Завой към "Газпром": До какво може да доведе това?

Има ли риск от там да ни спрат газа през зимата?
Обновена: 23 авг 2022 10:37 | 23 авг 2022 10:36, Петя Славова
62
Завой към "Газпром": До какво може да доведе това?
Снимка: БГНЕС

Служебната власт заяви, че започваме преговори с "Газпром" като същевременно ще се водят и такива за осигуряване на азерски и втечнен газ във връзка с енергийната криза.

Икономистът и депутат в последния парламент Георги Ганев и експертът в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова влязоха в остър спор пред Нова тв по темата за доставките и цената на природния газ за България.газ.

Ваня Григорова поясни, че страната ни иска да изпълни остатъка от дългосрочния си договор с "Газпром", който изтича в края на годината.

Още по темата

"Няма как служебен кабинет да води преговори за нов контракт", обясни Григорова.

Енергийният министър: "Газпром експорт" моментално става абсолютно валидна опция, с която започваме да преговаряме

Според Ганев пък "приемането на ултиматума на Кремъл да се плаща само в рубли е нарушение на разбирателството с нашите европейски партньори".

"Няма нито една държавна компания, която да е приела тези условия. Това ще има последствия, които също трябва да отчетем към цената. При Русия няма нищо безплатно. Тя ще поиска нещо от България. От 15 години ние сме троянският ѝ кон… знаете къде. И сега ще се поискат разни неща – война е все пак. Ще поискат от нас да слугуваме на Русия и да обслужва нейните интереси в този конфликт", категоричен бе Ганев.

Според него има риск "Газпром" да спре газа за страната ни през зимата. Ваня Григорова пък смята, че такава опасност няма, защото "продавачът в крайна сметка иска само да получи парите си".

Енергийни експерти: Не е добра новината за 1 танкер с втечнен газ, беше глупост да ги откажем

"В момента имаме проблем с руската компания, защото сами си го създадохме. Единственият ни страх сега е, че "Газпром" може да откаже да преговаря с България. Ще продължим да говорим и за азерски, и за втечнен газ. Но трябва да знаем, че слотовете ще бъдат достъпни от 2023 г. Разширеният капацитет вече е закупен, но това не е хляб, който излиза от фурната. Някой ни е изпреварил. Правителството, което си тръгна, е спало три месеца", обясни Григорова.

Според Ганев обаче дори гръцкият премиер е уверил, че слотове има.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Ганев "има риск Газпром да ни спре газа през зимата". Тоя на кой свят живее?! Ра6иститне ни спряха газа още през април. Няма причина ако пак се подлъжем да им играем по правилата че отново няма да го спрат с някое друго измислено условие. Очевидно обаче служебното правителство прави всичко възможно конектора да не заработи и да не получим алтернативния втечнен газ. Българи работят срещу българи в полза на чужда страна. Нищо ново.
16
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спре разбирателството с нашите европейски партньориЗащо ги наричаме партньори като те са нашите годподари?
15
12
 
7
 
! Отговори
.... преди 1 година
В никакъв случай
14
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според него има риск "Газпром" да спре газа за страната ни през зимата. Щом Ганев допуска риск, значи мисли, че Началникът може да ни въвлече във война с Русия, след което да останем без доставки.
13
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да доведе до пълненето на гушките на всички копейки с руски пари. После идват изборите и руснаците пак са сърдити и спират кранчето.
12
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До евтина газ може би.
11
26
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Завой към "Газпром": До какво може да доведе това?" - ами АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ ДА ПРАВИ БУНТОВЕ И ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ в името на " Демокрацията"
10
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Володя, никакви контакти. Десетгодишно ембарго и на газ , Ина нефт. Та дано им дойде акъла на тия " уж братушки"
9
22
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Няма как да имаме в момента евтин газ, ако не си ползваме договора с Газпром.
8
34
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като отказахме танкерите така ще е,това беше тест.Сега Путин потрива ръце и вика:''Я елате пиленца при баткооо,да ви клати сладко сладкооо..''Ще дойде Путин тук и с цветя ще го посрещнат,защото той това иска!После ще чакаме пак по 10 години за една Лада!Мнооого заблудени има в България,които ще гласуват за проруски партии.
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нее, риска няма. Нито пък да почнат да намалят количествата, което ще доведе до още качване на цените. Щото в момета ра6истите не го правят това.
6
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ганев е политикан и бъкел не разбира от икономика и енергетика. НПОшник.
5
19
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
русия няма да ни спре газа аз искам мир и дружба със съседите не желая воинии конфликти ние сме тук от векове за векове от наи близкия кладенец е наиевтино нищо не искам от сащ да се махат от родината ми
4
21
 
29
 
! Отговори
sss преди 1 година
Аре стига с тоз газпром...немците и италианците как плащат? Голяма драма.. ако ще от китай го карайте тоз газ но да е евтин.. не 300 лв/мгв
3
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше отсвирите еврото и ше търсите рубли !
2
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До какво може да доведе това" до центрофугиране на зелени, *** чорапи може да доведе.
1
29
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще доведе до катастрофа. Газпром ще прибере парите, но газ няма да достави