Омбудсманът търси проверка за парното

Диана Ковачева обяви това днес
27 авг 2022 22:20, Росен Стойчев
21
Омбудсманът търси проверка за парното
Снимка: БГНЕС/EPA

Спазват ли топлофикациите антикризисната мярка за намаленото ДДС за парното - този въпрос предизвика спор между дружествата и институции.

Още по темата
Оказва се, че фактурите са издадени с 20-процентно ДДС, а не с 9-процентно, след датата на въвеждането на мярката, съобщи БНТ.

"Ясно е за периодични доставки, каквито са доставките на "Топлофикация", при тях данъчният период е тогава, данъчното задължение тогава, когато стане изискуемо. За хората са изискуеми след издаване на фактурата. Всичко останало е в противоречие със закона", заяви проф. Диана Ковачева, омбудсман на Република България.

Омбудсманът Диана Ковачева настоява Националната агенция по приходите да направи проверка дали антикризисната мярка за ДДС от 9% върху топлинната енергия е приложена в изравнителните сметки на потребителите. Националният защитник напомня, че хората се нуждаят от това облекчение сега. Ковачева подчертава, че данъчните закони се прилагат единствено напред във времето.

В становището на финансовото ведомство се казва, че в случаите, когато дължими суми са по изравнителната сметка, издадените фактури трябва да бъдат анулирани и да бъдат издадени нови. Те се позоват на член от данъчния закон, според който при променена ставка, издадените документи се приемат за грешни. Ако топлофикацията ви е надвзела пари, тя трябва да издаде кредитно известие - приложеното ДДС ще бъде 9%, ако е след промените в закона от 9 юли или 20% преди тази дата.

Въпреки антикризисната мярка, клиентите на "Топлофикация" се оплакват от двойно по-високи сметки и търсят отговори в клиентските центрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 Случаен минувач. . . . Аз също не ползвам парно, на инверторен климатик съм, той не харчи много ток.___________ Не знам къде си учил термодинамика но по голямо представяне на липса на образование не съм чел! Три различни енергийни трансформации с три загубни механизми никога не могат да осигурят висок КПД, което е предпоставката за евтино енергийно осигуряване! Просто досега разходите са били по кесията ти и не си имал грижа за заплащането! Технически ситуацията се нарича бедствено решение
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На хората , на които следва да се възстановят суми,фактурата трябва да е с 20% начислено ДДС. Защото те вече са го платили. Иначе ще бъдат ощетени. Фактурите за доплащане трябва да са с 9%. Както беше прието като антикризисна мярка.Но...куче влачи рейс.
10
0
 
0
 
! Отговори
безсмислена е преди 1 година
тази длъжност в държавата.
9
1
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Непрекъснато ни се набива в главата, че ако закрият Топлофикация, електрическата мрежа на София няма да издържи. Ами има си решения за всичко. Сигурен съм, че и за това има технически решения. Ама ако се топлиш на ток, не могат да те ограбват както си искат! Аз също не ползвам парно, на инверторен климатик съм, той не харчи много ток.
8
0
 
1
 
! Отговори
Цеко Магарока преди 1 година
До София Притежавам фотоапарат Смена 8М, искаш ли да те'' снимам''?!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като я гледам търси нещо друго, ама нейсе! А сега по темата. Колко трябва да е паднал човек, за да търси от такива особи помощ
6
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Това е най-големият виц,пффф,ха-ха.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да я закриват тази топлофикация и да се свършва. Цял сезон нулево потребление на парно, но плащаш над 100 лв. и сега на изравнителен сметка пак 100 лв. искат, наглост. После хората не плащали, ами няма да плащат за нищо. Явно яко се лъжат абонатите. Шефовете там трябва да са супер некадърни, но на някой му изнася да е така.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази жена е ужасно безполезна и ненужно скъпа за държавата. Освен това е корумпирана.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За въглищата, госпожо! Аз съм на въглища и един тон е две пенсии!
2
11
 
10
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
На тази скумрия само селската и прическа струва поне 150 лв.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за пopнoтo, кога?