Проверяват строителството на интеркоректора с Гърция всеки ден

Целта - до началото на отоплителния сезон да заработи
Обновена: 10 авг 2022 10:46 | 10 авг 2022 10:46, Камелия Цветанова
8
Проверяват строителството на интеркоректора с Гърция всеки ден
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде проверявано всеки ден. Това заяви в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Проверките ще се извършват от местните структури на ДНСК, както и от противопожарната служба.

Регионалният министър отново потвърди готовността на администрацията да помага на 100% за бързото завършване на газовата връзка и съобщи, че от надзора са поели ангажимент, че ще започнат да представят необходимите документи за провеждане на държавна приемателна комисия и въвеждане в експлоатация. Те ще бъдат проверени още преди официалното ѝ сформиране и така няма да се губи време. 

Очаква се днес строителят да представи график на недовършените неща по обекта. При инспекцията  днес министърът ще се запознае на място с всеки един от тях. Така ще може да се увери, че в най-скоро време ще бъдат приключени и до началото на отоплителния сезон газовата връзка ще започне да функционира. „Надявам се от днес да съм по-спокоен“, каза арх. Шишков.

Регионалният министър беше категоричен, че зимно почистване на пътищата ще има. До средата на месеца ще бъдат обявени поръчки по ЗОП по съкратена процедура, за да могат фирмите в 15-дневен срок да подадат оферти.
„Ако фирмите нямат голям интерес и се стигне до обжалвания, имаме и трети вариант. Зимното почистване е въпрос на национална сигурност и за него законът е малко по-гъвкав. При всички положения ще го осигурим“, заяви регионалният министър.

Той увери, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат разплатени плащанията на пътните фирми за извършената работа по големите инфраструктурни проекти, забавени през последните 7 месеца.

Ще се търси и най-добрият вариант за финансиране на инфраструктурните обекти в общините. „В момента има четири списъка. Искам да чуя мнението на НСОРБ и да направим едно справедливо финансиране. Разчитам на Сдружението да намерим най-законосъобразния и справедлив изход от ситуацията, защото времето не чака.“, каза регионалният министър. Срещата с НСОРБ ще се проведе утре.
 


8
Още по темата: ШишковГърциягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Милена преди 1 месец
Този конектор 12 години го прави Бойко. Сещайте се от къде му плащаха да го забави.
5
0
 
7
 
! Отговори
Е как ве преди 1 месец
Нали куролацията ходи да го пуска? За ремонт ли е вече
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е тоя интерконектор колко години го правите вече? Импотентни некадърници.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проверяват, ама с намордници да си траят. Смешни, жалки и малки.
2
0
 
9
 
! Отговори
лена преди 1 месец
е кво проверяват нали киро отвърте крано ?!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щеше да е готов до края на юли. Той, Кире, затова и паднА, де. Защото НЕ Е готова тая врзъка