Официално разговори с "Газпром" нямало, но възможностите не били изчерпани

Според Антон Кутев може и да има диалог
Обновена: 11 сеп 2022 13:15 | 11 сеп 2022 09:22, Камелия Цветанова
166
Официално разговори с "Газпром" нямало, но възможностите не били изчерпани
Снимка: БГНЕС

През последната седмица в общественото пространство у нас се появи един много важен въпрос – кой преговаря с „Газпром“?

Служебното правителство на Гълъб Донев пое властта на 2 август, а на следващия ден обяви, че няма осигурени количества газ за зимата и ситуацията е критична. 19 дни по-късно информационната служба на МС обяви първото заседание на щаба, където правителството се срещна със синдикатите и бизнеса. Тогава беше обявено, че е неизбежно да се преговаря с „Газпром експорт“.

Още по темата

След още четири дни стана ясно, че сме пратили покана за разговори към „Газпром експорт“ и чакаме отговор.
Служебният премиер също потвърди, че чакаме и трябва да определим човек, с който да се водят преговорите.

В същото време обаче Гълъб Донев заговори за вече започнали преговори. Тогава се появи въпросът кой преговаря с
„Газпром“ от наше име? От „Булгаргаз“ казаха, че не са те. В кризисния щаб по енергетика също не намерихме отговор. Стана ясно също, че ресорният министър не участва в преговорите.

„На този етап официални разговори очевидно не се водят. Иначе верният отговор е, че преговорите са между „Газпром“ и „Булгаргаз“, каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев пред bTV.

„Отговорът дали се водят такива разговори трябва да ги даде „Булгаргаз“. Дали са започнали преговорите, вероятно има някакви предварителни етапи. На кой етап е „Булгаргаз“ – аз не знам. Още не са седнали на една маса или аз поне не знам за такава възможност“, каза още Кутев.

„Аз не смятам, че възможностите са изчерпани. Разговорите биха могли да се случат и да доведат до положителен резултат. Очевидно е, че тези разговори не са потръгнали бурно“, каза още Кутев.

Той допълни, че крайният резултат е оферта на масата, тъй като търсим възможности за доставка по досегашния договор.

Според Кутев Русия не е спирала газа за България, а ние сме отказали да се съобразим с условията им. „Половината държави в Европа изпълняват тези условия и нямат проблем с доставките на газ“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ГазпромАнтон Кутев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще си купим газ от Газпром, ама друг път!
106
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
И какво излиза сега, Газпром не иска да разговаря с нас. Ние искаме, обаче те - не. Не желаят.
105
0
 
11
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
ха сега де,кой преговаря с газпром.мили родни политици,НА РАДЕФ ПИОНКИТЕ,НО УСПЯХА НА ПЪРВА СБИРКА ДА СИ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ,И МАЙ ТОВА Е ВСИЧКО КОЕТО СА СВЪРШИЛИ ДОСЕГА.ЩЕ СЕ МРЪЗНЕ ТАЗИ ЗИМА,РАДЕВАТА ЩЕ ПО ЛОША ОТ ВИДЕНОВАТА
104
0
 
5
 
! Отговори
до 138 Някой преди 1 година
Аз първо защитавам семейството си, не искам малките ми деца да зъзнат от студ , роднините си и съседите, комшиите и такива, като тебе умници и чак след това държавата си.
103
7
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Руските хлеб'арки из форума се разпознават лесно! Напиши , че трябва да се защитава българския интерес и трябва да сме независима държава, и ще бъдеш оплют! Жалка работа! Ще защитават Газпром, ще защитават Русия, Путин, и даже ще ни го пробутват това за ..."национален" интерес! Интересно, дали им се плаща да са продажници, или са атрофирали в мозъка? Май и двете!
102
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо ни спряха газа дебело главо, защото не плащаме в рубли, толкова нямаме левове да си купим рубли, ама не ще се правим на високомерни, коя е тя Русия...
101
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хах, Газпром едностранно ни спря договора, въпреки че си бяхме платили газта. Факт, който радевите продажници отчаяно опитват да прикрият, като зорлем изкарват България виновна. Тези са за съд. Не знам с какви компромати ги държи Митрофанова, но това тяхното е дебелоочие на квадрат.
100
9
 
10
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Изпуснаха момента. От април до сега не трябваше да се правят на много големи нашите, а да си взимат газта, докато я дават, ако ще и в африкански донги да плащаме. Да си пълниш хранилището поне. Сега вече и да искаш да плащаш, не е сигурно, че ще тия дадат. Моментът и играта за Русия вече е друга.
99
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В английски вестник имаше статия че българите сме предатели и загърбваме европейските интереси заради собствените си битови.
98
2
 
5
 
! Отговори
Забележка преди 1 година
Стига хленч! Правителството на про100 Киро и Асен заявиха, че няма да водят преговори с "Газпром" за сключване на нов договор след края на тази година. Изглежда, че "Газпром" просто помага за предсрочното изпълнение на плана на българското правителство. България получава предсрочно това, което българското правителство поиска преди няколко месеца.
97
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умирай колкото си искаш, мен ми се живее и то на топло!
96
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми се иска руско газче, да се стопля през зимата , не ми се смейте - човешко е. Ване от Панчарево
95
5
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Нищо неочаквано от червения говорител Кутев ,хвърли няколко камъка в градината на ПП и ЕС,за пореден път декларира вярност към Путин,живота продължава
94
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не си говорим, но ще се разберем. Всъщност сега лятото е още топло и на тези неща гледаме с доза насмешка. Но като пусна газта зимата и няма топло, едва ли ще ни е смешно.
93
7
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Анонимен 117 "Ако изобщо има, тогава ще бъде истинска битка за газ, никой няма да се занимава с дребосък като България." Русоробите удобно винаги "забравят", е България няма да преговаря сама за Азерски газ а в рамктие на общоевропейско решение, но те така удобно "забравяха" и че сме в НАТО и ревяха как няма кой да пази въздушното ни пространство, докато същевременно ... небето ни се пазеше от Ф-35 и Юрофайтъри. Колко е тежко да живееш кат роб на фашистката диктатура в Кремъл!
92
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 година
Радев, как кой? Въпреки, че това не са "преговори", а руските компании споносрират дестабилизирането на страната и парламентарната република. Руския слуга Радев си позволи открито да каже, че ценните ще са ниски, докато има служебно правителство, което е скрита заплаха към страната, че ако не е той на власт руския саботаж ще се засилва.
91
2
 
5
 
! Отговори
Ок, блатник преди 1 година
До Шамара е мощен /// 1. Имаме ток бол 2. 0,6% от домакинствата са на газ в България и тая цифра трябва да е намаляла още вече. 3. Русоробче ли си или да?
90
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Газ няма да има.
89
5
 
5
 
! Отговори
Стела преди 1 година
Троляци на ,,промяната"опитното поле България за променкаджиите свърши Реколтата ви е ужасяваща, не се опитвайте с лъжите си да ни правите на Мало умни.Пълна победа на ГЕРБ-СДС .Всичко останало е шненти-капели
88
2
 
4
 
! Отговори
Бегай преди 1 година
Тия гълъби са за разстрел. Оня чака отговор до края на деня (все още), другия вика, че "трябвало" уж да се преговаря в момента, ама преговаря ли се не знае, ама най-вероятно се преговаряло и най-веротяно от Булгаргаз, ама не се знае. АХАХАХАХА Кви са тия бе?! Вие е000ете ли се?!