Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала

Димитър Стоянов: Докато съм министър, оръжия няма да се предоставят
Обновена: 29 сеп 2022 15:47 | 29 сеп 2022 15:47, Елка Василева
382
Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна отново е поискала въоръжение от България, но такова е отказано. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на влизане за Съвета по сигурността в Министерския съвет, предаде БНТ.

Още по темата
Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е отправил искане за тежко въоръжение, а не леко стрелково, нито боеприпаси, обясни Стоянов, но отказа да уточни за какъв тип оръжия става дума.

Той е заявил пред Москаленко, че има решение на Народното събрание, което гласува предоставяне на военно-техническа помощ, но не и оръжия.

"Докато аз съм министър, оръжия няма да бъдат предоставяни", заяви Димитър Стоянов.

По думите му засега няма пряка заплаха за въвличане на България директно във военния конфликт, но има рискове пред националната сигурност. Няма промяна в ситуацията в Черноморския регион, линиите на комуникация са отворени, но опасността е от свободно дрейфащи мини.

Стоянов посочи още, че граждани с български и руски паспорти могат да бъдат мобилизирани в Русия и че ако цифрата от 300 000 души мобилизационен ресурс бъде спазена, трудно може да има обрат във войната, освен ако не бъдат мобилизирани 1-1,5 милиона души.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов заяви, че многонационалната бойна група ще бъде в оперативна готовност в средата на октомври. Тя включва основа от 42-ри механизиран батальон - Хасково, американско усилване, английско и италианско участие.

Черната кутия на разбилия се щурмови самолет Су-25 е намерена, без повреди е и ще бъде разчетена в България, обяви военният министър Димитър Стоянов.

Разчитането ѝ ще започне още днес. Стоянов обясни, че няма проблем с пистата в авиобаза Безмер и че тезата за саботаж по самолета, който е ремонтиран в Беларус, е абсурдна, тъй като самолетът има 63 летателни часа след модернизацията.

Вчера пилотът полк. Дончев е изпълнил два полета, а самолетът е летял три пъти в рамките на деня. Дончев е без травми и в добро състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От новите мобилизирани ако има и 1 % бели руснаци ще е добре. Масово набират от провинцията тези с дръпнатите очи.
174
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"още повече че те са наши братя и освободители" - Вие май часовете по История сте ги пропускали в училище. Не знаете ли че по-голямата част от имперската войска, коато идва да воюва с турците тук се състои от граждани на Киев, Одеса, Харкив и т.н, а не от московци и сибирци.
173
6
 
10
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 201 Каква братоубийствена война? Какво общо имат гордите украинци с метисите на Путин? Сбирщайн от буряти, монголи, якути и коренно население продукт от смесването на немски варвари, ескимоси и остатъците на златната орда?
172
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 201 Противоречиш си - никога братоубийствена война уж, а подкрепяш онзи, който я почна. Аман от русофилски лицемери и възрожденски под-логи! Защо не си пратиш призива на Путин, а го пишеш във форума, фризьорке?!
171
4
 
11
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 200 Каква Шри Ланка и Пакистан? Интересува ме какво става в България и защо се кланяте на Русия. Тези които ми изреждаш са в други паралел(н)и (реалности), може би и ти си от някоя друга?
170
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И слава богу че сме отказали!
169
5
 
10
 
! Отговори
Подкрепям преди 1 година
Е за нас е по-хубаво да ги продаваме вместо да ги подаряваме
168
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога за нищо на света никакви оръжия, никакви военни бази и никакви войски за тази безумна и братоубийствена война! Рано или късно войната ще свърши, но раните от нея ще останат за десетилетия. Не може така да зачертаваме всичките си връзки с Русия и нейният славянски и православен народ за ДЕСЕТИЛЕТИЯ напред, още повече че те са наши братя и освободители, дори и в някои случаи да не са съвсем прави.
167
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако Украйна беше нападнала Русия и мачкаше, дали всички вие "възрожденци", щяхте да апелирате да останем неутрални и да не даваме оръжие на руснаците да се защитават?
166
4
 
10
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До Боби Естествено, че България ще продава чрез посредници, та тук е пълно с русофили в будна кома и агенти на Русия. Путиниан вместо да строи канализация, енергопреносни мрежи и пътища, плаща на милиони бъдещи терористи и братоубийци по цял свят. Русофилската биомаса в България дори не взима пари, вие сте идеалисти и идолопоклонници.
165
7
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Българин - Дълго ще го сънуваш тоя "Народен съд". Матросовка, наган и нагайка не искаш ли Другарю? Тея пък, дето не давате да се замесим сте просто друг тип народни предатели - такива дето предават България на руските интереси. Да не сте по "достойни" нещо?
164
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Украйна всички и помагат, а за Рашия дори и Китай и Сърбия вече не искат да имат нищо общо след фалшивите референдуми. Затова руската икономкиа се задъхва и се налага да мобилизират милиони алкохолици. Така сами си спретват вътрешен преврат.
163
5
 
12
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 193 - време е! Възраждане да отече в канала, което и ще стане в Неделя!
162
5
 
13
 
! Отговори
До 193 преди 1 година
Стига с това ***. Костя и той е на хранилката и му е през оная работа. Взема паричките и може да лае до края на света. Научете се най после че никой няма да дойде и да ви оправи. Оправяйте се сами! Всеки ако сам си подреди живота и държавата ще се нареди и тя.
161
7
 
9
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 190 Страхливите нямат бъдеще. Заради такива като теб ще стоим неутрални докато руснаците се довлекат тук. След това няма да има кой да вземе нашата страна, нали сме неутрални ... Добре, че руската армия е смешна, ние ще ги довършим.
160
1
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Боби - защо да се излага? Ти със сигурност си от васалите на монголите! Човека е прав.
159
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!
158
4
 
5
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
На Кредит и във Факултета поръчват... Гърците и те са затънали в дългове, ама поръчват. Това ако ти е критерий за платежоспособност... Хал хабер си нямаш за какво иде реч.
157
2
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Боби - изкуствено или естествено, има съюзници които я подържат! И като гледам, добре бие любимите ти блатници. Ти за тях се грижи, остави украинците да си защитават Родината с достойнство, което и правят.
156
10
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Само от партията "Демократична Украйна" биха дали всичкото ни оръжие на Украйна, само и само после да си вземат комисионните като ще трябва да купим от САЩ. Няма нормален човек, който да иска да замеси България във въоръжен конфликт. А тези, които го искат, защитават чужди интереси и следва да бъдат съдени от Новия народен съд!