Шишков: Газовата връзка има разрешение за работа, отдъхнахме си

Започва дейност от 1 октомври
Обновена: 28 сеп 2022 12:39 | 28 сеп 2022 12:39, Росен Стойчев
69
Шишков: Газовата връзка има разрешение за работа, отдъхнахме си
Снимка: БГНЕС

Регионалният министър Иван Шишков обяви публично, че енергийната връзка с Гърция е получила Акт 16 и е готова за работа.

"Работихме със строителите. Успяхме да компенсираме всички забавяния. Успяхме обектът да бъде завършен. Помогнахме за съставяне на цялата документация.

Още по темата
Днес имаме разрешение за ползване на газовата връзка между България и Гърция.

Това, което направихме беше на два етапа. На първи етап искахме да имаме съоръжение, което да работи без проблеми. Днес мога да кажа, че пред вас рапортуваме с една от основните си задачи, а именно да осигурим работата на обекта.

Той ще бъде пуснат на първи. До тогава трябваше да гарантираме и протичането на газ. Благодаря на всички, с които заедно правихме проверките. Те бяха част от този екип, с който направихме така, че да финализираме нещата. Бях заедно с вас при тези проверки.

Всички се вълнувахме от начина, по който ще го завършим. Днес може да си отдъхнем и от първи той ще бъде пуснат.

Другата тема, за която ще говоря са предвидените средства за общините в България. Имаше няколко списъка, но в тях имаше недостатъчно коректни предложения.

Направихме критерии, ясни, точни и прозрачни. За всяка община има по един обект, по неин избор. Условие беше да има документация и разрешително за строеж.

От края на август бяха внесени предложенията от общините чрез Сдружението на общините. Водихме и допълнителни преговори, тъй като на места имаше непълна документация. Този списък днес е предложен и приет от Министерски съвет.

Единствено за община Карлово сме предложили два проекта.

Това, което имаше в бюджета е над 400 млн., предвидени за общините. За нас е много важно да подкрепяме общините в тези обекти. Инфраструктурата в България има нужда от финансиране, защото имаме нужда от голямо строителство. Постигнахме справедлив начин на финансиране. То ще дойде във втората половина на годината. Това, което направихме, беше възможното.  Ние ще гарантираме петдесет процента от средствата за тези обекти. Мога да кажа списъкът на общините е съгласно техните приоритети при много ясни критерии", обяви Шишков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
4
 
! Отговори
Ръбльов преди 1 година
Молодец ета тез рублцьй за тебя
16
12
 
9
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Дружно да благодарят на Бойко Борисов, че упя да го договори и изгради това трасе. И въпреки първият кабинет на Радев, който беше спрял сроежа за повече от година. Иронията на съдбата го накара да го довърши на пожар. Радев е предател на Българският интерес.
15
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че бяха Киро и Асен. Пак ще гласувам за тях.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим сега какво са се договорили с азерите. Със сигурност обаче каквото е направено все ще ни е в полза.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как чак сега , Кирчо нали въртя крана преди сума ти време вече
12
7
 
10
 
! Отговори
Алстер преди 1 година
Ako цената на газа не падне, значи няма смисъл от тази връзка.
11
1
 
10
 
! Отговори
То преди 1 година
хубаво, че сте разписали някакви хартийки, ама на първи (не е ясно коя година) да не започне да издишва от някъде...ако изобщо има какво да издиша...
10
4
 
9
 
! Отговори
Мицотакис преди 1 година
Дишайте спокойно Мицотакис каза, че ще пренасочват руска газ през тази тръба. Разбира се минаваща през няколко прекупвача и ще струва 10 пъти по-скъпо. Кой ще докара танкер за БГ, като всички танкери са заети за месеци напред. То и няма в света толкова построени танкери, за да газоснабди цяла Европа напълно. Ще бройм тая зима пачките за руска газ и това е, нямаме друг избор.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 - никой не казва, че не са работили, а че излъга Кирето, че всичко е готово и тече газ, но когато си на хранилка пишеш, каквото ти заповядат... ако не съм прав значи между ушите ти става течение
8
1
 
10
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Поне една добра новина.
7
1
 
10
 
! Отговори
Ама преди 1 година
Как ще си отдъхваш бе? Я виж как се повреждат газопроводите по света...
6
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой работеше за да я има тая газова връзка бе, гълъби и гугутки???Не бяха ли едни "лоши", така наречените "Кирчо и Кокорчо", дето толкова искахте да се махнат бе? Да се махнат, та после вие да оберете лаврите, всички точат сега зъби ако спечелят на изборите да кажат че тяхна е "заслугата"!!!Няма значение на кого, важното е да имаме евтин газ. Обаче това не решава големия въпрос - с корупцията кой ще се занимава?
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешници. Връзката я изградихте. Сега да ви видя газ от къде ще прекарате ,че да мине по нея. След година газът ще е петорно по скъп. Всички ще се откажем от него. А тая тръба може да си я набият от зад всички след Борисов.
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква статия какво нещо :))) Тез русофили ще кажеш са ги държали в клетка, че чак отдъхнали от газовата връзка с комшиите :)))
3
5
 
17
 
! Отговори
Kolino Mongo преди 1 година
Не разбрах само за крайния потребител каква е файдата. Всеки бяга от тази тема и говори на едро..
2
6
 
14
 
! Отговори
Русоробъ преди 1 година
Тоя па работил със строителите... след като преговорите с Газпром бяха "неизбежни" за малко да изпуснете питомното... ех не е лесно да си роб
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и с Турция има балканска тръба и хоб даже но тече газа само за Сърбия и Унгария.