Никола Стоянов очаква големи инвестиции у нас до месец

Надява се чуждестранни предприятия да се прехвърлят в страната
7 окт 2022 13:31, Росен Стойчев
13
Никола Стоянов очаква големи инвестиции у нас до месец
Снимка: БГНЕС

"В моментите на деиндустриализация в Европа аз искам някои от чуждестранните предприятия да се прехвърлят тук, а нашите предприятия да завземат нови пазарни дялове на пазари, където се отварят ниши. В тази световна криза аз виждам възможности за българския бизнес и чуждестранните инвеститори, които работят в България да разширят бизнеса си.

Още по темата
С българския бизнес много активно комуникираме през браншови и работодателски организации, но днес стартираме инициативата „Закуска с инвеститори“ за по-тясна и директна комуникация и с чуждестранния бизнес в България.“, това заяви за БГНЕС служебният министър на икономиката и индустрията, Никола Стоянов.

Той обясни, че световните кризи се преплитат, но целта на Министерството е не само да не влезе страната ни в рецесия, но и да увеличим значително икономическия си ръст. „ С българския бизнес много активно комуникираме през браншови и работодателски организации, но днес стартираме инициативата „Закуска с инвеститори“ за по-тясна и директна комуникация с чуждестранния бизнес в България. Започваме с австрийски компании, като целта е да чуем техните проблеми, което да ни помогне да се подготвим по-добре и като промени в Закона за насърчаване на инвестициите и като организация на нашите индустриални зони. Искам да чуем какво очакват те от нас, какви са им проблемите и аз като министър ако мога да им помогна. Истината е, че не са идеални при нас нещата по отношение на обслужването на интереса на чуждестранните инвеститори и ние искаме това да се подобри, но същевременно и да им дадем така да се каже една бърза писта, по която могат да стигнат директно до министъра с проблемите си.“, коментира още служебният министър.

На въпрос на БГНЕС какви мерки се предвиждат в полза на производството заради деиндустриализацията в Европа министър Стоянов отговори, че основната мярка, по която до този момент Министерството е мислило, е да се осигури енергия за компаниите. „Вече смело мога да твърдя, че колегите ни от Министерството на енергетиката се справиха успешно с тази задача и сега на база на това, че енергия в България ще има и то най добри цени, ние искаме да използваме момента именно на тази деиндустриализация в Европа някои от предприятията да се прехвърлят тук, нашите предприятия да завземат нови пазарни дялове на пазари, където се отварят ниши и за това казвам, че напротив в тази криза аз виждам възможности за българския бизнес и чуждестранните инвеститори, които работят в България да разширят бизнеса си“., уточни още служебният министър на икономиката и индустрията. Той обясни, че Министерството е във финален етап на преговорите и в момента се очакват да пристигнат 200 млн. евро инвестиции до края на месеца. „Няколко от компаниите вече съм ги поканил тук за финализиране и вече тогава ще мога да дам имена, но става дума за както голям спортен гигант, така и транспортната индустрия. Вече гоним не просто инвестиции, а гоним инвестиции с високо платени работни места или висока добавена стойност, която да оставя в България“, допълни още служебният министър на икономиката и индустрията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
За 12 преди 1 година
Точно като на Киро танкерите. Като преписват с елементи на допълнение, няма кого да вържат за инвеститор. Даже скандинавска верига няма да дойде, че не се знае, дали няма да забранят китайските стоки.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук работата малко като на Киро танкерите които предварително се знаеха,че са мираж.Както всички техни обещания за светло бъдеще.Щели да станат нещата ,ама друг път.Или примерно след 20 години.Така и не се намериха някакви свестни хора да я управляват тая изстрадала държава.След 20 години ще сме останали най-много 4млн.2млн. пенсионера и 1млн роми!
11
0
 
4
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Аз ви казвам всеки път, в България ще останат само депутати вие не ми вярвате . ....
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От какъв зор инвеститор ще дава високи заплати, като държавата е обявила МРЗ и минимални осигурителни прагове? Всичко ще бъде до 40% над минималното определено от държавата, което не е кой знае какво. В криза инвеститори не идват. Не знам защо си мислите, че вярваме на "аз искам", "аз виждам".
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За инвестиция да се смята само такава, направена извън София.Ина не е никаква инвестиция.
8
0
 
3
 
! Отговори
ВОАЛА преди 1 година
КАТО ЧУЯ ЗА ГОЛЕМИ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ И ХУБАВО МИ СТАВА И БЛАЖЕНО ПОНАСЯМ БЕДНОТИЯТА В СЕВЕРОЗАПАДНАЛАТА НИ БЪЛГАРИЯ !!...
7
2
 
4
 
! Отговори
Ъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъ преди 1 година
Инвестиции ли чакаме? В какво да се инвестира тук? Тук трудно се намират висококвалифицирани хора. Масата е злеобразована аморфна маса, която или се облича с клинове, или носи диагоналка. Как да инвестираш в хора, които нито учат, нито се развиват? Високотехнологичните компании буквално вземат хора със сърдечен ритъм и се опитват да ги научат на нещо за да върви работата. Влизам на интервю и се сблъксвам фронтално с имбециилл.... И не, не става въпрос за пари дори!ППрости и необразовани индивиди
6
1
 
8
 
! Отговори
Който дойде преди 1 година
Се учи да не плаща европейски заплати. Далавери, които не са позволени ..... в другите държави. Само схемаджий. Няма значение кой е тук. Няма смисъл вече и да идват. И бежанците бягат от тук.
5
1
 
6
 
! Отговори
Един преди 1 година
В България най-високотехнологичният сектор, който може да инвестира са веригите супермаркети. Всичко друго е ала-бала.
4
2
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Дам.... само да ви кажа, че големите компании яко следят на къде гледа Идиотолндия. А се върнала към СССР, а са избягали всички. И това е от кухнята на един от големите инвеститори! Не зная какво прави това измислено правителство, но на нас мениджърите никак не ни е лесно да убеждаваме компаниите, че няма да сме руска колкония догодина.
3
0
 
8
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Дано. На приказки хубаво ги докарва. И е верно, че кризите са възможности. Обаче дали има политическа воля за това? Да питам и Киро ,,, какво стана с завода за елмобили? Само на думи, нали...
2
3
 
9
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Фантазии яко. Ако мислите тия всички чужди фирми дето изнасят милиарди печалби в собствените си страни и дават на работниците мижави заплати и се държат с тях като с роби, ок. Да ви пик.м на инвеститорите и демокрацията.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големият инвеститор - емигрантите, понамалиха пращането заради кризата. Тези виртуалните дето ми ги пишете по добре да не ги споменавате.