Съвместната комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Препоръчва се съвместно честване и на св.св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски
15 авг 2022 18:00, Елка Василева
63
Съвместната комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство
Снимка: архив, БГНЕС

Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център на територията на днешната Република Северна Македония. Това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия до правителствата в София и Скопие за съвместно отбелязване на личности и събития от общата ни история, предаде БНТ.

Още по темата
След като въпросът за цар Самуил беше един от трудно решимите между двете страни и след две години преговори, комисията посочва, че средновековната държава на цар Самуил, която се счита за Българско царство, обхваща по-голямата част от земите и населението на Балканския полуостров и препоръчва на двете страни да честват заедно Самуил.

За светите братя Кирил и Методий историческата комисия, съставена от български и македонски историци, посочва, че "делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа". Това, посочват историците, дава основание на съвременните страни да отбелязват деня на Кирил и Методий заедно.

За Свети Климент Охридски - че след Великоморавската мисия на Св. Климент той е потърсен от "средновековната българска държава и през 886 г. е изпратен от княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа". През 893 г. "по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки епископ".

Историците отбелязват, че "Свети Наум Охридски след Великоморавската мисия пристига в средновековна България. Той е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 г. е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската дейност на Св. Климент".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цар Самуил е един от последните български императори на Първата Българска Империя, която по негово време вече е изгубила Източните Балкани, Румъния, Южна Украйна и части от днешна Унгария, но пък за сметка на това е подчинил Западните Балкани и Севернозападна Гърция чак до Лариса и пелопонеския залив. Всичко друго са шменти капели на маймуноподобна държава 'бивша бановино югословенско титоидна комуно мънкедония'. Точка!
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееее,те тия както са тръгнали,скоро ще разберат,че са българи....
27
2
 
11
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Св. Климент не е "потърсен" от българската държава. Човекът е бягал в България, за да спаси живота си! И когато пристига е чисто гол! Защото "добрите" латини са го изтезавали и съблекли за унижение. Не носи със себе си никакви запазени книги или ръкописи - цялата писменост е създадена по памет в България и всички свещени книги са преведени отново. Така че недейте да замитате цялата история под килима.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цар самуил е владетел не на каквато и да е държава, а на първата българска империя! французи, британци, американци, немци - всички ни наричат Първа и Втора Български Империи. Само ние, за да не дразним рашняците и съседите, скромничим с някакви си 'царства' и ето докъде се стига - по-голямата част от територията на държавата му била българска. Не по-голямата, а цяла Албания, Босна, Сърбия, мънкедонците и Северна Гърция са наши колонии или подчинени територии. От това ги боли югословените.
25
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само цар Самуил знае чии цар е бил. По това време царете не им е много пукало чии царе са. Гледали са да имат повече територии за крадене и данъци, за да трупат богатства. Не чакайте голямо национално съзнание от старите владетели. За тях хората са били собственост, а самите те са се мислили за божествени. Важно е било да трупаш земи и богатства. Нишо повече. Сега си се карайте, кой чии бил. То, като гледам и сега много бе са се променили нещата.
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой спря тока на цар Самуил, че не му светят очите?
23
2
 
16
 
! Отговори
ПРОФЕСОР Х преди 1 година
Пак шикалкавене....нямат срам наглеците,барабар с нашите ду...давци....Аман вече от шарлатани,мошеници,ицмекяри,продажници,измамници...По-голямата част от съвременната историческа наука????Що,бе?Що не го кажете един път поне,такова,каквото е било???Владеел човека някаква държава,която явно някои смятат,а други не смятат за България???Шарлатани,това е нашата история и няма да се гаврите и шикалкавите,за да угодите на някого,че ще играе тоягата по гърба на някой продажен историк???
22
1
 
8
 
! Отговори
Mersi преди 1 година
Ми с'я. У Македония ке ко ке праим без Самоила ?Остава Александър да не е Македоски !
21
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на Кокорчо също трябва да му вдигнете един паметник със светещи очи. И той е владетел на българска държава, с два центъра - Харвард и Факултето!
20
1
 
17
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
ЦАР САМУИЛ Е ВЛАДЕТЕЛ НА ГОЛЯМА СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА. ТЯ ОБХВАЩА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ. ТОЛКОЗ!!!
19
3
 
3
 
! Отговори
Ето защо преди 1 година
Съвременните български управници никой не ги взима на сериозно, а на тъй наречените академици заплатите им са малки.
18
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Е, хубава работа. До сега беше рев за цар Самуил, а сега започвате да доказвате че е евреин.
17
3
 
7
 
! Отговори
Петров преди 1 година
град Дракула също е българин ама румънците крият каза проф. Овчаров.
16
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Братята на Самуил - Давид, Моисей, Арон.... Само брат Моше не е имал :))))) Жена му Агата....
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... а сега на всеки паметник плоча с надпис: "цар на българска държава".
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макето ще прочете, че България е управлявана от Македония! Пак недомислиха нещата нашите БАНовци, всичките некадърници
13
19
 
6
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Бързо клекнаха македонците защото не си знаят корените,а ние помаците смд били тук много преди разни си българи. Нащето Възраждане бе по времето на Османската империя.
12
10
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Абе той Самуил си е полуевреин, ама макетата какво да ги правиш? :))))))))))))))))))))
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макетата спокойно могат да претендират, че македонеца Самуил е бил Цар на Българското царство.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен...7 пиши по разбрано,не мога да те оценя....