Смиляна Нитова е освободена от ръководния пост в ДКК

Причината са серия от установени нередности
Обновена: 26 авг 2022 18:12 | 26 авг 2022 18:09, Красимир Ангелов
4
Смиляна Нитова е освободена от ръководния пост в ДКК
Снимка: БГНЕС

След серия от установени нередности от борда на Държавната консолидационна компания (ДКК) е освободена Смиляна Нитова, съобщиха от Министерството на икономиката.

Изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания предостави на министъра на икономиката и индустрията доклад за състоянието на дружеството и установените до този момент нередности. Част от обстоятелствата в него вече са известни на обществеността.

Всички решения на предходния Съвет на директорите има опасност да се окажат нищожни, след като ДКК е функционирала с ръководство под изискуемия от закона минимум, се чете в позиция на Министерството на икономиката.

От там посочват, че дружеството е сключило договор с адвокатско дружество, по което всеки месец следва да се изплащат възнаграждения независимо дали е извършена работа или не. В разрез с практиката до този момент, в последните си дни на поста, предходният изпълнителен директор Смиляна Нитова е променила клаузите в договора си, за да бъде обезщетена с 6 месечни възнаграждения, ако бъде освободена от поста.

Към момента одитът в ДКК продължава. Поради пълното саботиране на процесите и установените пропуски в работата до този момент от Съвета на директорите се освобождава Смиляна Нитова. Освободени са също Даниел Милев и Михаил Кумчев, съобщават от Министерството на икономиката.

На тяхно място в Съвета на директорите се назначават Владимир Димитров – юрист с дългогодишен опит в държавната администрация и съдебната система и Борислава Пенева – настоящ служител в Министерството на икономиката и индустрията в дирекцията, контролираща дейността на дъщерните дружества.

Сред новоназначените е и Андрей Лалов – икономист и анализатор, който притежава професионален опит в областта на малките и средни предприятия и инвестициите. Работил е по редица проекти към Световна банка и ЕК. Бил е координатор и ръководител на процеса по програмиране и разработване на цялостен набор от икономически политики, приоритети и мерки в рамките на Оперативна програма „Конкурентоспособност“.

Със заповед на министъра на икономиката и индустрията кадрови промени се извършват и в Национална компания „Индустриални зони“. Основните мотиви за това са подобряване на маркетинговата политика и пазарното присъствие на компанията чрез проактивни действия с цел повишаване на българските и чуждестранните инвестиции и привличане на финансиране на проектен принцип.

В ръководството на дружеството се връща Антоанета Барес. Тя ръководи компанията през последните 5 години, като е работила по времето на пет правителства. Доказан експерт в областта, Барес е магистър по право и е доктор по икономика в СУ „Св. Климент Охридски“ със защитена дисертация на тема „Оценка на факторите за успех за развитие на индустриалните зони и влиянието им върху регионалната икономика при трансформираща се икономическа среда“.

Антоанета Барес има над 20 години професионален и управленски опит. Заемала е ръководни длъжности в търговски компании, включително ИТ сектора и държавните институции. Тя има специфичен опит в областта на стратегическото планиране, бизнес развитието, планирането и изпълнението на инвестиционни проекти, системи за управление на качеството, управление на риска.

За периода на нейното предходно управление на НКИЗ, само в Индустриален парк София-Божурище, са реализирани 37 проекта за над половин милиард лева, които дават възможност за разкриване на близо 2000 нови работни места и то в сфери с висока добавена стойност.

В Съвета на директорите влизат още – Константин Палавеев, който притежава професионален опит в инвестициите и инвестиционния процес. Сред новоназначените е и Радостина Ситова – финансист с опит в няколко институции, която притежава образователно-квалификационна степен магистър „Икономика на отбраната и сигурността“ и магистър „Международни икономически отношения“ към Университета за национално и световно стопанство. В ръководството влиза още Даниела Узунова, която е юрисконсулт с над 10-годишен стаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!!!!!!!!!!!!!!! Що се мотахте толкова.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз бих освободил и този, който в е назначил!
1
3
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
операцията "стани та да седна" тече с пълен размах. нарича се "демократична управление"