Кабинетът търси газ отвсякъде, "Газпром" е последна опция

Имало откъде да се намери гориво до края на годината
58
Кабинетът търси газ отвсякъде, "Газпром" е последна опция
Снимка: БГНЕС

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но това е последният вариант. Това заяви пред БНТ енергийният министър Росен Христов.

"Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Пова е последен вариант, но не сме ги извървили от листа с опции", каза той.

Още по темата

Христов коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

"България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената", каза той.

Христов заяви, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържа тези преговори".

"Обсъждани са условията на плащания, условията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на ЕС по повод "Газпром" - могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където "Газпром" не се съгласяват на някакви искания и от наша страна не е имало алтернативно предложение“, посочи той.

Министърът отново каза, че Европа не е спряла да купува газ от "Газпром", а България продължава да купуваме руски газ чрез посредници.

По думите му имаме газ до септември, има и откъде да намерим до края на годината.

Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме, оферти има много . Проблемът е в доставката. Повечето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на мастни компании, но цената им е такава, че не ни устройва, каза Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: газГазпромпреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
1
 
! Отговори
do Jew преди 1 година
Много правилно, това обяснявах на един турчин онзи ден в Истанбул, виж Холандия има 1 трилион и 100 милиарда икономика на 16 милиона население, вив в Турция 2 пъти по-малка при 87 милиона население, само с бараби не става, трябва Бг да стане кат Ирландия, израел, Холандия, не като Турция, Русия и Азербайджан. Затова сте прави Киро и Кокор направиха стъпки - министерството на иновациите привлече бая такива инвестиции и сега кат дойдат на власт комунистите от ГЕРБ и турците от ДПС-мизерия ще има
20
4
 
4
 
! Отговори
Jew преди 1 година
Израел има БВП над 430 милиарда долара и на глава от населението Израел има 45 000 долара, Русия 11 000 долара , Турция - 8 000 долара , това ви казвам, че евреите са умни много, направиха високотехнологична икономика, не кат Турция и Русия, само заводи и бараби, така не става добър стандарт на живот, добрия стандарт става с аутсорсинг, софтуеър, хардуеър, иновации
19
1
 
7
 
! Отговори
Иронично преди 1 година
А защо просто не започнем да копаем? Може пък и да намерим я газ, я петрол... То друго май не остана като опция
18
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството на Киро и Кокор беше може би най-доброто, спряха огромна част от кражбите и далаверите на Тиквата, Пеевски и Доган, вдигнаха пенсиите с 20 % , приходите с над 20-30 %, БВПто при супер три кризи ще вдигнат, ама българите сме 80 % двуноги маймуни, за съжаление, все ми хвалите Турция и Русия, ама никой от вас не ходи там да бачка, идете, ама не на екскурзии, аз съм ходил и в Москва, Истанбул, Анталия, Петербург и на още места и ви казвам, и двете държави са с по-нисък стандарт от нас
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това, че ще намирате газ, го слушаме от 2 години. Ама още не сте намерили... Пак да кажем - задавихме се от азерски газ, от алжирски газ, от втечнен газ, за шистов газ копахме.... Изобщо, много газ, много нещо....
16
0
 
0
 
! Отговори
sherlock преди 1 година
сме ги извървили ...(????!!!!)
15
1
 
12
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 1 година
Чак у гората отишли да дирят газ. *** се мръкнало, па се прибрали.
14
1
 
6
 
! Отговори
селянин преди 1 година
никой не ми се е обаждал а вчера колко боб изядох
13
2
 
10
 
! Отговори
Жьлтопаветници преди 1 година
Вярвам само на кире канадски - той уреди 4 пьти по евтина газ , а вие търсите като дойде септември на власт ще ни обгазява с евтин газ както нинова ни заля с евтино олио
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще правят ще струват,ще се тръшкат уж че търсят навсякъде и накрая ще се укаже че само Масква, Путин и Газпром са спасението! Льотчика и Решетников няма да пропуснат да заробят България отново и да я пратят в Евразия.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще правят ще струват,ще се тръшкат уж че търсят навсякъде и накрая ще се укаже че само Масква, Путин и Газпром са спасението! Льотчика и Решетников няма да пропуснат да заработи България отново и да я пратят в Евразия.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте в американското посолство. Те създадоха проблема, те да го решат. Нали са всемогъщи. Все ще ни намерят малко газчица от демократичната. Ако трябва да викнат папата да и бае, да не се окаже заразена с нещо руско.
9
2
 
8
 
! Отговори
лена преди 1 година
бе ква газ търсят , нали киро е уредил и то четири пъти по евтина , па и крано отвърте ?
8
2
 
18
 
! Отговори
Тед преди 1 година
Ако Газпром е последен вариант, то кой ще плаща неустойките. Всички ние? Веднъж скъп газ през посредници и веднъж неустойки. Крайната цена ще е убийствена. Приложена на производителите на продукти за ежедневието, крайния потребител ще плати за тази инфлация и то през зимния период. Либерално зелените англосакси Ви ръкопляскат.
7
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Дори Кабинетът апелира към всички обичащи да ядат боб в БГ да не пилеят на вятъра ценния газов ресурс - а да го затварят в буркани, които незабавно да изпращат в Булгаргаз...
6
1
 
15
 
! Отговори
Ооо преди 1 година
Последната опция е най-лесната от където да вземеш! Някой яко е *** в гащите, отрязал си е пътищата от всякъде и търси под вола теле, само да не си признае, че е сгрешил
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имаше откъде да се вземе газ ЕС нямаше да налага ограничения за стадото.
4
1
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
ПОЛИТИЦИ мислете за НАРОДА
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЯКО кривителство, измислено от Рундьо Путлеров - независимо дали служЕБНО или "редовно", УСПЯВА единствено да ни ЗАГРОБИ вси по-дълбоко и всякакви популистки лакардии са допълнително ослепяване и промиване на безмозъчността ни. Докато наш *** е на власт, ще дълбаем дъното на мизерията.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Имало откъде да се намери гориво" _________________________________________ Повтарят като бавноpaзвиващи се опорките на Акушерката от пролетта. Фордолайно намери ли газ? Нали щеше да ни уреди с колективни доставки? Що се скри и не плямпа от месец?