Шишков: Проблемът с пътищата е заради поръчките на ГЕРБ

Старото ръководство на АПИ било виновно
42
Шишков: Проблемът с пътищата е заради поръчките на ГЕРБ
Снимка: АПИ

В предишното служебното правителство показахме, че държавата е за основен ремонт, но сега намерихме, че е направен само козметичен текущ ремонт. Ако поставим нещата в правилната посока, фирмите ще имат регламент, по който да работят и няма да станат жертва на политически интриги между партиите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването на БНТ „Денят започва“ по повод договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Той застъпи тезата за необходимостта да се правят търгове за основни и за текущи ремонти и така всичко ще бъде регламентирано.  На въпрос за направените промени в ръководствата на структури към МРРБ регионалният министър обясни:
„Сменихме част от механизма на часовника, за да може часовникът да тръгне, важното е кой какво може да направи“. Той напомни, че в миналия служебен кабинет, показал недъзите в пътния сектор, началникът на ДНСК е имал активна роля, но е бил сменен.

Регионалният министър обясни, че промяната в ръководството на ДНСК е заради писмото с разяснения за технологията студено рециклиране, което е създало по-голям проблем на пътните фирми. Когато част от институциите се опитват да играят междинно звено и не са от страната на държавата, остават много съмнения. Изпълненото определя дали се касае за текущ или основен ремонт, а не самата технология, подчерта Шишков. Според него нормативът трябва да се промени, когато дейности са текущи ремонти, но законът ги определя като основни.

Регионалният министър припомни още, че в генезиса на проблема са възлаганията, направени от правителството на ГЕРБ, които не отговарят на нормата и закона. В един момент тези, които сътвориха проблема, се отдръпнаха и оставиха пътните фирми да водят битки с държавата. „По време на срещата ни миналата седмица в МРРБ призовах пътния бранш да участва в конкурсите за зимно почистване, да не търсят варианти за обжалване с цел блокиране на конкурсите, както в конкурсите за пътно поддържане“, каза той.

Договорите за зимно почистване ще обхващат датите след 30 септември, така че да обхващат и периода от октомври до април. Документацията за тях е публикувана в края на миналата седмица на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“. Конкурсната процедура по ЗОП ще е съкратена и ще е със срок 15 дни.

Ако спрените от КЗК процедури за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища бяха отишли в съда, в момента щяхме да имаме още по-тежък юридически проблем. Старото ръководство на АПИ е виновно за това, че е направена негодна обществена поръчка, каза Шишков. И посочи, че става въпрос за неизрядни поръчки, довели до това държавата да изпадне в трудна юридическа ситуация. Те са си мислели как да направят тригодишните договори от пролетта и са оставили зимното почистване. В мен остана впечатлението, че са искали да удължат старите договори още веднъж, за да може по тях да бъде възложено и зимното почистване, заключи министърът.
Няма проблем с участъка от АМ „Тракия“, на който вчера стана катастрофата със сръбския автобус. В годините назад нито са се планирали, нито са се строели магистрали в цялост. Може да не сме богата държава, но не трябва да си позволяваме да не развиваме инфраструктурата. Трябва да се намери начин тя да се планира изцяло и да се построи по най-бързия начин, коментира още той.

Междусистемната газова връзка Гърция-България се очаква да заработи преди отоплителния сезон. Има уверение от строителя, че до 7 септември ще приключат неотложните строително-монтажните дейности, които са водещи за въвеждането в експлоатация. Очаква се тази седмица министър Шишков да одобри със заповед  документа за разделянето на връзката на два етапа, който вече е съгласуван с противопожарната служба.  Екзекутивната документация, която се готви успоредно, ще бъде одобрена след завършването на строително-монтажните работи за първия етап.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
ГЕРБ само крадоха и лъгаха, че имаме магистрали. Българин истинска магистрала не е виждал. Идете на Запад да видете какво е магистрала. Българинът се радва на двулентови пътища, които мисли за магистрали.
30
1
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
ИЗВЕДНЪЖ ЕДНИ ПЛАТЕНИ БОЖКОВИСТИ НАПРАВИХА ПРЕВРАТ И СПРЯХА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНА СЕ ЕДНО БЯСНО НЕИСТОВО КРАДЕНЕ ЛЪГАНЕ МАНИПУЛИРАНЕ РЕЗУЛТАТА ФАЛИРАНА БЪЛГАРИЯ А ШАРАНИТЕ НЕКА СЕ ТЪРКАЛЯТ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА С БЕЗПЛАТНА БИРИЧКА
29
9
 
