Скопие отрича да има нови задължения към България извън Протокола

Опозицията в РСМ поиска отговор за нови документи от София
Обновена: 9 авг 2022 15:02 | 9 авг 2022 15:02, Елка Василева
8
Скопие отрича да има нови задължения към България извън Протокола
Снимка: архив, МВнР

Министерството на външните работи на Република Северна Македония съобщи, че следи внимателно процеса на формиране на българското служебно правителство и развитието на неговите вътрешни и външни политики, заявявайки, че е насърчително, че значителен акцент се поставя върху двустранните отношения като важен елемент и на новото правителство, предаде агенция МИА.

Още по темата
Министерството заяви това във връзка с появили се твърдения за нови документи между Република Северна Македония и България.

"Всички публикувани информации за вътрешното уреждане, за начина на организация, за плановете за действие и приоритетите на новото правителство са вътрешни работи на Република България и не представляват резултат от  разговори между нас", пише в съобщението на МВнР.

"Затова искаме да отхвърлим всички твърдения, че се подготвят нови задължения за двете страни извън договорените принципи във взаимния Протокол, които означават: първо, реципрочност в рамките на поетите задължения; както и автономност на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси", допълват от министерството.

Външният министър Николай Милков каза вчера, че непосредствената задача на българското МВнР във връзка с двустранния диалог със Северна Македония ще бъде приемането на писмен документ, който да определи задачите на институциите в България с конкретно утвърдени задължения, отбелязва МИА.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ реагира на това и призова правителството да отговори какво съдържат новите документи от България.

"Премиерът Димитър Ковачевски и министрите Буяр Османи и Боян Маричич трябва незабавно да отговорят какво съдържат тези нови документи, какви са новите изисквания и условия. Докато се опитваха да убедят македонската общественост, че с Протокола се приключва с всички условия и искания от страна на България, след по-малко от месец отново получаваме нови условия и нови искания за изпълнение", се казва в реакцията на ВМРО-ДПМНЕ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е Гоце Делчев?
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия типове нямат място в ЕС, прекалено са диви и с кой акъл Бойко се разправяше с тях
2
0
 
19
 
! Отговори
Цоко преди 1 година
Приключиха разговорите, единственият контакт между България и Македония е само през ЕС, може би след 50 години.
1
16
 
1
 
! Отговори
5-ко преди 1 година
Да бидеме стрпливи , за некое време Груио ке се врати и работите ке си доидат на своето место.