Договорка: Ток от България срещу газ с Азербайджан

Водели се преговори и с "Газпром"
93
Договорка: Ток от България срещу газ с Азербайджан
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ток от България срещу газ с Азербайджан - такава договорка е била направена по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Баку. Пред БНТ министърът каза, че при такава схема - бартер газ срещу ток, би могло да получим количества през следващите 4-5 месеца, когато ни е най-нужно през зимата.

"Те произвеждат електричество само от газ, а ние сме голям производител на електроенергия, изнасяме и имаме свръхпроизводство. Съществува тази възможност, потвърдена е принципно - ако ние може да им предоставяме ток, а те вместо да произвеждат този ток, газта, която спестяват да ни я дадат на нас", обясни Никола Стоянов.

Няколко са били основните акценти по време на визитата в Баку, съобщи Стоянов и допълни, че първият е свързан с напредъка по интерконектора с южния газов коридор.

"Имаме сериозна увереност, че от 1 октомври тази газова връзка ще тръгне. Азербайджанската страна потвърди, че може да се разчита на изпълнението на договора, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно в пълен обем", каза още Никола Стоянов.

На второ място, в дългосрочен план предстои разширение на южния газов коридор и до 3-4 г. трябва да заработи това разширение, което означава, че може да получаваме от Азербайджан още 1 милиард куб. метра газ годишно, подчерта министърът.

"Те ни предложиха като традиционен партньор да ни запазят от разширението малка част. Това означава, че ще имаме 2 милиарда куб. метра годишно с дългосрочни договори с Азербайджан, а нашето потребление е около 3,5 милиарда годишно, което означава близо 60%. Експерти от Министерството на енергетиката ще продължат разговорите с Азербайджан, предстоят преговори за цена, количества, от кога точно и т.н. Важното е ние от сега да заявим тези количества", обясни министър Стоянов.

Трета основна тема по време на разговорите в Баку е била евентуалната възможност да получим още тази зима допълнителни количества газ.

"Преговаря се и с "Газпром", но никой не знае какво ще стане и затова се търсят възможности да се подсигури газ за българския бизнес и гражданите. Търсят се възможности от къде да дойдат още количества за зимата, но проблемът е, че всички държави търсят и Азербайджан са под голям натиск", посочи Никола Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: токгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
А като сме свръхпроизводител на ток защо е невъзможно скъп?Ще даваме кон за кокошка ли?Ами намалете го и ще се топлим на ток!***!А недай си боже да гръмне от претоварване ръждясалата ни АЕЦ!
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азерския газ е руски газ, как азерите продават повече газ от колкото произвеждат, от къде идва хаха. Азерския президент и Путин са партии
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да има парно за шопите вървим към режим на тока тази зима
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Край с монопола на болшевиките.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а как ще пращаме тока до азербайджан?! с кораби, или цистерни! защото по пътя бая фирми ще се облажат с комисионни...и в крайна сметка ще ни излезе доста по скъпо..
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма осъдени за пласиране на такива #новини#
16
2
 
2
 
! Отговори
Уонко Нормалния преди 1 година
Значи нема да има ни Ток ни Газ! Комисионката е Най важна
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ние не си ли дадохме тока на македонците ?
14
4
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
По Добре Така, Защото Германците ще ни Вземат Тока на Сила на ниски Цени ,ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
13
4
 
9
 
! Отговори
ПРОСТО КИРО преди 1 година
АЗ СЪМ ГО ИЗМИСЛИЛ, ЩЕ СИ РАЗМЕНЯМЕ КОФА ТОК ЗА КОФА ГАЗ!
12
2
 
13
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Както каза авера, ние азерска газ няма да видим, ще вземем пак руска от Турция, а азерите евентуално ще дадат тяхна на турция. С тока по същата схема, ама по обратния път. Еуроейски ценности брат!
11
0
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
И ФОНДЕРЛАЙНА ДОГОВОРИ ВЕЧЕ ВСИЧКИ БЪДЕЩИ УВЕЛИЧЕНИЯ НА КОЛИЧЕСТВАТА ОТ АЗЕРБЕЙДЖАН И ТЕ НЯМА ДА СА ЗА БЪЛГАРИЯ!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баку предлага бартер и иска ел ток срещу газ. Добре, но как ще им предаваме нашия ел ток? Как ще го транспортираме? С кораби, вагони, тирове или с кофи?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ток с кофи ли ше го носят до азербайджан?
8
2
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЛЪЖИ ЛЪЖИ И ОЩЕ ЛЪЖИ! ТОК ЗА СТРАНА КОЯТО НЕ НИ Е СЪСЕДКА НЯМА КАК ДА СЕ ИЗНАСЯ!
7
7
 
9
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
И всичките тея анални упражнения, за да не си платим в рубли. Айде да ги провесим по дърветата вече тия "специалисти"
6
1
 
9
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
Един комшия от Румъния ми каза, че при тях имало поговорка "правиш бизнес по български".... Т.е. за търговци които за нищо не стават и винаги са на загуба. Та и тая история е такава - ще им даваме евтин ток от АЕЦ те ще ни връщат същото количество мегавати в газ. Вместо да продаваме скъпия ток на борсатс, а газ откъдето намерят евтино.
5
1
 
13
 
! Отговори
Булгур със сливи преди 1 година
Да се пускат МАРИЦИТЕ И ТЕЦ ВАРНА.
4
0
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Азербайджан е на 2500 Километра, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, Ще плащаме на Азербайджан, а Турция ще ни Пусне Газ от *Турски поток* - Руски, а Ние - Ще даваме Ток на Турция , а Турция ще вземе нашата Газ от Азербайджанската тръба, а ще плати Нашата Газ на Русия ,ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА Панимаеш
3
2
 
6
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Голема договорка..... Цената на енергията се измерва в мегавати и най-евтино излиза от АЕЦ. Те ще ни дадат определено количество МВ газ, ние същото в електроенергия вместо да я продадем на борсата и печабата да остане в Бг.