4
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Естествено. Това бяха хубаво разработените схеми на ГЕРБ и ДПС да "усвояват" европейски и държавни средства. Слагаш коричка асфалт, правиш ремонт на ремонта и чекмеджетата са пълни. Пък пътищата след няколко месеца са все същия лунен пейзаж.
28
2
 
3
 
! Отговори
гого преди 1 година
Както писа Алеко Константинов преди над 100 г. .......абе да ти кажа правичката и едните и другите са маскари!!!! Промени , нови ,демократи , и накрая както се вижда нищо ново под слънцето!
27
7
 
4
 
! Отговори
да знаете преди 1 година
Правилно, но на много заблЮдени от герП, това не им се вярва!
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писна ми от политиците в БГ. Единствената им работа е да плюят по другите. Никой нищо не върши, само краде. ББ изобщо не е цвете за мирисане. Всички са един дол дренки. Няма нито 1 партия, която може да спечели изборите без коалиция. На хората им писна от всички, зарадваха се на ПП, защото внесоха надежда за нещо ново, но уви... И Терминал 2 не може да ни спаси..
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистът иска да прехвърли проблемите си на ГЕРБ.
24
6
 
3
 
! Отговори
комунист мисли преди 1 година
Тодор Живков построо магистрапата до Правец с бодигард от ГЕРБ.
23
2
 
7
 
! Отговори
Шишо преди 1 година
Шишко най добре се скрий някъде не ка дър ............. на патката опашката и пречела
22
6
 
6
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
ГЛУПОСТИ! НИЩО ИМ НЯМА НА ПЪТИЩАТА! ПИЛОТИТЕ СА НЕКАДЪРНИ И НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С УСЛОВИЯТА! НА БЪ;ГАРКАТА ЧЕ НЕ РАЖДА НЕ Й Е ВИНОВНА ДЪРЖАВАТА, А ТОВА ЧЕ Е МЪРЗЕЛИВА И НЕ МИСЛИ ЗА СЕМЕЙСТВО!
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шишков прав си!
20
2
 
8
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Някой да е чул да проверяват, претеглят свръх-претоварените камиони на вечно спонсонираните, но все ощетени транспортни фирми - при което и да е правителство?
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сега Бойко беше на власт, щеше веднага да обвини БСП, те са му изкупителната жертва на него.
18
1
 
7
 
! Отговори
така е лесно преди 1 година
До 15-Избирател-абсолютно вярно е това, все някой друг е виновен.И вместо да хабят нерви и сили да хулят бившите управляващи, що не се хванат сегашните-поредни да оправят нещо.
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашната пътна мрежа Бойко се хвалеше, че я е построил. Що летни отряза. Сега като дефектира той не е виновен.
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бибитко, кат режеше лентички беше добре, сега като се накъдриха пътищата ти не си виновен, ах каква хитра сврака си ти.
15
3
 
12
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Стига с тоя Бойко, вината е още на Иван Костов, не не всъщност вината е на Тодор Живков, не нннне всъщност виновен е хан Аспарух! Абе вие за какво се там сега бе, не ни интересува какво са правили предишните въпросе е вие КАКВО ще направите СЕГА и в какъв СРОК!
14
6
 
4
 
! Отговори
gogo преди 1 година
не знам изпълнили ли са или по скоро са откраднали достатъчно .Елате да видите около кръговото след Люлин, разклона за Банкя ,моста е като пешеходна зона, страх ме е да минавам по него, две коли се разминават трудно.Около разклона за Банкя е на вълни и т.н. много видими примери за некачествено строителство и кражби
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една магистрала свястна няма, една! Хемус недовършена, Тракия в бубуни, кърпят я постоянно. Струма в ремонт, участъци с недобро оттичане на водата. Е извинявате за толкова години управление, такова крадене от пътищата. За затвор са, за затвор!
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как той лично ги е инспектирал с джипката?????