Хората без валидни документи ще могат да гласуват на изборите

Предвижда се програма за подкрепа
9 сеп 2022 12:42, Росен Стойчев
23
Хората без валидни документи ще могат да гласуват на изборите
Снимка: БГНЕС

 В седмицата преди 2 октомври, когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Още по темата

Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:
 
В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 30 септември 2022 г., по искане на хората, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
 
За издаване на удостоверение е необходимо:
 
Хораат лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР, РУ или участък към РУ за дните от 27 септември 2022 г. до 1 октомври 2022 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 2 октомври 2022 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на съответното работно време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 1.10.2022 г. (събота) и на 2.10.2022 г. (неделя).

Информация за графика на работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

 Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче има една уловка.... На тия без доМукенти ще се дават само по 20лв за да гласуват, за изрядните роми с лични карти тарифата си остава 50лЬова.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дпс ще са с 99%
14
0
 
8
 
! Отговори
мани мани преди 1 година
хората с това удостоверение няма да могат телевизор на изплащане да си вземат но ше могат да гласуват , егати и парадокса :)
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами ако някой гласува два пъти?
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жив или умрял, българин или чужденец, няма значение цял свят ще гласува и ще се меси във вътрешните ни работи. Така е наредено от Америка за България !
11
0
 
11
 
! Отговори
Червена бюлетина преди 1 година
Всички починали през последните двадесет години, задължително ще гласуват.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разбрахте ли сега що бил силния в последно време мигрантски натиск?
9
0
 
8
 
! Отговори
при радев е така !! преди 1 година
значи ще може да се манипулира резултата кой както иска
8
0
 
10
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Как така ще гласуват хора, без валидни документи. Дори на хората от наводнените райони, чиито документи са унищожени от водата, ще им бъдат преиздавани такива по най-бързия начин. Това е поредното безумие, хора без документи да гласуват. Пак се подготвят мошенгии!!!
7
0
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
това решение не знам колко закона нарушава ! айде вземете си пенсията или теглете заем с невалидна лична карта или сключете договор с мобилен оператор да видим как ше стане .
6
2
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
КАКТВ Е СМИСЪЛА ОТ ГЛАСУВАНЕТО КАТО ВСЕКИ ПЪТ ИЗБИРАТЕ КЪСАТА КЛЕЧКА
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фарс
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На предстоящите избори няма да гласуват поне 80% от хората.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за хромите ли се отнася?
2
2
 
11
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Еми нормално - все пак в България всичко е възможно.... Това не е прецедент, в България гласуват и хора от една южна съседка дето не знаят български език, гласуват и хора дето отдавна са предали Богу дух, гласуват и братя роми дето не могат да четат камо ли да си напишат името. Предлагам даже да се даде право и на укрите и талибаните да се даде право на вот - все пак и те живеят тук.
1
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Хахаха... ще докараме малко сирийци да гласуват за либералните ес партии...