Кирил Петков: Не ни пускат в Шенген, защото ЕС смята, че Борисов трябва да се пенсионира

Освен да победим октомври месец, нямаме друг избор, категоричен е той
Обновена: 10 авг 2022 09:13 | 10 авг 2022 08:50, Нели Христова
728
Кирил Петков: Не ни пускат в Шенген, защото ЕС смята, че Борисов трябва да се пенсионира
Снимка: БГНЕС

В момента гърците са си придвижили хартията, от българска страна трябва да придвижим Акт-15 и Акт-16, като цялото изпълнение по тръбата е абослютно завършено. Газът е в тръбата. Ако някой забави и не се пусне през септември, тогава ще твърдя, че е умишлено. Това заяви бившият премиер Кирил Петков в студиото на NOVA.

"Офертата за седемте танкера е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат „Те подписаха еди какви си газови договори”. Искахме  да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент", заяви той.

"Всеки ден "Булгаргаз" продължава да казва на "Газпром": Имам договор, дайте ни газа по този договор. Тоест, той не е прекъснат, не е спрян. Това защо се прави - ако случайно решат да пуснат газа, да могат да го пуснат във всеки ден, в който решат. Второто - за да отидем на съд, в който ще покажем, че всеки ден българската страна е била изрядна по този договор", обясни Петков.

"Когато аз отидох да преговарям, не отидох при посредници на "Газпром", а при най-голямата страна, производителка на газ в света и директно от тях взехме корабите, ако си спомняте. В следващия момент, когато тези кораби бяха договорени, "Блугаргаз" продължи да купува от свободните колическва, които Гърция можеше да ни даде. Реално, ако погледнете газа не спря за българските потребители, не спря за никой, имаше постоянна доставка", допълни бившият премиер и бе категоричен: "В корабите няма и една молекула руски газ. 100% не е руски газ."

И обясни, че газът, който е купуван през това време от Гърция може да е бил руски, но "ние нямаме опцията гръцки газ или газ от "Газпром". Нямаме опцията "Газпром". Ние всеки ден искаме, но тя не ни се дава от там".

"Сега се говори, че "Газпром" ще пусне газа, да плащаме ли в рубли, да не плащаме ли. Проблемът не са рублите. Истинският проблем е сигурността на доставката. В момента германските компании плащат с рубли и им спряха газа по "Северен поток"-1. Италианските компании плащат с рубли и им намалиха доставките. От това най-много ме е страх - че ако решат да ни подадат някакво количество, да кажем септември, представете си точно започва отоплителния сезон, и след това, точно както направиха в Германия - спират. Планов ремонт, някаква турбина не могат да пуснат вече коя седмица....", заяви Кирил Петков.

"Въпросът е зимно време имаме ли топла вода или нямаме. Имаме ли природен газ или нямаме. Откакто започна войната видяхме, че "Газпром" си прави каквото си поиска с договорите. Имаме доставчик, който от сутрин до вечер си променя мнението. Как да разчитаме, че той ще бъде коректен?", попита бившият премиер. "Ако България не е зависима от "Газпром" тази зима, това е най-доброто нещо. Ако някой договори някакви количества, които да напълнят "Чирен" например, нека го направят."

"Чирен" не може да се напълни от днес за днес. Плъненето става много бавно", каза Кирил Петков и заяви, че газохранилището тази година се е пълнело много повече от миналата, когато не е имало война. "Разбира се, винаги може още, но в момента вървим по график."

"България не спря нито за секунда подаването на газ и имаме договорени седем танкера. В този момент да обявиш криза.... да, има криза в Европа, но мисля, че ние се справихме идеално в този момент", каза още той.

"Първата седмица наистина се учудих от новините, които дойдоха от служебния кабинет. Аз не гледам срещу президента, това са някакви драматургии, в които не искам да влизам. Въпросът е да се правят правилните неща за България", заяви Петков и допълни, че би протестирал ако не успеем да договорим танкерите с природен газ или се откажем от договорения втечнен газ за да платим в рубли на Русия.

"Има и неща, които харесвам, които се случват в момента, като "Капитан Андреево", сподели лидерът на ПП.

"Като слушах глупостите и от Борисов, и тези залитания, си казах, че добре че по време на тази толкова сериозна криза и през пролетта, и през лятото, нашето правителство беше там", каза Петков. "Освен да победим октомври месец, нямаме друг избор."

"Борисов трябва да се пенсионира. Той в момента спира не само България, но и ГЕРБ. ГЕРБ не може да се реформира, защото има един политик, който се е запънал там, защото го е страх", заяви бившият премиер.

"Ние влязохме в политиката с обещанието да се преборим с корупцията. Това за да се случи, трябва да направим реформата в съдебната система. Няма как, и това е чисто обективен факт, с Борисов да направим тази реформа, защото той знае, че при работеща съдебна система той отива в затвора", каза още Петков.

"Дори европейските лидери ни казаха, че Борисов трябва да се пенсионира. Една от причините, които ни дадоха, за да не ни пуснат в Шенген, е че ги е страх, че той може да се върне на власт, а те не му вярват", заяви лидерът на ПП и допълни, че това са думи на един то министър-председателите на ЕС, докато са били събрани заедно на масата в Брюксел.

