ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати

Делян Добрев заяви, че държавата е ощетена с 200 млн. евро
Обновена: 10 авг 2022 13:45 | 10 авг 2022 13:40, Нели Христова
217
ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев показа фактури, които доказват, че България купува газ от "Газпром" чрез посредници.

Още по темата

"МЕТ" е посредник по газа, който купува газ от "Газпром", плаща си в рубли и продава този газ на България с 30% по-скъпо. "МЕТ" е фирмата, от която идва сегашният директор на "Булгаргаз". Именно този посредник "МЕТ" си назначи шеф на "Булгаргаз" по време на правителство на нулево-толерантните към корупцията", каза Добрев по време на брифинг на ГЕРБ. "Както може да видите, в момента, в който е назначен, той започва да купува газ от собствената си фирма. Да не говорим, че има сделки, на които газ се купува скъпо от "МЕТ" и се продава обратно на същата фирма, но евтино. Тоест, държавата купува скъпо от "МЕТ" и го продава евтино на "МЕТ."

"Разликата е 7 млн. лева само за един месец. 7 млн. лева с две фактури. Няма заплати, няма ток, няма суровини, няма никакви други разходи. Пише се една фактура от "МЕТ", една фактура от "Булгаргаз", две платежни и "МЕТ" прибира 7 млн. лева", допълва депутата от ГЕРБ.

Добрев показа и фактура от "Винтерсхал", друг посредник на "Газпром", от който България е купувала газ през 2012 година.

"Колко качват цената посредниците? 30%. Колко са тези 30% само през последните няколко месеца? За последните 3 месеца сме купили газ за около 630 млн. лева по 30% - по 200 млн. евро са прибрали посредниците. Добре ли е това за тези, които щяха да правят антикорупционно мнозинство?", пита бившият енергиен министър.

"Много се говори за танкерите. Знаете ли какво стана с тях? Двата танкера ги продадоха в Гърция и Турция и купиха газ от посредниците. В България няма фактура от американски доставчик на газ. Какво означава това? Като нямаш фактура от MLG означава, че не си купил от това MLG. Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ", повтори на няколко пъти Делян Добрев.

"Знаете ли от къде знам? За да пристигне от Америка газ в България, той трябва да пристигне от Гърция към България. Физически този газ, който се разтоварва в Гърция или Турция, трябва да влезе в България. Ние не сме имали обърнат поток. Газът тече от България към Гърция", обясни той.

"Сутринта Кирил Петков е говорил кой трябва да влезе в затвора. Ако в България правосъдието си свърши работата, единственото, за което трябва да се притесняват Кирил Петков и Асен Василев е как да избегнат влизането в затвора. Нищо друго. Защото с тези посредници, които ви показах, българското общество е ощетено с 200 млн. евро заради техните посредници", заяви Добрев и заяви, че основателите на "Продължаваме промяната" трябва да си търсят добри адвокати.

Добрев прогнозира, че недостигът на природен газ през зимата ще бъде около 1/3. Дори тези седем танкера да пристигнат, както и заедно с азерския газ, те няма да бъдат достатъчни.

2/3 от икономиката ще работи, 1/3 няма да работи, каза той и препрати въпроса към настоящето служебно правителство и новосформирания кризисен енергиен щаб.

"Хората, които най-много говорят за корупция, са тези с най-големите сделки", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
26
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадецът вика - дръжте крадеца! Това е есенцията на ПП и беше време на Кирчо и Кокорчо да им лъснат д-тата. За само 7 месеца провалиха всичко възможно в тая държава. От това по голям червен флаг здраве му кажи?! Ако някой още им вярва на харвардските лъжци, да ходи да се прегледа в някое лечебно заведение за умствено увредени!
10
24
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП = Предатели за Прокурор!
9
17
 
26
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Адвокати няма да им помогнат. Скоро ще бъде образуван един друг съд. И той ще е Народен съд. Всички предатели, който сподпомогнаха третата Българска държава да бъде унищожена, ще бъдат съдени от народа. А там присъдата е една - въжето пред парламента.
8
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя алтавец пак го е стегнала шапката. То ако имаше схема щеха ли с две фактури да се видят нещата
7
20
 
26
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Виц на годината - ОПГ герПдпс разкриват корупция :) :) :)
6
26
 
40
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Човекът говори с факти и доказва с документи. ПП са за прокурора!
5
15
 
37
 
! Отговори
Жечев преди 1 година
А какво стана с 60те милиона в брой платени на мулето на тиквата?
4
23
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире иска като да осигури бъдеще на децата си... в Канада.
3
15
 
25
 
! Отговори
ГАЦО ПИСКЮЛБАШИЕВ преди 1 година
ГЕРБ беа най-честните и най-ентелегентнити. Авропейци от калпака до калцуните
2
35
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов и борисовчетата трябва да бъдат изчегъртани до корен
1
33
 
27
 
! Отговори
Хааха преди 1 година
Смях никой нормален не ви се връзва вче всички знаят как процедирате преди избори. Е не се знае кенефистанеца е изключително ***