Йотова на Шипка: Не може да има разделение в паметта българска

Свободата не е дар, а възкресение на един народ, платено с живота
20 авг 2022 16:45, Анисия Иванова
46
Йотова на Шипка: Не може да има разделение в паметта българска
Снимка: Президентството

"Шипка нашепва на всеки, който иска да прекроява българската история, че е направил грешен избор. Не може да има разделение в паметта българска, тя е съединение. Свободата и паметта са нашето спасение и обединение.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към стеклите се хора от цяла България на паметника на Шипка по повод 145 години от Шипченската епопея. Честванията на годишнината са под патронажа на държавния глава Румен Радев.

"Шепа оцелели опълченци слагат първия камък за този паметник точно преди 100 години. За да помним и знаем, че свободата не е дар, а възкресение на един народ, платено с живота на най-любимите му чеда“, посочи Йотова.

"Има един връх в България, който величествено се извисява над всички останали. Неговата височина не се измерва в метри. Няма мерна единица за  идеала и саможертвата, за  устрема към свобода и достойнство! Това е Шипка – върхът с „белите кости и кървавия мъх“ на българските опълченци, руси, украинци, молдовани, румъни, които повярваха във възкресението на българския народ и увенчаха края на Руско-турската освободителна война! Краят на една война, започнала още преди 260 години с малка книжка – история на един народ със славно минало, преминала през бунтове и въстания, озарени от огньовете на вярата и пламъците на събуждането“, изтъкна в приветствието си вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че от Шипка, от българското опълчение започва славният летопис на българското войнство. „На Шипка днес си дават среща випуските на славни полкове, дали своята клетва именно на това място –клетвата пред родината отеква най-силно тук“, заяви вицепрезидентът.

Йотова беше категорична, че Шипка не е място за политически лозунги, които „вятърът безмилостно отвява“. „Шипка е нашата българска клетва. Олтарът на Родината не търпи власт и постове, лично облагодетелстване, пари и привилегии“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че на Шипка всеки прави избор за своя път, заедно с него и за общия – „дали нагоре заедно към високото, за да имаме успех, или надолу към апатията и самоунищожението“. „Шипка е единение и такава е българската съдба. Убедена съм, че българите сме силни, когато сме един до друг, а не един срещу друг“, изтъкна вицепрезидентът.

"На Шипка всичко е спокойно, защото преди 145 години героите на национално-освободителното ни движение ни завещаха мир и свобода“, заяви Йотова и благодари на всички, които са довели децата си на Шипка, за да им покажат откъде израсна пространството на българската свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
1
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Че земеме османецо като част от второто име:))) а вий си пейте ....
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връх Кукубенд! О, Кукубенд! О, Времена, о, нрави! Докъде стигнахте, да ви управлява циганскиОркестър и тоталитаренФатмак президент и диригент на Кукубенд!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В честванията на вр. Шипка досега не се виждат манифестации-парад от плакати с фотографиите общи и единични с участници в решаващи битки от освободителната война заедно с другите участвали по местоположение на решаващите сражения в тази фронтална война като на всички по ранг и позиции свързани с участието в защитата на исконната българска държава и територия така с подкрепата,както загинали в името на Освобождението така оцелели по документи и данни от Исторически Архивни дружества и наследници
11
9
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Ирационалната политика на комунистическите шапкари-путинисти ще провали Държавата и ще трябва после да ги избиваме по улиците. Тези хора трябва да бъдат обезвредени преди да са нанесли непоправими щети на разумната част от населението. За останалите ми е през к.ра.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Галева къв го държи там?
9
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съединение между комунистически шапкари-путинисти и български националисти не може да има, не е възможно по принцип. Пътят на Муннчовата клика шапкари-предатели е една - към бунището на историята или за по-самозабравилите се - при Кобзон.
8
11
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Президентър Мун чо Радев всъщност е един морален деградант, провалил всичко, с което се захванал - семейство, ВВС, а отскоро и национален предател, редовно газещ Конституцията.
7
14
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Шипка е едно, а празнуването заедно с националния предател Муннчо Радев и престъпната Му клика от комунистически шапкари, няма как да се случи. Между другото, при боевете на Шипка не е имало башибозук, а редовна войска. И постоянното ритуално убиване на турци по празниците, не способства за националното единение, само налива вода в мелницата на Москва. България е естествен стратегически съюзник на Турция, а не на Просията.
6
11
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Шипка е едно, а празнуването заедно с националния предател *** Радев и престъпната Му клика от комунистически шапкари, няма как да се случи. Между другото, при боевете на Шипка не е имало башибозук, а редовна войска. И постоянното ритуално убиване на турци по празниците, не способства за националното единение, само налива вода в мелницата на Москва. България е естествен стратегически съюзник на Турция, а не на Просията.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята трябва да се знае и помни.
4
9
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Президентър *** Радев всъщност е един морален деградант, провалил всичко, с което се захванал - семейство, ВВС, а отскоро и национален предател, редовно газещ Конституцията.
3
18
 
12
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Само президенството защитава националните интерси
2
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Украйна
1
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Права е, който не смята че комунизма е най великия строй и Русия че е нашия приятел с който просперираме, трябва да се затвори в лагер като едно време за да няма разделения.