Военният министър: Има опасност да не можем да си охраняваме небето

Приоритетите - модернизация на българската армия
Обновена: 10 авг 2022 10:54 | 10 авг 2022 10:54, Петя Славова
146

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изтребителната авиация е в изключително тежко положение, обяви служебният военен министър Димитър Стоянов на първата пресконференция на Министерството на отбраната, където се представиха приоритетите, по които ще се работи.

Според него съществува реална опасност да не можем да си охраняваме въздушното пространство през следващите 3-4 години. Причината е както войната в Украйна и възложените санкции по отношение на ремонти за въздушна техника, така и закъснението на договорите за F16.

По думите му, основният приоритет на служебния кабинет ще бъде насочено към модернизация на българската армия. "Подготвяме инвестиционна план-програма, инициирана от предишното правителство на Заков и като приемници продължават този проект до край.", обяви той.

Стоянов заяви, че страната ни разчита само на съветските изтребители МиГ-29, които заради липса на възможности за поддръжката им може да се наложи да бъдат приземени.

При патрулните кораби, са в подготовка на договори за покупка на въоръжени като първия договор ще бъде разписан до средата на август.

По проекта за придобиване на нов тип боен самолет, има оферта за втория транш за самолети от F16.

Той обясни, че законите не правят разлика между служебен е редовен кабинет и ще заложат 2% от БВП да са заделени за разходи за отбрана.

"Има план от 2014 г. до 2024 г. да се постигнат тези 2%", допълни той и обяви, че това ще осигури допълнителни средства за модернизацията на българсата армия.


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хартиените самолети пазят с аурата си и с енергията си от врага Русия. Руските екстрасенси приемат излъчването от аурата на хартиените самолети и предупреждават Путин да не ни напада.
119
4
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
До Анонимен 123: "Кой докара ВВС до това състояние"? Ясно е кой. Бат'ти Бойко. Първо, за три мандата той не купи никакви самолети. Второ: когато стана ясно че ГЕРБ ще загуби изборите, за да се хареса на някого, даде два милиарда за самолети, които не се знае кога ще получим, и за които нямаме условия за да ги използваме. Президента Радев беше напълно прав да приеме офертата за Грипен. Ако бяхме платизи за тях, хем щеше да ни излезе по-евтино, хем досега щяхме да ги получим.
118
1
 
1
 
! Отговори
туз преди 1 месец
От кого ще охраняваш въздушното пространство
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо нищо не казахте за служителите(АПЗ-аванс,пенсия,заплата)които с седма година са на заплата и пенсия едновременно!А за другите не може,кой не иска да е на двойна хранилка в тези тежки времена,за едни майка за други мащеха ..до кога няма незаменими така се получиха и тапи,младите нямат никакво кариерно развитие.Еми като гледам почти всички сте на хранилката и не очакваме нещо да се случи
116
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До М....... Напротив, с политически офицери министри на отбраната и с генерали руски агенти врагове не ни трябват!
115
1
 
2
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Политкомисаря да не се прави на две и половина. Имаме съюзници и ако се наложи те ще охраняват небето ни. Защото неговият началник Радев спря обновяването на бойната авиация с 3 години като избра Грипен!
114
1
 
2
 
! Отговори
М преди 1 месец
Ами то с такива приятели неприятели не ни трябват. Платихме самолети но получихме потупване по рамото за лоялност. Абе хора САЩ и НАТО само ни използват не разбрахте ли. Това им е целта да нямаме пилоти и самолети за да може те да ни " пазят" небето за да нямаме и дори това свободно право на държава ама ние сме колония и затова само плащаме и ни е...т
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама, как така? Е, питайте шкембе войвода с чантата Билла и Винету от Банкя, къде са милиярдите за самолети или самите самолети. Тези процентаджии и прод.Аж.Ниц.и сами ще охраняват държавата. Защо не ги попитате или няма кой, че всички жуР.Няля са на хранилка?
112
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
А, не може да бъде , нали тулупа ни оправя цели 12 години, най-успешното управление на България през всички времена ... Всичко ни е наред, според тулупа, цъфтим и вържем...
111
0
 
0
 
! Отговори
Хахаха,104 не урсула преди 1 месец
по-добре Нанси Пелоси,но без грим.... И няма нужда да се съблича! :)
110
0
 
5
 
! Отговори
Докато купувате преди 1 месец
авансово и с мъгляви договори, без неустойки и компенсации разни хартиени чертежи, няма как да се случат нещата!А сега ще плащате още 8 хвърчила, без да сме получили първите 8?!?За едни комисионни и офшорки става въпрос,а, продажници...
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали има ракети земя-въздух. думкаш по всичко що фърчи и тва е!
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 93 - аз пък не бих поверил оръжие на хора които гласуват за БСП или ПП и още по-малко на българските шведи
107
1
 
7
 
! Отговори
Хладния разум преди 1 месец
Само до преди няколко десетилетия България имаше собствено самолетотроене.Завод Балкан другарите го направиха от самолетен на мотоциклетен, ок ?!
106
0
 
11
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
Какви са тези страхливи калинки ? Уж на отбраната а гледат уплашено и сервилно, мушмороци на хранилка.
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вика "Има опостност да не...."...... Абе има такава опасност и тя няма нигаш да стане = 0. И 880 самолета да ни пазят небето, пак има опасност да НЕ ГО опазят! Капиши?........ У тоя ред на мисли, е по-важно от какво се пазиш! Ако е нещо НЕсъществуващо, значи опасност нема )))
104
0
 
3
 
! Отговори
Винету преди 1 месец
Тук пишат само еднокнижници.
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нешка Робева ".И аз семействео храня." Е рублите не стигат ли?
102
4
 
9
 
! Отговори
Нешка Робева преди 1 месец
Една консерва зеклен боб да си отвориш и отвътре ще изплува Зеленски.Ще иска оръжие.Време е за Възраждане.Стига с тая Украйна.Писна ми.За украинец 1200 лева да спи на хотел,а за мене-890.И аз семействео храня.Не искам да ме управляват такива като Киро Про100-то.Обичам България.УКРАИНЦИ,МАХАЙТЕ СЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.
101
2
 
5
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 месец
Математическа задача:Колко гълъба могат да се обучат за камикадзета докато дойдат Ф-16?Предполагам и по-евтино ще е хаха.А дали гълъбите ще доживеят идването на обещаните самолети?Дали ще съществуват като вид докато ги получим?