Пеканов: Без орязване на пенсии, помощи и данъчни облекчения

Той призова следващия кабинет да направи реформите, за които ЕС настоява
Обновена: 9 сеп 2022 09:22 | 9 сеп 2022 09:01, Петя Славова
16
Пеканов: Без орязване на пенсии, помощи и данъчни облекчения
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев акцентира  вчера при срещата с "Лукойл", че високите цени на горивата са част от причините от инфлацията.

Според вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов, инфлацията във всички страни от Европа е изключително висока. По думите му, се търсят всички възможни механизми да се успокои ситуацията.

"Пенсии, социални помощи и данъчни облекчения няма да бъдат орязвани", категорично обеща вицепремиерът пред Нова тв. Коментарът му дойде по повод изказване на бившия финансов министър Асен Василев.

Още по темата

"В предизборна кампания всички политици защитават своята позиция. България по принцип трябва да прави повече за повишаване на доходите и това беше важна стъпка, която редовният кабинет предприе. Бюджетът за тази година, така или иначе, е приет, а този за 2023 г. ще бъде предложен в края на октомври", заяви Пеканов. И допълни, че служебният кабинет няма да участва в тази дейност.

По отношение на парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които Европа настоява да направим.

"Двете най-проблемни теми са енергетиката и върховенството на закона. Заложихме промени и сега те трябва да бъдат изпълнени. За да получим парите, са необходими мерки в сферата на съдебната реформа. Следващата седмица ще бъдат представени предложенията на служебния кабинет в тази сфера - общо 11 законопроекта", обясни Пеканов.

Той съобщи още, че страната ни ще получи най-малко 500 млн. евро като финансиране от Брюксел заради енергийната криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чухте ли го тоя какво каза за саниране, че по неговата логика тези които вече са с санирани панелки сиреч трябва да връщат пари на държавата 20 процента сякаш тези пари са дошли от него или от България а не от Европа еееей нещастен царвулан век....!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Верея преди 1 година
Пеканов е егати нещастника !?
11
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А защо сме най-ниско платените в ЕС? Аз работя в ИТ фирма и основно с хора от западна Европа. По никакъв начин не мога да кажа, че са нещо повече като мислене от нас. Дори в много случаи нещата като дизайн ги правим ние, а не те. Също като време на работа - при нас често се работи по 10-11 часа на ден. Колегите във Франция като удари 17:00 си тръгват всички заедно. Но като заплата вземат двойно и тройно. Явно просто на ЕС и трябва евтина работна ръка. Всичко друго е дрън дрън.
10
3
 
3
 
! Отговори
Поредния преди 1 година
Грантаджия. От такива г... под наем акъл не щем.
9
1
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Тия се надпреварват кой да лъже повече кокорчо ли Киро ли пеканата ли и още известни Лъжци с една цел власт милиони грабене българи опомнете се
8
3
 
7
 
! Отговори
Дгд преди 1 година
Поредния продажник, на който закономерно се осигурява трибуна, за да ръси пропаганда и демагогия
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсииите ще бъдат намалени от гербавите и вожда им Боко,четете добре какво ни обещават от ГЕРБ. Те постоянно говорят че не е трябвало да има увеличение на пенсииите, защото инфлацията изяла увеличението?!Демек според герберастите увеличението ня пенсииите е излишно и по добре пенсионерите да измрат за да има пари за кражби. Те и това правеха 12 години.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя преди седмица не дрънкаше ли за влизане в Еврозоната, с 20% инфлация и сринато евро.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив,младежът опровергава финансовата министърка,която се изказа неподготвена за стопиране увеличение на пенсиите,ниското ддс и връщането на постна пица,за да има бюджетен излишък,който се раздава с министерски постановления в края на годината.Веднъж си на власт и да не се възползваш е престъпление.
4
4
 
7
 
! Отговори
гоуем спец преди 1 година
Росицата Зелен- чорапова се повлия от буци да стопира увеличено плащане на пенсии ,заплати помомощи,за да си делкат безпроблимно излишъка в бюджета,както правеха години наред.
3
3
 
15
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
За какво орязване на мизерните пенсии говори този несретник, озовал се на министерското кресло, поради времето, в което живеем?! Що за наглост!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пъпканов са го информирали, че орязването на вече получени права е нарушение на Конституцията. Смeшник.
1
4
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахаааа, нищо няма да получиш Пекан. За да получиш трябва парламента да гласува 22 закона. Мазен лъжец.