Завой към "Газпром": До какво може да доведе това?

Има ли риск от там да ни спрат газа през зимата?
Обновена: 23 авг 2022 10:37 | 23 авг 2022 10:36, Петя Славова
62
Завой към "Газпром": До какво може да доведе това?
Снимка: БГНЕС

Служебната власт заяви, че започваме преговори с "Газпром" като същевременно ще се водят и такива за осигуряване на азерски и втечнен газ във връзка с енергийната криза.

Икономистът и депутат в последния парламент Георги Ганев и експертът в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова влязоха в остър спор пред Нова тв по темата за доставките и цената на природния газ за България.газ.

Ваня Григорова поясни, че страната ни иска да изпълни остатъка от дългосрочния си договор с "Газпром", който изтича в края на годината.

Още по темата

"Няма как служебен кабинет да води преговори за нов контракт", обясни Григорова.

Енергийният министър: "Газпром експорт" моментално става абсолютно валидна опция, с която започваме да преговаряме

Според Ганев пък "приемането на ултиматума на Кремъл да се плаща само в рубли е нарушение на разбирателството с нашите европейски партньори".

"Няма нито една държавна компания, която да е приела тези условия. Това ще има последствия, които също трябва да отчетем към цената. При Русия няма нищо безплатно. Тя ще поиска нещо от България. От 15 години ние сме троянският ѝ кон… знаете къде. И сега ще се поискат разни неща – война е все пак. Ще поискат от нас да слугуваме на Русия и да обслужва нейните интереси в този конфликт", категоричен бе Ганев.

Според него има риск "Газпром" да спре газа за страната ни през зимата. Ваня Григорова пък смята, че такава опасност няма, защото "продавачът в крайна сметка иска само да получи парите си".

Енергийни експерти: Не е добра новината за 1 танкер с втечнен газ, беше глупост да ги откажем

"В момента имаме проблем с руската компания, защото сами си го създадохме. Единственият ни страх сега е, че "Газпром" може да откаже да преговаря с България. Ще продължим да говорим и за азерски, и за втечнен газ. Но трябва да знаем, че слотовете ще бъдат достъпни от 2023 г. Разширеният капацитет вече е закупен, но това не е хляб, който излиза от фурната. Някой ни е изпреварил. Правителството, което си тръгна, е спало три месеца", обясни Григорова.

Според Ганев обаче дори гръцкият премиер е уверил, че слотове има.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Ще тръгнат отново спрените комисионни !
56
5
 
4
 
! Отговори
България преди 1 година
Русия да духа супата.Тя не е надежден доставчик.Когатп и кефне може да врътнат кранчето ,само България да кривне нещо от пътя.За това да си тъпчат гъзовете с газ и да го духат ,зар зор ще се оправим .Те да му мислят .От тук насетне ще усетят санкциите наложени от ЕС .Другата година ще има световно руско изселение.Голяма част ще избягат ,оставяйки само глупаците които слушат агресора .Чао
55
1
 
9
 
! Отговори
Ошашавен софиянец преди 1 година
Докато управляващите правят завои насам и натам, ние трябва да си платим изравнителните сметки за отоплителния сезон 2021/2022 г. В някои жилищни сгради вече получиха тези сметки - всеки отделен абонат трябва да доплати сума между 480 и 700 лв !!! Става въпрос за хора, които редовно са си плащали сметките и потреблението им през този сезон не е било по-различно в сравнение с предходните сезони.
54
14
 
29
 
! Отговори
Корумпирани тъпаци.. преди 1 година
На всички е ясно кво става,сащ направиха войната чрез пъпета зеленски..целите са много,една от тях е да заместят евтиния руски газ с техния в пъти по- скъп втечнен шистов,крайно недостатъчен и в пъти по- скъп..който се върже на американската въдица е не *** шаран,а предател на националните интереси..кое зло е по-малкото-да си зависим от страна с евтин газ или от такава със скъп..и тук отговорът е очевиден..но сащ плащат на шепа техни продажни и безработни "специалисти",които дрънкат лъжи по тв
53
14
 
11
 
! Отговори
Реалната причина преди 1 година
Реалната причина за тоя зор е, че нов договор означава, че се отказваме от претенциите си за над 1 МИЛИАРД долара заради неизпълнението на стария от страна на Русия.
52
19
 
