Заявленията за гласуване в чужбина са все по-малко

За сметка на това машините за гласуване ще са повече
8 сеп 2022 12:48, Йоана Цонева
16
Заявленията за гласуване в чужбина са все по-малко
Снимка: БГНЕС

"Започва вторият етап от подготовката за изборите, много по-сложният и натоварен, а именно - назначаването на секционните избирателни комисии, изпращането на бюлетините и машините зад граница, назначаване на комисиите зад границата и други".

Това заяви постоянният секретар на външно министерство Иван Кондов по повод организацията на предстоящите избори на 2 октомври. По думите му изпълненията на сроковете в хронограмата на ЦИК върви по план.

По думите му все още нямаме разрешения от Германия, Италия, Канада и Австрия за провеждане на изборите там, тъй като те дават поотделно разрешения за всяка секция, а не общо за дъргавата.

Още по темата
"Разбира се, че ще имаме избори там, формално изчакваме получаването на въпросните разрешения", подчерта Кондов.

Към 8 септември има около 50 000 заявления за гласуване, което е с близо 5000 по-малко спрямо последните избори от 14 ноември миналата година.

"Над 525 машини ще бъдат изпратени зад граница. В повечето секции ще има по две машини. Допълнително след решението на ЦИК вероятно ще имаме точен брой, но със сигурност ще има поне 100 машини повече в сравнение с последните избори. Все по-трудно става изпращането на устройствата зад граница", призна постоянния секретар.

Прочети повече От Външно министерство подчертаха също така, че българите зад граница с изтекли документи сега вече няма да могат да упражнят правото си на глас, за разлика от предишния път, когато заради пандемията това бе възможно.

"Очакваме да бъдат дописани под черта 150 000 български граждани, които ще отидат да гласуват", допълни Калин Анастасов от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам да станат 0, както в и държавата. И без това не избирам никой като гласувам, те се нареждат сами. Само си мисля, че имам избор. И 30 мин загубено време от моя живот. До следващите избори след 3 месеца
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвърля се изключително голям ресурс за много малко гласуващи.Да се забрани гласуването в чужбина.Който иска,да дойде тук и да застане пред машинките.Другото опорочава вота.
10
3
 
4
 
! Отговори
не преди 1 година
Нямате право да определяте какъв да е живота ми в България. Да пращате пари на родителите си - поздравления, браво! Че имате имоти в България и си плащате данъците, еми няма друг начин. Но да сте избрали да живеете в чужбина и да гласувате за парламент в България- не.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз с години не следях политиката в БГ,но от 6 месеца заради войната следях..като видях какво правителство и какъв премиер канадец управляват ми стана лошо! Ще гласувам, но няма да е за ПП, БСП, ДБ или ИТД!!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си подадох заявление, тек в Берлин има 32,000 българи..пращам данъци на имущество в България, издържам и родители пенсионери! Всики месец бутам пари чрез банков превод в БГ икономията! Никога не съм гласувала, но настъпи време разделно! ПП не може да спечили!!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма час от българите в чужбина плащат данъци за жилища , коли . Сметки за ток и вода.. Паспорти на всеки пет години ,.. Тази и миналата година ми направи впечатление че 50 % от тористите по морето и по спа курортите бяха България от чужбина с децата си и харчеха яко пари( А наще от бг с доматите в гърция) ... Но иначе нямали право да гласуват... Хахахаха невежи ......
6
6
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Нито аз нито жена ми нието единия ми пълнолетие син ще гласува, защо ни е какво общо имаме с това Място наречено България - пълно с крепостни селяни, които боготворят Чекмеджета, мутри, престъпници и прочие, самите хора живеят в момента в мизерия, отиват на лекар плащат въпреки, че вече са платили чрез осигигоровки. Гадна клоака
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които живеят извън българия изобщо не би трябвало да имат право да гласуват.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как да гласувам като най-близкото място ми е на 1200 км...
3
3
 
4
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Хората се прибраха в България. Много неприятно стана в вксините на запад :)
2
1
 
5
 
! Отговори
Уонко Нормалния преди 1 година
Бре кой ще ср хаби да гласува, когато се е Евакурал от Геноцида на територията. Са де *** се палавниците са друга Платена тема де.
1
2
 
14
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Супер, да ги забранят изобщо! Или си тука или не, от чужбина само с ел подпис