМА ДА ИМА НИТО ЕДИН ПОЛИТИК , НЕЗАВИСИМО ОТ КОЯ ПАРТИЯ КОЙТО ДА МРЪЗНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА . Гаранция .
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корнелия отива да меси каймата за кюфтетата, защото не ѝ се води геополитически спор с епидемиологичен оттенък.
210
6
 
5
 
! Отговори
КОНЕКТОРЪТ С ГЪРЦИЯ преди 1 година
Е спасението за България.
209
0
 
5
 
! Отговори
УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ Л преди 1 година
УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ Natural gas The construction of a new civilization.
208
10
 
0
 
! Отговори
Giannis Pogonatus преди 1 година
Какви собственици сте вие на Александруполис ??...Вие ТАТАРИ, ВЯРВАТЕ ЛИ СИ ЧЕ МОЯТА РОДИНА МАЙКА ГЪРЦИЯ, ще допусне едно непотребно племе да е собственик на нещо на ГРЪЦКА СВЕЩЕННА ЗЕМЯ ?...Този полу-турчин Комурдзиефф какви ви ги говори в бантустана ?
207
1
 
11
 
! Отговори
Да ни е преди 1 година
Честит ЕВРОГ...ЕЙ...СК.Я БАРДАК.ВЯРВАЙТЕ ОЩЕ,ЧЕ НИ ПОМАГАТ.СКОРОШЕН РАЗПАД ИМ ЖЕЛАЯ.В УНГАРИЯ 1.25 ? ГОРИВАТА ТУК НАЙ-СКЪПИТЕ В СВЕТА,НАЙ-БЕДНИТЕ ГО ПЛАЩАТ.ДОРИ ОТСТЪПКАТА 0.25ст.си е плащаме! Хакайте спасителните ВАКСИ на Лайнер и да не ви пука,то ако не от тях ще се мре от мизерия
206
10
 
4
 
! Отговори
Мексперт преди 1 година
Газ има, а зимата ще бъде като всички други зими, само БКПтата ще умрат от измръзване ище идат в пъкъла.Тръц.
205
9
 
7
 
! Отговори
Стига бе... преди 1 година
...ментърджии, стига сте плашили хората, биха ви шута и сега дрънкате за отмъщение. Няма страшно, хора, газ има, а зимата като всички останали, лозунга "глад и пет метра сняг" остана при Октомврийската революция.
204
0
 
2
 
! Отговори
до 229 преди 1 година
До Анонимен размисъл по американски! а мазута от твоето мазе ли е ????????????
203
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислете за някакво алтернативно отопление и така. - Какво алтернативно отопление, през зимата в България има много облаци и валежи и малко слънчеви часове, със слънчеви панели не става през зимата. Алтернативите са: ток (скъп) или твърдо гориво: дърва, въглища, пелети. Теоретично може и нафта, но при 3 лв за литър дизел ще ти излезе златно. КАКВО АЛТЕРНАТИВНО ОТОПЛЕНИЕ ПИТАМ АЗ???
202
0
 
2
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Газ не се търси той се знае !!!!!!!!!!!!!!! ТОВА НЕ САЛАМ ДА ГО НАТОВАРИН В КАМИОНА И ДА ГО ДОНЕСЕШ!!!Ако втече е с 50% по скъп а синия от други страни с 30%! Пи та се защо са ходили в училището !!!!!!!!!!!!
201
2
 
12
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 1 година
До Апостол Апостолов ВСИЧКИ КОМПЕТЕНТНИ В ТАЗИ ОБЛАСТ КАЗВАТ ,ЧЕ СЕ ЗАДАВА КРИЗА ДОРИ ТЕЗИ ОТ ПП . НО КИРЧО И КОКОРЧО НИ ЛЪЖАТ ПРЕДИЗБОРНО КАКТО ВИНАГИ
200
8
 
5
 
! Отговори
Колко? преди 1 година
Колко газ мислите че е необходим? Ако спрем парното и тецовете? Не много. Достатъчно ще е да го возим с танкери. Мислете за някакво алтернативно отопление и така.
199
1
 
6
 
! Отговори
Донбас и Крим преди 1 година
Знаете ли защо руснаците нападат най-ожесточено точно там? И зарязаха Киев? Там под земята/водата има и газ и нефт и въглища. Украйна опита преди години да продаде правата за проучване и сондаж на западни фирми. На Путин не му хареса. За това е войната.
198
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ПЛАШЕТЕ ХОРАТА С ГАЗОВ АПОКАЛИПСИС. КАТО СЕ ИЗЧИСЛИ ЕКВИВАЛЕНТЪТ НА ЕНЕРГИЯТА НА 3 МЛРД КУБМ ПРИРОДЕН ГАЗ СЕ ПОЛУЧАВАТ 22,134 МЛРД КВТЧ,КОИТО СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ 50/50 ПРОМИШЛЕНОСТ/БИТ И КОМУНАЛ,ТАКА ЧЕ ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВОТО ОТ ГАЗ Е САМО 8-9 МЛРД КВТЧ,А ДРУГОТО ОТОПЛЯВА ЖИЛИЩА,УЧИЛИЩА,БОЛНИЦИ И Т.Н. ПРОМИШЛЕНОСТТА ДА СЕ ГОТВИ ЗА МАЗУТ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА КРИТИЧНИ БЕЗ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАМЯНА. А ДРУГОТО Е КАКТО ВИ ПРИЗОВА ЦК НА ЕС - ЗАКАЛЯВАЙТЕ СЕ И ПРАВЕТЕ ИКОНОМИИ!!!...