Пеканов: Европа е зависима от Русия, трудно ще изкара без руски газ

Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, до Зелената сделка
25 авг 2022 14:05, Елка Василева
183
Пеканов: Европа е зависима от Русия, трудно ще изкара без руски газ
Снимка: архив, БГНЕС

До края на годината трябва да бъде направена законодателна промяна, която да даде дефиницията за енергийна бедност. Това заяви пред БНР вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаря за управлението на европейските фондове и придвижването на Плана за възстановяване и устойчивост.

Още по темата
"Много важна тема е темата за енергийната бедност. От години експертите по цял свят спорят. При нас е особено важно, защото изключително много хора спадат в тази категория и е много важно това да се случи, за да забравим тези компенсации на калпак. Трябва да имаме възможност да таргетираме тези помощи. Чрез дефиницията ще решим на кого да се помогне и на кого няма да се помогне," каза Пеканов.

България е страната с най-много енергийно бедни в Европа, допълни вицепремиерът. "Тук ще трябва да сме и с оглед на общественото напрежение възможно по-щедри и критериите да обхващат повече хора."

По темата за Зелената сделка и енергийния преход Атанас Пеканов подчерта: "По отношение на въглищата ще трябва да се борим може би за преосмисляне. Миналата година европейският подход беше – използвайте газа за транзитно гориво, за да преминете от въглища към нещо малко по-чисто, след което да преминете към ВЕИ. Сега ще трябва да обърнем логиката. Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, в периода, докато постигнем Зелената сделка. Дългосрочно не можем да се откажем от Зелената сделка, тя ще ни даде тази независимост. Слънцето, вятърът са наши ресурси. Те не се контролират от геополитическите конфликти."

Проектът, свързан с МВР, ни спъваше да изпратим т.нар. фактура, припомни вицепремиерът относно очакваното първо плащане по Плана за възстановяване. "Ако проектът на МВР се реализира успешно, очакваме парите през есента – 1,3 милиарда евро."

По първото плащане голяма част от индикаторите са успешно покрити, уточни Пеканов.

Относно втория транш по Плана за възстановяване Атанас Пеканов заяви, че срокът да се изготви законодателството е до декември. "Това е спешно, парламентът ще има два месеца, в които трябва да приеме тези закони. България е поела ангажименти. Трябва да спрем да отлагаме пред Европа. В момента има приета само 1 от 22 (мерки – бел. ред.), има входирани четири, по другите се работи."

Пеканов коментира, че по някои теми работата се движи доста добре. Като пример за това той даде правосъдното министерство, нарече "по-проблемна" ситуацията в Министерството на енергетиката, защото там тематиката е "по-щекотлива", а ведомството се занимава с непосредствените кризи.

Според вицепремиера в страната има много проблеми, някои от които са натрупани през годините, а други – насъбрани в последните месеци.

"И наша отговорност като служебен кабинет е да не ги премълчаваме. Доста е грешно впечатлението, че служебният кабинет трябва да организира само изборите," каза вицепремиерът.

Според Пеканов в гласуваните европейски санкции срещу Русия са оставени "вратички", една от които използваме и ние – дерогацията за петрола, като резултатът е, че в момента "всяка страна се опитва да се спаси сама".

"В Гърция - рекордни, милиардни печалби на танкерите, които превозват руския петрол, тъй като руските танкери не могат да го правят. Германия и Австрия продължават да внасят руски газ. Такава е ситуацията, такава е реалността. Не бих казал, че каквито и да било търговски взаимоотношения с Русия са антиевропейски. Напротив, за съжаление, виждаме, че другите страни го правят. В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ," смята вицепремиерът.

За очакваните трудни преговори с "Газпром" Атанас Пеканов каза още, че "доста ескалираха отношенията ни с Русия след изгонването на дипломатите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
11
 
! Отговори
stan преди 1 година
Тази зима ще се купува руски газ както изглежа( ако руснаците го дават) . Обаче от догодина това няма да е така. Не знам в дългосрочен план какво ще правят Руснаците тази газ. Явно ще я горят( както сега правят) или ще затварят находищата
88
5
 
13
 
! Отговори
В БГ преди 1 година
Няма да има газ докато има русофили до границата има кувейтски газ египедси либийски има и тръби за газ но държавата се управлява от червени гзове.
87
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа се управлява от хора които са по-зле дори от демента който надцаква всички 2 в 1 Русия и ЕС.
86
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканов-Меканов, щом подкрепята рашките то България трябва да бъде изхвърлена от ЕС.Тогава може да кандидатствате за 16-та република на Шибанистан.Но моето мнемие е че българите трябва да излязат по улиците и такива като Миеканов и Чорапа трябва да бъдат съдени за държавна измяна и обесени пред парламента защото тези бУклуци отнемат бъдещето на нашите деца!!!Аз искам да карам Мерцедес а не Жигула.
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този още лекува младежките пъпки, кога имА време да се изучи, да натрупа опит пък и държавата да съветва. Бегоом
84
4
 
