ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати

Делян Добрев заяви, че държавата е ощетена с 200 млн. евро
Обновена: 10 авг 2022 13:45 | 10 авг 2022 13:40, Нели Христова
217
ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев показа фактури, които доказват, че България купува газ от "Газпром" чрез посредници.

Още по темата

"МЕТ" е посредник по газа, който купува газ от "Газпром", плаща си в рубли и продава този газ на България с 30% по-скъпо. "МЕТ" е фирмата, от която идва сегашният директор на "Булгаргаз". Именно този посредник "МЕТ" си назначи шеф на "Булгаргаз" по време на правителство на нулево-толерантните към корупцията", каза Добрев по време на брифинг на ГЕРБ. "Както може да видите, в момента, в който е назначен, той започва да купува газ от собствената си фирма. Да не говорим, че има сделки, на които газ се купува скъпо от "МЕТ" и се продава обратно на същата фирма, но евтино. Тоест, държавата купува скъпо от "МЕТ" и го продава евтино на "МЕТ."

"Разликата е 7 млн. лева само за един месец. 7 млн. лева с две фактури. Няма заплати, няма ток, няма суровини, няма никакви други разходи. Пише се една фактура от "МЕТ", една фактура от "Булгаргаз", две платежни и "МЕТ" прибира 7 млн. лева", допълва депутата от ГЕРБ.

Добрев показа и фактура от "Винтерсхал", друг посредник на "Газпром", от който България е купувала газ през 2012 година.

"Колко качват цената посредниците? 30%. Колко са тези 30% само през последните няколко месеца? За последните 3 месеца сме купили газ за около 630 млн. лева по 30% - по 200 млн. евро са прибрали посредниците. Добре ли е това за тези, които щяха да правят антикорупционно мнозинство?", пита бившият енергиен министър.

"Много се говори за танкерите. Знаете ли какво стана с тях? Двата танкера ги продадоха в Гърция и Турция и купиха газ от посредниците. В България няма фактура от американски доставчик на газ. Какво означава това? Като нямаш фактура от MLG означава, че не си купил от това MLG. Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ", повтори на няколко пъти Делян Добрев.

"Знаете ли от къде знам? За да пристигне от Америка газ в България, той трябва да пристигне от Гърция към България. Физически този газ, който се разтоварва в Гърция или Турция, трябва да влезе в България. Ние не сме имали обърнат поток. Газът тече от България към Гърция", обясни той.

"Сутринта Кирил Петков е говорил кой трябва да влезе в затвора. Ако в България правосъдието си свърши работата, единственото, за което трябва да се притесняват Кирил Петков и Асен Василев е как да избегнат влизането в затвора. Нищо друго. Защото с тези посредници, които ви показах, българското общество е ощетено с 200 млн. евро заради техните посредници", заяви Добрев и заяви, че основателите на "Продължаваме промяната" трябва да си търсят добри адвокати.

Добрев прогнозира, че недостигът на природен газ през зимата ще бъде около 1/3. Дори тези седем танкера да пристигнат, както и заедно с азерския газ, те няма да бъдат достатъчни.

2/3 от икономиката ще работи, 1/3 няма да работи, каза той и препрати въпроса към настоящето служебно правителство и новосформирания кризисен енергиен щаб.

"Хората, които най-много говорят за корупция, са тези с най-големите сделки", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така значи , Петков и Василев да си търсят адвокати ! И кой го казва , баш крадеца и слуга на БОСА ! Още ли му целуваш пръстена? А вас какво да ви правим? Дори не можем да преброим милиардите , които сте ни задигнали!
170
12
 
4
 
! Отговори
Софиянка преди 1 година
Тия лъжци и крадци точно да не говорят. Това, че Гешев е техен ги крепи. Но засега
169
5
 
10
 
! Отговори
По-добре преди 1 година
Да се трият цели статии вместо отделни коментари, по-малко работа, и по-бързо се работи.
168
13
 
8
 
! Отговори
герб в затвора преди 1 година
за разгласяване на документация която по същество е конфендициална - се ми е тая какво са сглобили на копираните фактури, трябва са си понесат отговорността, който крал документи, скришом ги копирал и показал - всички по веригата
167
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще има нова серия на Октопод?
166
6
 
57
 
! Отговори
Ние преди 1 година
Сърбите получават газ по тръба минаваща през България. Та зависимите сърби получават газ на цена 45 евро, а независимите българи се молят на краварите за газ на цена 165 евро. Някой наистина ни прави на ***.
165
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
e българина доказа че е *** и ще бъде опъван до разпад - в австрия германия унгария сърбия гърция - газа е 2 пъти по-евнтин от у нас- и е руски газ - днеска унгария и словакия обявиха че плащат на украина за транзита на руски газ защото укрите не приемали руски пари- а у нас платените на вашингтон лъай-нар-чета ми правят протести срещу руския газ- ами радвайте им се де - те са с пълни гушки- напълнени от вашите пари дето инфлацията ги гризе като гасеница- ай честито -
164
16
 
