Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала

Димитър Стоянов: Докато съм министър, оръжия няма да се предоставят
Обновена: 29 сеп 2022 15:47 | 29 сеп 2022 15:47, Елка Василева
382
Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна отново е поискала въоръжение от България, но такова е отказано. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на влизане за Съвета по сигурността в Министерския съвет, предаде БНТ.

Още по темата
Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е отправил искане за тежко въоръжение, а не леко стрелково, нито боеприпаси, обясни Стоянов, но отказа да уточни за какъв тип оръжия става дума.

Той е заявил пред Москаленко, че има решение на Народното събрание, което гласува предоставяне на военно-техническа помощ, но не и оръжия.

"Докато аз съм министър, оръжия няма да бъдат предоставяни", заяви Димитър Стоянов.

По думите му засега няма пряка заплаха за въвличане на България директно във военния конфликт, но има рискове пред националната сигурност. Няма промяна в ситуацията в Черноморския регион, линиите на комуникация са отворени, но опасността е от свободно дрейфащи мини.

Стоянов посочи още, че граждани с български и руски паспорти могат да бъдат мобилизирани в Русия и че ако цифрата от 300 000 души мобилизационен ресурс бъде спазена, трудно може да има обрат във войната, освен ако не бъдат мобилизирани 1-1,5 милиона души.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов заяви, че многонационалната бойна група ще бъде в оперативна готовност в средата на октомври. Тя включва основа от 42-ри механизиран батальон - Хасково, американско усилване, английско и италианско участие.

Черната кутия на разбилия се щурмови самолет Су-25 е намерена, без повреди е и ще бъде разчетена в България, обяви военният министър Димитър Стоянов.

Разчитането ѝ ще започне още днес. Стоянов обясни, че няма проблем с пистата в авиобаза Безмер и че тезата за саботаж по самолета, който е ремонтиран в Беларус, е абсурдна, тъй като самолетът има 63 летателни часа след модернизацията.

Вчера пилотът полк. Дончев е изпълнил два полета, а самолетът е летял три пъти в рамките на деня. Дончев е без травми и в добро състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До Лаврентий Берия Зная. Нека да се случва вече. И без това е безвремие, Господ може да не ни накаже.
154
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да си беше замълчал за това. И без това много се изложихте с русофилските си изцепки. Само още 3 дни да си беше държал езика зад зъбите, може би нямаше да сте толкова мразени. В Неделя приключва русофилското ви правитетелство.
153
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз бих им предложил доброволци има много "ербапи"
152
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соломон Паси, Надежда Михайлова, Петър Стоянов, Филип Димитров....списъка е като телефонен указател. Все евреи и това го знам със сигурност от гадже-евреин. Гръм от ясно небе.. Влезте в синагога ако можете. Хайде сде Айде, шит
151
2
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Космонавт защо задаваш "отговор"? Знаеш кога!
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво въоръжение има България? Не го ли нарязахме за скрап по голямата част?
149
7
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Този министър трябва да ходи на съд! За какво са ни оръжейни заводи ако не можем да търгуваме с оръжие? Всички знаете, че САЩ ще заплатят оръжието, не се правете на луди. Какви сме ние, да не би да сме васали на монголите? Те ли ще ни кажат какво да правим!? Кога ще започнем да се държим като суверенна държава?
148
4
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 183 - казах го като за влак които ние българите изпуснахме по съображение на комунистическите рептили които ни яздят 35 "демократични" години. Тази възможност отмина безвъзвратно. Полша доби така над 100 Леопард 2 от Бундесфера. Примерно. Ние стискаме ръждясали съветски железа които са абсурдни дори и по руските стандарти вече. Но пък, огаждаме на Путин, нали?
147
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Песков Първо се самовзриви Кремъл. Първото пуф беше там - от цигара ли, не знам.... Много ти е подранил алцхаймерът. Виж 1 първа страница.
146
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли някой от който да не искат? А Зеления кай.за, че Израел и един патрон не им е дал. Поучете се най-после от господарите на света. Имах гадже евреин и много добре съм запозната с висленето им. От Израерл, че получат У
145
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев и правителството му са позор за България, снишени лицемери, без гръбнак, без позиция, без достойнство, без да различават агресор от жертва, добро от зло, истина от лъжа.
144
12
 
11
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Руснаците избиват хора с български ген - дагестанци, чеченци, голяма част от украинците, молдовци. Нашите русофилилски роби се интересуват единствено от шумадийците и монголите от сибир. Тъжняри!
143
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И САЩ както и други съюзници имаха/имат - оперативно годни въоръжения в резерв, които са заменени с по ново поколение." - Така е, но в момента по закона НАЕМ/ЗАЕМ Украйна вече поръчва и купува оръжие директно от фирмите производители, без да ощетяват повече резерва на САЩ.
142
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"от медиите разбрах че има само 4 българи на там" - А колко българи се бият за червената армия? Само едно име искам.
141
8
 
5
 
! Отговори
Песков преди 1 година
Питате, дали сме взривили СП 1и2?Чакайте да погледна в тефтерчето! Таааа..... мдааа.. ядрен удар Лондон.... ммдаа.. ядрен удар Париж.. мммм Вашингтон, Берлин... такааа.. Киев... Пекин. мммдааа.. тръби.. няма! Не сме ние!
140
3
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До До 156 - Хем си прав, хем - не! И САЩ както и други съюзници имаха/имат - оперативно годни въоръжения в резерв, които са заменени с по ново поколение. Ако бяхме нормална държава а не комунистическо блато /темата на тази статия го потвърждава още веднъж/ можехме да получим много и на добри цени. Но управляващите ни разноцветни комунисти не смеят да ядосат Господаря си Путин, като вдигнат Армията ни на крака. Затова сме настоящите голи охлюви стиснали ръждиви съветски железа!
139
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се върнем към нашите си български ценности - вяра в Бога, трудолюбие,високи нравственост и морал,любов към Родината! Тези евроатлантически фъшк.и ни разказаха играта.
138
15
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
като искате да помагате на украина заминаваите да се биете срещу русия само скоментари не става от медиите разбрах че има само 4 българи на там
137
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има Бог, Путин ще се гътне на рождения си ден.
136
17
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Слава России, слава Путину!