Легендарните американски “Крещящи орли” идват да бранят източния фланг на НАТО

За първи път от 80 години 101-а въздушнодесантна дивизия се връща в Европа
Обновена: 13 авг 2022 07:45 | 13 авг 2022 07:30, Елка Василева
521
Легендарните американски “Крещящи орли” идват да бранят източния фланг на НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

2400 бойци от 101-а въздушнодесантна дивизия “Крещящите орли” ще бъдат разположени в България, Румъния, Унгария и Словакия, за да защитават източния фланг на НАТО.

Още по темата
Това обявиха от мисията на САЩ към Алианса в петък, пише „24 часа“.

Американските войници ще участват в усилването на батальонните бойни групи в страните, които са най-близо до Русия. Войната, започната от руския президент Владимир Путин срещу Украйна, накара съюзниците в НАТО да започнат усилено създаване на многонационални бойни групи в Източна Европа като възпираща сила срещу евентуална руска агресия.

101-а въздушнодесантна дивизия е една от легендарните бойни части на американската армия. Тя носи името “Крещящи орли” и не е била дислоцирана в Европа от 80 години.

Парашутистите на 101-а дивизия са първите, започнали десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г., когато съюзниците откриват западния фронт срещу нацистка Германия. През нощта преди десанта парашутистите са пуснати в тила на немските сили при плажа Юта със задача да обезвредят бреговата артилерия и да подсигурят предмостията на десанта.

“Крещящите орли” участват до самия край на войната, като те са основна бойна част на съюзниците в операция “Маркет гардън” за преминаването на Рейн, удържането на немската офанзива в Ардените и освобождаването на затворените в нацистките концлагери.

101-а дивизия е разформирована след края на Втората световна война през 1949 г., но само година по-късно е сформирана отново заради Корейската война. От 1958 г. е част от стратегическия корпус за бързо развръщане на американската армия и участва във всички войни, водени от САЩ - Виетнам, освобождението на Косово, войната в Залива, Афганистан и Ирак.

В момента 101-а дивизия се състои от 3 бригадни бойни групи, има и собствена авиационна част. Командир ѝ е ген. Гари Волески.

Засега САЩ не са обявили с какво въоръжение идват в Европа войниците от 101-а дивизия. Не е ясно и дали американските войници, които бъдат разположени в България, ще са част от многонационалната батальонна бойна група, която се сформира в момента с италианско командване, или ще са самостоятелни.

В момента в България вече има една бронирана рота от САЩ с машини “Страйкър”, която ще е част от батальонната бойна група. Основната част от войниците, над 750, обаче са от армията на Италия и те в момента се дислоцират в България.

Страната ни иска много скоро батальонната бойна група да прерасне в многонационална бригада, което означава съставът ѝ да се увеличи от сегашните 1000 на 5000 войници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


521
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
15
 
6
 
! Отговори
Братя американци преди 1 година
откога ви чакаме....
48
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ли бяха, които бомбандираха София?
47
1
 
13
 
! Отговори
999 преди 1 година
Въздушнодесантна дивизия не се ли ползва за нахлуване извън границите на НАТО?
46
1
 
21
 
! Отговори
САЩ "партньор&q преди 1 година
До АнонименНе разчитай на американско приятелство. Те бяхапърви приятели с Пахлави, Шаха на Иран, най-богатия и могъщ човек, но го оставиха да моли за убежище, и да се скита болен от държава на държава, умиращ, с разделено семейство, докато умре в Кайро. И, не казвай "Ясно". Само на *** всичко муе ясно и на еснафа/еснафката.
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57 "Как ли ще крещят тези орли като ги опърли руския огън?" Рушкия льотчик вече търси дегизировка за преминаване на българо-турската граница. Само не е съобразил, че псевдонима Гумен Гадев и обилната воня на зелени чорапи ще го издаде.
44
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добър бизнес модил е НАТО, създава война, създава опасност, държавите купуват оръжие от САЩ за милиони, САЩ пращат войски навсякъде за милиони...
43
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кенеди "Какво е направил Кенеди, когато под носа му, Куба, СССР са искали да сложат ракети?" Куба са имали подготвени силози за ядрени ракети, и всъщност доказано доставени ракети. Украйна няма нищо такова и никога не е имала. Не сравнявай великия Кенеди с нацисткия сатрап в Кремъл.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има да крещят и да летят пера :D
41
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ли ще крещят тези орли като ги опърли руския огън?
40
2
 
13
 
! Отговори
Кенеди преди 1 година
Какво е направил Кенеди, когато под носа му, Куба, СССР са искали да сложат ракети? Това което прави Путин сега. Само че ракетитие са се оттеглили но Пищящите орли се инсталират тепърва...
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 "браво на тях..защото ни си намаме собствени самолети и каски..заради тях!" Нямате собствени самолети, защото пародията в пРецедентството, което преди това беше шеф на ВВС нарочно го докара до това състояние. Това е специалитета на рушките сатрапи: създават проблема, и след това обвиняват жертвата си, че не може да се справи с него.
38
1
 
1
 
! Отговори
НЯКО преди 1 година
До Анонимен 41 ако имаш малко акъл ще разбереш колко си слабоумен !
37
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже опази ни от Нато и неговите войни!
36
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 Пазят ни да не би очилатата фл-ца в пасольството да не даде знак на гумения предател да изкара танковете срещу българите, кое не ти е ясно? Американските партьори са решили да задушат рушкото октоподче у нас. Точат му ножа.
35
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за путин ама байдън със сигурност е със старчески памперс хах
34
6
 
27
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ЩО ЗА СТРАНА СМЕ НИЕ? НАХЛУВАТ ЧУЖДИ ВОИСКИ НА НАША ТЕРИТОРИЯ БЕЗ ДА ПИТАТ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ.ТОВА ПОКАЗВА ЧЕ СМЕ КОЛОНИЯ НА С.А.Щ. И МИШЕНА НА РУСИЯ.ДАНО ДОЖИВЕЯ ДА ИМАМЕ БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО ПОДЧИНЕНО ЕДИНСТВЕНО НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ,ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ НАТО И Е.С. И НИЕ БЪЛГАРИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯМЕ ПОСОКАТА НА РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ,А НЕ С.А.Щ. И Е.С.ВЪЗРАЖДАНЕ Е ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА.
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да 41 Те си идват със собствени самолети, каски....браво на тях..защото ни си намаме собствени самолети и каски..заради тях! Тоест зависими сме напълно от тях!
32
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо се домъкват точно тука?
31
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато вън!
30
5
 
29
 
! Отговори
Наглеци преди 1 година
Интересно ако Русия еипраща по границите на САЩ войски? Например "Ревящи мечки"?