За първи път бившият премиер Кирил Петков отговори на пряк въпрос дали има връзка с Лена Бориславова, която бе началник на политическия му кабинет.

"Това, което се видя е, че когато едни политици не крадат, не можеш да ги хванеш за каквото и да било, опитваш да ги залееш с жълта помия. Под достойнството ми е да им обръщаме внимание. Това беше ужасно, в последния ден толкова неща казахме, толкова важни послания имахме към следващата правителство. А в същия момент някакъв момент, някаква гледна точка стана новината на деня дали тя му докосва или не ме докосва. А всички видяха, че това не е факт. Всички се фокусираха там, а не всъщност какво става със седемте кораба. Тези мафиоти, които полагаме усилия да им спрем парите, правят всичко да ни очернят", заяви Кирил Петков в отговор на въпроса.

Той даде съвет на гласуващите, че има ли компромати, някой опитва да скрие нещо. 


728
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
579
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кирил Петков го казва ясно.Вкарването на крадеца Бойко Методиев в дранголника е първото нещо за да потръгнат нещата в правилната посока.Второто нещо е .Събарянето на Сараите на двойния агент Доган.И третото .Премахването на всички вредоносно ,,калинки" в администрацията по всички етажи на управлението.
578
0
 
4
 
! Отговори
Мучо преди 1 месец
Абе, Просто Киро, защо не кажеш нещичко за другите снимки, тези на които с разюзданото Ленче се качвате в апартамент под наем, а ти бъркаш похотливо под полата й...Ако си мъж и джентълмен, бъди откровен, а най-добре е да се скриеш завинаги в миманса...
577
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не Киро ментата, сваленият премиер, може да каже, кой кога ще се пенсионира в политиката, нито пък някой левак от европейските политици. Нито пък злощастната му женица, която продава безгрутенови торти. Това знае само българският народ. Киро просто да продължава да превива гръб пред посолства и ескабинети, нова ще му остане. Борисов е много ценен политик в Брюксел. ЕНП, нейният лидер винаги го е подкрепял и не пропуска случай, да го поздрави и подкрепи.
576
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж, десният Киро просто явно е в тесен контакт с леви евродепутати, близки до бълващата огън и жупел по България, ГЕРБ и Борисов, обвинената в пране на пари рускиня с български паспорт, Елена Йончева.
575
0
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Кириле, ти си за затвора при работеща съдебна система. За 8 месеца управление пръсна толкова много пари от хазната, скара ни тежко с Русия, допусна обедняване на населението. Оставям настрани морала ти - политиците нямат обикновено морал, пък и той не е подсъдна категория. И лъжеш до последния си ден и час в управлението - имало било акт 14 за конектора... Той още не е съединен напълно бе!
574
0
 
13
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 месец
Този е патологичен лъжец! Струва ми се обаче, че това е дреболия, доколкото човечецът има много по-сериозни психични проблеми.
573
1
 
17
 
! Отговори
Мики Маус преди 1 месец
Златни му уста! Нека си се изявява като комик човека, ама да седи далеч от политиката. Ясно е защо не е добра идея, мисля.
572
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е наред с малоумницата човека!
571
2
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
Много злобен човек като децата от детската градина: на ти си куклите, ама дай ми парцалките. Не може такъв човек да ръководи държава! Неурановесена личност!
570
4
 
5
 
! Отговори
999 преди 1 месец
Каква е ползата за България и да влиза в Шенген?Моля някой да обясни,защото чета само негативи за тази стъпка.
569
1
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Кирил Петков изпълняваваше желанията на Божков да унижава Борисов.
568
8
 
14
 
! Отговори
Българка преди 1 месец
Кирчоооо, да ядеш шпека на Борисов. Борисов е най-добрия политик на България. Може само да му завиждаш.
567
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирил Петков: Не ни пускат в Шенген, защото ЕС смята, че Борисов трябва да се пенсионира --- ама на този лъжите стават все по плоски и без никакво въображение! А ако наистина е така, дали влизаме в Шенген зависи от това дали бб е пенсионер или не, тогава да идва Коцето и да ни отърве от тия лицемери!
566
20
 
4
 
! Отговори
По-добре Киро преди 1 месец
По-добре да ни управлява Киро отколкото Боко. Киро е само леко некадърен. Боко е МНОГО некадърен, крадлив и лъжлив е и е много npocm.
565
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е най-тъпото изказване досега.
564
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Патологичен лъжец! Всяко негово твърдение се оказва неистина.
563
20
 
7
 
! Отговори
Прав е преди 1 месец
Отново ще гласувам за него - изобщо не гледам какво правят останалите преди изборите, трябва да се изрине помията заляла България последните 12 години, никъде шанс повече не трябва да има и за руската пропаганда по тези земи.
562
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ий туй "просто киро" много лъже,да го турите за цар на ромите ,само за това става
561
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
туй на кой канал го гледа? по коя бяла писта?
560
8
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 месец
И Киро и Боко целуват един и същи задник ..... Да не се правят на врагове!

Спонсорирани публикации