ДБ ядосани на Радев, че не подкрепя Украйна в НАТО

Те настояват за военно-техническа помощ за Украйна
5 окт 2022 16:45, Нели Христова
459
ДБ ядосани на Радев, че не подкрепя Украйна в НАТО
Снимка: БГНЕС

Веднага след свикването на 48-ото Народно събрание парламентарната група на “Демократична България” ще внесе решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, съобщиха от обединението в позиция.

"Демократична България" категорично настоява президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси.

Остро осъждаме решението му да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отказа да се присъедини към президентите на Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора, подписали на 2 октомври декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна. Нещо повече, българският президент укри този свой акт и едва впоследствие обяви мотивите си за него.

Още по темата
Отказът да положи подписа си под съвместния документ заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа е всъщност отказ България да изрази пълна, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация. Настояваме президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност с легитимното политическо представителство на формациите от новоизбраното 48-о Народно събрание в него и той да обсъди рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО. Окончателната дума по нея има единствено Народното събрание.

От ДБ заявяват, че е позорно България, заедно с Унгария, единствена да не подкрепя Украйна с пряка военна помощ. Това става особено наложително, след като Путин анексира 15% от територията на нападнатата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


459
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
18
 
! Отговори
Илон Мъск преди 1 година
Ицо,не си чул новите неща около войната.Сащ винаги ползва бизнесмени, за да деескалира напрежнието.В Сащ вече разбират ,че са сбъркали и са в ролята на Ссср в кариибската криза,тооест са се навряли в чужда сфера и ще отстъпят.Иначе ядрена война...Тогава Хрушчов отстъпи,а сега ще е Байдън.Не че,Украйна няма да е в нашата сфера ,както Куба беше оставена на Ссср.Ще има гаранции за Украйна,но Крим ще е руски.Това е положението ,Ице,в Сащ идат избори и на Бакйдн и ДП им трябва неща позитивно..
9
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скрий се някъде дългонос ЕВРОАТЛАНТИК! Питай БЪЛГАРСКИЯ НАРОД дали е съгласен!
8
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората изнемогват от сметките и инфлацията, тея първата им работа да ни вкарват в война. Като искат да хващат по един автомат и на фронта
7
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За привържениците на Американската мечта, гледайте улиците на Филаделфия в ютуб. Трагично е
6
5
 
20
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Тези лодкари няма да мирясат, докато не изпратят всичкото ни останало въоръжение, ако и да е 200 годишно и да не става за нищо, включително ще мобилизират и бг мъжете. Голям стремеж да се докажат верни роби на деди бай GUN. Ама няма страшно - рота страйко ( микс от пенсионери 1.50 на 1.50 с вид на спонджбоб, които се търкалят и са запас ) ни пази. На разпродажба са ни раздали отдавна. както и копейко е обещал на ръша
5
2
 
27
 
! Отговори
Off преди 1 година
Га му близахте г.за на протестите ви беше вкусно. А сега било гнусно.
4
5
 
46
 
! Отговори
София преди 1 година
Жълтопаветните павиани, бивши лодкаджии пак останаха с пръст в устата. Хак да ви е. Безполезна сбирщина провалени пасивни кариеристи свикнали всичко да им го дават на готово, а те да не правят нищо. Вземете най-накрая се разпаднете и изчезнете от политическия спектър, очевидно, че сте супер неадекватни и вредни за България.
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе Радев не е ли подчинен на ДБ, какво се офлянква.
2
10
 
59
 
! Отговори
Писна ми преди 1 година
А ВИЕ КОГО ПОДКРЕПЯТЕ,АМЕРИКАНСКИ *** НЕЩАСТНИ?
1
7
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нато не може да влезеш когато имаш активен военнен конфликт. Това е правило измислено от НАТО. Точто тук идва проблема на евроатлантиците. Те използват правила измислени от тях да бият по другите, но за тях тези правила не важат? Не може. Някой журналист да го обясни на Ицака това.