9
 
! Отговори
Лошото е преди 1 година
Че в Европа има много пекановци....
83
6
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Руският газ не е синьо гориво. Руският газ е червен. Кръвта на мъртвите деца от Буча е червена. Руският газ е червен и съсирен. Руският газ е червена отрова, която ни карат да пием и да не питаме. Докато децата на Буча ни гледат отгоре с безкръвните си посинели лица. Руският газ е червен.
82
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре седмица за седмица да търсим газ ако от някъде изпадне танкер за Азия пренасочат за нас или нещо, отколкото да купуваме руска газ напоена с кръвта на дечицата от Буча които ни гледат отгоре с безкръвните си посинели лица.
81
2
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Предлагам Европа да прекъсне руската енергийна зависимост и да мине на некакви други независими енергии некакви други доставчици да ни доставят.
80
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песков "Ще дадем шанс на България да изкара зимата без руска газ"
79
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момчета, защо си мислите, че някакво си българско правителство може да върне газта от Газпром. България е никой, а освен това е толкова нищожна и маловажна, че не представлява търговски интерес за Газпром. Да купуваш газ от Газпром е привилегия която трябва да се заслужи. Оправяйте се както можете, нека САЩ ви продават газ.
78
2
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами точно затова Европа трябва да прекъсне руската газова зависимост, за да не могат военнопрестъпници като путин да ни плашат с кранчета и да извършват военни престъпления с нашите пари, жертва на които сме и самите ние..Но за да стане това Пекановците трябва да заемат своето "достойно" място на бунището на българскта политика и история, заедно с кукловодите от преЦедентството на фигуранта и другите подривни пропутински елементи от "Позитано 20", от ***, че и тези от продължавме Подмяната
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия има енергии и технологии за 2000 години напред и спокойно ще преживее без руска газ, но канцлеро Шолц е прос и не може да го разбере това нещо затова обикаля по целия свят като кyчка визитарка да се моли за газ.
76
4
 
3
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, Германия минава на синтетично гориво и на вятърни мелници, и ще преживее без руска газ. За това Шолц ходи в Катар, Нигерия, Канада да проси за газ, и по телевизията давт как гали и мирише турбината на Газпром, още малко и ще почне да я лижe.
75
2
 
9
 
! Отговори
Весела преди 1 година
Лечева, изказа ли се за руския газ? Как българския спорт загива без него? И Гришо затова пада?
74
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканов, ходи целувай *** та на Путин, Германия ще преживее и пълен отказ от руския газ, бъди уверен в това. През втората световна война 70 % ог горивото за Вермахта е било СИНТЕТИЧНО.Отрамоти се малко химически и ще разбереш , че се добива от въглища чрез Газификация. При сегашните цени на Руския газ, на швабите ще им излезе по-евтино да правят ток от синтетичен бензин. Технологията я имат, имат въглища за около 2000 години напред. За колко години според теб ще постороят няколко големи завода?
73
5
 
0
 
! Отговори
Контрольор преди 1 година
Предлагам да изкупуваме евтино ресурсите на Русия, и така да я държим под контрол. Само една грешна крачка да направи и да кривн от нашите правила, и спираме да купуваме и Русия фалира! Хайде приятели, споделете тук във форума какво мислите за моето предложение?
72
1
 
3
 
! Отговори
Суровинен придатък преди 1 година
Суровинен придатък при 20$ за газ. При 2000$ ЕС е работния цех на Русия, бачкаторите на Русия. Изкупувайте ресурсите на Русия да я държите под контрол - ха ха ха!
71
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западна Европа не трябва ни интересува вече. Те са врагове за нас. Когато излезем от ЕС и НАТО отново ще си бъдем приятели с Русия и ще си купуваме евтини ресурси от тях. България няма и не трябва да има нищо общо със западните държави.
70
3
 
7
 
! Отговори
МАСКВА НЕ РАЗРЕШАЕТ преди 1 година
НАЛИ ПРОТЕСТИРАХТЕ ПРОТИВ ШИСТОВИЯ ГАЗ? Е, СЕГА СТОЙТЕ НА СТУДЕНО И БЕЗ ПАРИ!