14
 
! Отговори
Гълъб Радев рублофил преди 1 година
Гълъб Радев искат скъп кървав руски газ!
51
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То да купуваме само скъп американски газ, щото тъй или иначе сме зависими от тях. Кво зависими, те направо си ни командват.
50
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския газ,получаван директно от нас води до зависимост, ама получаван по-скъпо през посредници /например мазни гърци/, води до независимост
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да допълня-търговията се е водела през вековете, въпреки войните. А войни е имало винаги. Това е нововъведение-няма да купуваме и продаваме, защото има война.
48
0
 
12
 
! Отговори
абе хора преди 1 година
Така е било от как свят светува. Един произвежда едно, друг-друго. Иначе нямаше да има търговия, пътища на коприната, кораби, и.н. Сега едни имат газ, кмеждународни космически станции, други-произвеждат коли, тре-трето. Иначе всеки щеше да си стои на своето място и да се самозадоволява. Като нямате газ-ще вземете от който има. Като нямате коли -от който произвежда. Аз например не карам българска кола, а вие? Защо сега се правят на ощипани.
47
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тая Ваня Грегорова от кога стана и експерт по газа ,от проста сервитьорка ,синдикалвн експерт ,сега и по енергетика експерт ,май всички който повече лаят ги взимат за експерти като им пълнят човките с рубли .На тая чавка трябва да и бъде затворена човката.ПО ДОБРЕ ДА Е С МАЛКО ВРЕМЕННИ ЛИШЕНИЯ от колкото руска независимост ,Да излизаме в София да им го покажем на продажното сл.Радево правителство ,никога повече Газпром в България.
46
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Служебната власт заяви, че започваме преговори с "Газпром" като същевременно ще се водят и такива за осигуряване на азерски и втечнен газ във връзка с енергийната криза." На мен това ми се струва доста разумно. Ще се подсигурим от два източника. Ако газта не беше толкова важна, нямаше цяла Европа да я тресе такава треска, шок и ужас.
45
12
 
6
 
! Отговори
! преди 1 година
Българина не се научи - евтиното излиза скъпо! Купува кола на "160хил км" скапи се и мънка. Купи нещо от незнаен магазин, счупи си и пак мънка. Сега ще се моли на доставчик, който едностранно промени договора да му пуска газта, която нито чак толкова ни трябва, нито ще е евтина, а и ще загубим възможност после неустойки да търсим! Ще си размалим отношенията с ЕС и като секнат парите от там пак ще мънка.
44
6
 
1
 
! Отговори
селянин преди 1 година
дори и да искате веке е невъзможно поне на тоя етап след две три годин га пратат Шоийгу за губернатор е друга бира
43
0
 
21
 
! Отговори
От цялата преди 1 година
Дандания се разбра кристално ясно едно нещо - НЯМАМЕ ИСТИНСКИ И НЕЗАВИСИМИ ПОЛИТИЦИ!Имаме слуги на този,или на онзи,готови и майка си да продадат,за да се докажат пред съответния си "господар".На това безобразие трябва категорично да се сложи край и взимащите важни за страната решения да попадат под ударите на закона при сключване на неизгодни договори.Държавния и национален интерес трябва да е преди всичко!
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Ганев обаче дори гръцкият премиер е уверил, че слотове има. ------------ Яяяяяяяяяя, гръцкия премиер знаел че има свободни слотове ??? Да не би да работи като продавач на едро на слотове???
41
16
 
13
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Към всички милеещи за газпром:всяка договорка с рушия води към зависимости и ако съответната държава е "непослушна"просто се анулират договорите с нея. Газпром е оръжие в ръцете на фашисткия диктатор от кремъл.Това и кучетата вече го знаят. Служ.правителство "изпусна" танкерите от САЩ и сега ще гони дивото от сибирските полета.Срам за президент(чето) и за България с това управление.
40
5
 
14
 
! Отговори
кой кого преди 1 година
1.Някой да обясни на хората,че азерската газ в основота си е собственост на руски компании.Ако този има д.уп.е ще обясни,че санкциите срещу руските фирми са само такива в които Русия държи поне 50%.2.Нека се публикуват заключенията на швейц.адв.кантора Уайт енд Кейс,наето от Кирчо и Кокорчо по отношение на клаузите в договора с Газпром.3.Прочетете какво написа русофоба В.Найденов във вестник "24часа" за плащането в рубли. МАЙ ИСТИНАТА Е КОРЕННО различна от тази с която ни облъчват медиите!
39
12
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Завой към Газпром до какво ще доведе? До евтин газ в изобилие, предполагам. Ужас! Газта, американската е скъпа, но свободата е безценна! Защо българите не искат свобода?
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България революции не стават!*//ко каза ?