Йотова на Шипка: Не може да има разделение в паметта българска

Свободата не е дар, а възкресение на един народ, платено с живота
20 авг 2022 16:45, Анисия Иванова
46
Йотова на Шипка: Не може да има разделение в паметта българска
Снимка: Президентството

"Шипка нашепва на всеки, който иска да прекроява българската история, че е направил грешен избор. Не може да има разделение в паметта българска, тя е съединение. Свободата и паметта са нашето спасение и обединение.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към стеклите се хора от цяла България на паметника на Шипка по повод 145 години от Шипченската епопея. Честванията на годишнината са под патронажа на държавния глава Румен Радев.

"Шепа оцелели опълченци слагат първия камък за този паметник точно преди 100 години. За да помним и знаем, че свободата не е дар, а възкресение на един народ, платено с живота на най-любимите му чеда“, посочи Йотова.

"Има един връх в България, който величествено се извисява над всички останали. Неговата височина не се измерва в метри. Няма мерна единица за  идеала и саможертвата, за  устрема към свобода и достойнство! Това е Шипка – върхът с „белите кости и кървавия мъх“ на българските опълченци, руси, украинци, молдовани, румъни, които повярваха във възкресението на българския народ и увенчаха края на Руско-турската освободителна война! Краят на една война, започнала още преди 260 години с малка книжка – история на един народ със славно минало, преминала през бунтове и въстания, озарени от огньовете на вярата и пламъците на събуждането“, изтъкна в приветствието си вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че от Шипка, от българското опълчение започва славният летопис на българското войнство. „На Шипка днес си дават среща випуските на славни полкове, дали своята клетва именно на това място –клетвата пред родината отеква най-силно тук“, заяви вицепрезидентът.

Йотова беше категорична, че Шипка не е място за политически лозунги, които „вятърът безмилостно отвява“. „Шипка е нашата българска клетва. Олтарът на Родината не търпи власт и постове, лично облагодетелстване, пари и привилегии“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че на Шипка всеки прави избор за своя път, заедно с него и за общия – „дали нагоре заедно към високото, за да имаме успех, или надолу към апатията и самоунищожението“. „Шипка е единение и такава е българската съдба. Убедена съм, че българите сме силни, когато сме един до друг, а не един срещу друг“, изтъкна вицепрезидентът.

"На Шипка всичко е спокойно, защото преди 145 години героите на национално-освободителното ни движение ни завещаха мир и свобода“, заяви Йотова и благодари на всички, които са довели децата си на Шипка, за да им покажат откъде израсна пространството на българската свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йотовке , къде ти е (п)резидентчето , защо не е на Шипка , да не прихване Ковид ли , както обикновено ?!
33
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Украинците си ги заврете някъде по-навътре.
32
1
 
1
 
! Отговори
За това различния преди 1 година
От Българска нация-етнос от възродителния процес е бе да се обере и да се излекува с АК-47.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой може ли да каже тази скъпоплатена и нищоправеша кобила за какво получава заплата ,тази длъжност е в тежест ,тази само отчита дейност-служебна кола ,шофьор,охрана и още много други на държавна хранилка.........глей само на кво е замясалааа
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този,който е готов да робува,никога няма да бъде свободен!
29
4
 
8
 
! Отговори
Критическата възраст преди 1 година
Много склеротици станахте . Нещо ни позабравихте реално репресираните след 9-ти Септември 1944 година . Май само си чешате езиците на теория и на практика. Трето поколение съм репресиран. Изкукуригали управляващи .
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йотова - вице президент, най-безсмисления харчалък за България.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народ, на който свободата му е подарена, не може да бъде свободен.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разделение има точно на Шипка, на север и на юг. Южните градове процъфтяват благодарение на готовите им 3 магистрали, а северните западат и се обезлюдават без нито една. Обаче на живеещите на юг не им пука за населението на север и спъват политически и хейтят всячески всеки опит да се построи поне една северна магистрала.
25
2
 
8
 
! Отговори
Допустимо преди 1 година
А в доходите може да има разделение.Мизерстващи и свъхбогати.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 Ако смяташ,че българския народ чака да му кажеш с кого да бъде значи определено си в грешка!
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Есента избори, излизаме от ЕС и НАТО '' ............................... ами излизайте бе, кой ви спира ? чемодан вокзал россия !!!
22
2
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
ами не може , как да не може , я питай фигуранта или забрави за юмрука ?
21
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Есента избори, излизаме от ЕС и НАТО и некадърната европеидна гм'е'ж умира от глад и студ. Само така България може да тръгне отново напред.
20
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглеците трябва да бъдат поставени на място и превъзпитани. Урките в киев са сред най-големите. Успех на Вова и Русия в денацификацията на урките! Българският народ е с Русия!
19
0
 
5
 
! Отговори
БСП преди 1 година
Смениха името ня връх Хаджи Димитър с турското Бузлоджа и вр. св.Никола с столетов и шипка 2.
18
11
 
18
 
! Отговори
Йотов преди 1 година
Слава на Украйна!
17
11
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Па вие какво общо имате с българското. И на Шипка се качихте за да целувате руски фашистки ............. (червена точка)
16
2
 
15
 
! Отговори
- преди 1 година
Айде пак тая, каква я гласите да става ?
15
7
 
22
 
! Отговори
Стига бе, преди 1 година
...на Шипка не трябвало да има "политически" речи? Ами що не го каза на превратаджията Радев, че той не е пропуснал да се изцепи срещу неприятните му ? И казано честно, на тази лицемерието далеч надделява над нормалното! Ако трябва , и на "патриот" ще се докара, а после ще се свлича на колене пред руския Поп да му целува ....!