Васил Велев: При тази цена на газа протести на бизнеса няма да има

"Очакваме тенденцията на намаляване на цената да продължи"
12 сеп 2022 12:38, Росен Стойчев
15
Васил Велев: При тази цена на газа протести на бизнеса няма да има
Снимка: БГНЕС

"Трябва да се търси по-ниска цена, докато се готвим за арбитраж с "Газпром". Трябва да се подготвят нещата за искове по клаузата "вземи или плати". По договора с тях газът е по-евтин от алтернативите.

Още по темата
Настояваме неочакваните печалби в частния сектор и на държавните енергийни дружества да се използват за компенсиране", коментира за Нова Нюз Васил Велев от АИКБ.

При цена на газа под 250 лева за мегаватчаса вероятно много предприятия ще се върнат на пазара, но това не са оптималните цени. Очакваме тенденцията на намаляване на газа да продължи. При тази цена протести на бизнеса няма да има, би имало такива, ако се диференцира цената за бита и индустрията, допълни Велев.

По думите му потреблението на газ е на исторически минимум, приблизително два пъти по-малко, заради спряла или намаляла активност. А при тези цени не може да се работи.

От своя страна енергийният експерт Красимир Манов сподели, че служебният кабинет е изпаднал в цайтнот, защото нямат необходимите количества за ноември и декември, а се разчита само на интерконектора. "Останалото можем да подсигурим чрез споразумение с Турция. Не се водят разговори с тях. Другата опция е Гърция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този на всяка манджа е като похлупак и само глупости ръси вече е за пенсия.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подлезурко
12
8
 
13
 
! Отговори
kds преди 1 година
Спрете с тоя арбитраж и различни тълкувания - Русия държи и газа и кранчето. Където и да ги осъдим, за каквото и да ги осъдим никой не може да ги принуди да изпълнят решението. Точка. А докато нашите се упражняват на теми, които не разбират, държави като Италия и Германия продължават да си получават руски газ, пък тия нашите предатели от ПП и БСП го играят предводителите на Европа срещу руската агресия. За сметка на българския народ - директно през цената на газа и индиректно чрез инфлация
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнеса като крепи НАТО и ЕС ще мълчи и плаща високите цени от санциите. Като иска ниски цени защо гласува за ЕС и НАТО а не за Живков и ще държат ниски цени.
10
0
 
1
 
! Отговори
По договора с преди 1 година
До ПотърпевшГазпром цената била по-ниска???То и аз бях млад, аме вече не толкова
9
0
 
6
 
! Отговори
Потърпевш преди 1 година
Защо бе очилатко лъжеш хората, че бизнеса ще бъде доволен !На милионерите има достатъчно начини правителството да им"свие сърмите" за да не протестират, но те всичко ще си го изкаратна нас гражданите...с постоянно вдигане на цените !Днес вече видях в KAUFLAND български кашкавал на цена 49.78 лева !?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни плащат,че при арбитраж може да ни осъдят. Ако има черно на бяло написано как трябва да плащаме и ни променят тези условия без наше съгласие,то няма как да ни осъдят. Дори напротив. Ние можем да осъдим тях. Защо никой не работи в тази посока.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 1 мегават/час колко кубически метра газ се харчи в съотношение на концентрацията природен газ с други физически газове-въздух,че цената му трябва да е около 250 лв. за този 1 мегават/часа общ газ заради която фирмите могат да се съгласят да изхарчат за някои цели на техните дейности за да се върнат на пазара с конкурентни стоки и продукти.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6...Санкции ще има докато Русия е агресор .Но щом казваш че в такива условия няма арбитраж, тогава в такива условия няма нормални и търговски практики И договорите не важат.Тогава изумително е как служебното правителство настоява за нормалност и подновяваме на нормалните търговски отношения.В условията както твърдиш ти, на война.Това е най малкото безумие
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арбитража не важи докато има санции а Русия. Само ЕС може да плати на бг но пак няма да има газ. Сичко зависи от Русия.
4
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
В пазарната икономика няма недостиг, а има цена. Като всичко стане двойно по-скъпо, а заплатите и пенсиите останат същите ... ще видите що е то "европейски съюз" и яде ли се.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тези рекордни цени на CNG, бизнеса няма да не протестира, но е по-добре отговорните политически лица а ходят с охрана защото започват фалити!
2
1
 
11
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Поради такФиз бизнъсмъни България копа дъното 33 години... Същият тоя преди 3 години искаше борсова цена на тока, щот инче му бил скъп... А сега иска частни енерго дружества да му субсидират бизнъса... ===)))
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами при такава протестна среда и ти от комсомолски секретар се превърна за една нощ в крупен капиталист комсомолец.И не само ти.Много ги имаме още след 30 години управленски хаос.