28
 
! Отговори
Милена преди 1 година
Добрев, омръзна ни да четем, че ги даваш на съд! Така е от няколко месеца и ... нищо. Защо не заведе дело, нали размахваше документи в една телевизия? Една ли може да заблудиш някой, че целта ти е отново да влезеш под прожекторите и да се върнеш в политиката. Може, ако хората са забравили какъв жалък министър беше.
163
1
 
15
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Велев на предприемачите в тристранния съвет съобщи,че цената на газа в Сърбия е 45 евро,Унгария 65,в Гърция 80,а у нас някъде над 100 ли бе или 150 евро,не запомних добре,но само у нас,защото на мен газ ми не требе.
162
22
 
22
 
! Отговори
КОЛЬО ЧАКАЛА преди 1 година
ГЪРБАВ. КРАДЛИВ. ***, КАТО. МИНИСТЪР. КОЛКО. ПАРИ. ОТКЛОНИ. ЗА. ВАШИТЕ ФИРМИ, ЗА. НОВАТА. АЕЦ.И. ОНЯ ГО. НАРЕЧЕ. ГЬОЛ.АМА В НЕГО. СЕ. ПЛАЦИКАХА ГЕРБЕРСКИТЕ ФИРМАДЖИИ.КРАДЛИВА. ГЕРБЕРСКА ПАСМИНА.В. ХАСКОВО. НАЗНАЧИ. ЦЯЛАТА. РОДА. НА ЗАПЛАТА. В. ОБЩИНАТА, И. ИМАШ НАГЛОСТТА. ОЩЕ ДА ПЛЕЩИШ. ГАДНИТЕ. СИ. ЛЪЖИ
161
18
 
21
 
! Отговори
Ами от кого преди 1 година
Да го купува бе Делянчо?От Турски поток ли,който правителството на Герб построи на Путин за "скромната сума" от над 3 МИЛИАРДА ЛЕВА от джоба на Българския данъкоплатец и от който и една молекула(както много обичаш да се изразяваш) не влиза в България ли?Всичките сте една и съща стока и само гледате да си напълните гушата с рушвети,а какво ще става с Родината Ви....хич не Ви интересува!
160
25
 
13
 
! Отговори
ИВАН МАНАФА преди 1 година
ДОБРЕВ. (ЛЕВЧЕТО)***. ТИ НЕ. СЕ. СПРЯ. БЕ. МОМЧЕ, ТИ. ПОДМИНА И. НАЧАЛНИЧКАТА. СИ. ДЕСА .ТИЯ. ФАКТУРИ. ДЕТО ГИ. РАЗМЯТАШ. СА. ДИГУРНОКАТО. НА. БАЛАБАНЧО. БЕЛЕЖКАТА.ВИЕ. СТЕ. ГОЛЕМИОБВИНИТЕЛИ. БЕ, ПРОКУРОРИТЕ. НА. ГЕРБ.СМЕШНИ НЕЩАСТНИЦИ. И. ТОКРАДЛИВИ. И ЛЪЖЛИВИ.
159
16
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е човека, двамата шмекери направиха сделката абсолютно непрозрачна и резултата е Прекрасна цена на газа.
158
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много интересно, в ситуация при която газпром прекратяват едностранно договора с Бг, ЕС налага санкции, тези гербавите какво щяха да направят? - 1. щяха независимо от санкциите, да отидат да се молят на газпром, 2. да изпълняват условията на газпром, да плащаме в рубли, на курс, който талибанска русия определели... естествено, че има посредници
157
7
 
31
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
До Анонимен 152 Ами ние го имахме тоя газ - от Газпром. Този газ беше ЕВТИН и сигурен. Сега тепърва се опитваме да открием топлата вода. Най-скандалното за мен е да отрежеш клона на който седиш без да си се хванал за друг, каквото направиха кирчовците. Сега пак купуват руска газ, ама с тлъсти комисионни за тях за сметка на простия народа, дето се прави на по евроатлантици от самите евроатлантици. Ще сме демократи и няма да се къпем, ще стоим на тъмно, ще има фалити и глад, ама демократи бе..
156
32
 
18
 
! Отговори
Пенка преди 1 година
Да гласуваме за Възраждане, само те ще сключат дългосрочен договор с Газпром, за най-евтиния газ в Европа! Ще възродят българката икономика! Ще утроят доходите и пенсиите!
155
23
 
23
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Незнам дали това момче си вярва на това, на което изрича.
154
24
 
19
 
! Отговори
Архитектът преди 1 година
Делян Добреви зглежда все едно са го клатили 20-30 африканци
153
22
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корча и Кокорча са сеаляли по сто кожи от българите с този газ. Помните ли Киро как лъжеше, че е "отрязъл" Газпром? Хубаво че бяха ГЕРБ да разкрият лъжата.
152
23
 
17
 
! Отговори
Калинка преди 1 година
Делянчо не ви ли прилича на селския ***? И той показва някакви хвърчащи листове кат министъра на Дългия.