Кабинетът търси газ отвсякъде, "Газпром" е последна опция

Имало откъде да се намери гориво до края на годината
58
Кабинетът търси газ отвсякъде, "Газпром" е последна опция
Снимка: БГНЕС

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но това е последният вариант. Това заяви пред БНТ енергийният министър Росен Христов.

"Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Пова е последен вариант, но не сме ги извървили от листа с опции", каза той.

Още по темата

Христов коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

"България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената", каза той.

Христов заяви, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържа тези преговори".

"Обсъждани са условията на плащания, условията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на ЕС по повод "Газпром" - могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където "Газпром" не се съгласяват на някакви искания и от наша страна не е имало алтернативно предложение“, посочи той.

Министърът отново каза, че Европа не е спряла да купува газ от "Газпром", а България продължава да купуваме руски газ чрез посредници.

По думите му имаме газ до септември, има и откъде да намерим до края на годината.

Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме, оферти има много . Проблемът е в доставката. Повечето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на мастни компании, но цената им е такава, че не ни устройва, каза Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: газГазпромпреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Кирчо и Кокорчо защо не намериха
40
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 1 година
Еми тогава ще се стигне до последната опция, щото предпоследните опции са невъзможни. Само микроумници могат да мислят, че има други варианти. Кат погледнеш картата, се вижда откъде е най-изгодно. А най-смешните опорки са, че Газпром е ненадежден партньор. Просто си плащаш в тяхната банка и готово. Другата опорка е, че сме наливали пари във войната, а кат погледнеш - Германия не налива. Идиотска работа.
39
1
 
7
 
! Отговори
Еди кой си преди 1 година
Много интересно не стачкуват против цената на газа,че е до небесата скочила ,а от къде не искат да идва,много добра логика имат тези ""стачкуващи".Няма такова нещо по света .
38
0
 
10
 
! Отговори
хмм преди 1 година
Кабинета да търси най-евтината газ. Какво значение откъде е?
37
0
 
8
 
! Отговори
ма мола ви се... преди 1 година
трябва да си или ***, или национален предател, или и двете, за да отсечеш клона на който висиш,бе за си се хванал за друг...само че на не е сух и гнил. Парадоксално е,че до сега не са арестувани тези които го натресоха...единственото обяснение,че имат чадър от администрацията на САЩ...Всъщност тези отлично играят за именно интересите на САЩ..хем да ни скарат сРусия,Хем да купуваме от САЩ...ам и там няма газ. Та сега търсим под вола теле и се чудим как да закърпим кораба България да не потъне
36
1
 
6
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Абе *** ,защо Газпром трябва да ви е опция,ходете карайте газ от краваристан бе ***!!!
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаспром е единствена, а не последна възможност за евтин газ! Всички други са по-скъпи!
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и къде точно го търсят ходяг насм натам копат и викат ми няма газ бе
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 36 , византийците поне не са лицемери, кат турците, най-лошото в този живот е да си лицемер, за съжаление и много българи станахме такива кат турците,това е национална черта вече и на българи и турци, друга национална черта е че и българите и турците все търсим измамата, алъшвериша, далаверата, рушвета.
32
0
 
13
 
! Отговори
Чобан преди 1 година
Вярно бе!Вчера гледам едни напудрени костюмари спрели край пътя и се взират в далечината!Викам им -какво гледате там ве?А те -газ търсим господин другарю чобанин..гааааз!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
28-и във Гърция и във Турция е все едно. ходи се със пари. а че гърци и турци са един дол дренки си е факт.
30
0
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Днес е на мода да си патриот. Патриотът иска да изучи децата си на Запад, да си намерят работа там, че сакън, мама, тука пари няма. А когато тези деца напреднат в алъш вериша, да се върнат тук и да ползват робски труд. Това са днешните нови патриоти. Която и партия да попиташ относно патриотизма, тя ще ти каже, че те са истинските патриоти.Патриотизма девалвира...затова се чудя, не е ли време да се възроди открития национализъм, без да ни е страх от възприемането на думичката.
29
4
 
3
 
! Отговори
турчин преди 1 година
аз съм доволен в Момчилград ДПС дава за изборите пари на турците, даже преди 2 години ни дадоха един коч, заклахме го и изкарахме 80 кг месо, ДПС дава на турците, единственото което ме дразни че от 38 депутати има 2ма българи - Йордан Цонев и Пеевски, трябва всички до един да са от турски произход , защото тези двамата могат в един момент да действат против интересите на република турция
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЕТ се казва. Газта ще им извади очите, ама те коне със капаци.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега кат дойдат Шиши, Доган и Боко на власт ще видиш какво става, народе ***, те ви *** мамата, живота и бъдещето, вие им се кефите, мазохисти сте. Турците от ДПС половината неграмотни, не знаят български правилен и си управляват и ви гаврят, преди 2 семици Карадъя беше на среща с Ердоган да обсъдят изборите в Бг октомври, откъде на къде ще обсъждат, действат в ущърб на БГ, и в интерес на Турция, затова достойните бг граждани, включително турци, спрете да ходите на почивки и шопинг в турция
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГРАБВАЙТЕ ГАЗОТЪРСАЧИТЕ И КАТО ЗЛАТОТЪРСАЧИТЕ. ПОД ДЪРВО И ПОД КАМЪК ВСЕКИ ДА ТЪРСИ.
25
0
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Не знам къде търсят газ тия, но със сигурност газ има при Газпром. Затова те трябва да са ни първа опция, а не последна.
24
0
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Значи не търсят газ, а комисионни.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и най-бедните курорти в гърция са по-хубави от турските убедих се, вече и на същите пари са кат Турция, в Турция *** до ***, водата масово не е хубава, нищо общо с Гърция, ама Ганнннняяяяя търсеше и търси евтиния, вече я няма в Турция евтинийката, има много руснаци, в Гърция един няма и всичко свети и пак ще имат 35 милиона туристи и обслужване топ в Гърция, хотели, вода, цени, всичко топ за 1 100 евро 3ма човека изкарахме перфектно една седмица
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те Израел имат изследвания, лекарства топ произвеждат, високи технологии, къде ми ги сравняваш с тез средновековни Турция и Русия, направили по 2-3 квартала хубави в Москва и Истанбул, по 10 куророта кат Анталия , Сочи, Бодрум а в Русия масовата пенсия 170 долара, в Турция -150 долара, в Турция масовата заплата 280 долара, в Русия и тя 300 долара, това е велика Русия и велика Турция, Турция вади по 100 милиарда т турсити на година, Русия по 300 милиарда от газ и са трагични държави