Деница Златева: Ще получим по-евтин газ

Предлагат се големи количества
Обновена: 10 окт 2022 16:23 | 8 окт 2022 19:27, Росен Стойчев
173

"Удължихме с няколко дни срока, за да видим дали колегите от Турция ще ни предоставят слот за ноември.
Още по темата
До 11 октомври ще имат възможност да предоставят офертите си за декември. Тези конкурентни и открити процедури ще доведат до много добра цена за бизнеса и потребителите. Цената ще бъде значително по-ниска от октомврийската. Отстъпките на компаниите сега са в пъти по-големи", обясни пред Bulgaria ON AIR директорът на "Булгаргаз" Деница Златева.

По думите ѝ при една от компаниите, които участват в сегашния търг, отстъпката е между 4 и 8 пъти по-голяма, в зависимост от периода, за който е доставяла втечнен природен газ преди. Тя увери, че никой не е привилегирован, а търговете се извършват при много стриктно спазване на процедурите.

"За ноември количествата, които се предложиха на търга, са почти 5 пъти повече от количествата, които ние търсим. Има много голям интерес и количества на конкурентни цени. 8 фирми подадоха оферти, дори отстъпка по най-ниската оферта е в пъти по-висока от цени, на които сме купували", каза още Златева пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че газовата връзка с Гърция е изключително важна не само за България, но и за целия регион и Европа.

"Ползите за България са видими, те се усещат в цената, която "Булгаргаз" предложи за октомври. Вече взимаме всички количества, около 1 млрд. на годишна база, през интерконектора България - Гърция, нямаме надценки. Това доведе до голямо намаление на цената на природния газ за октомври. Изцяло количествата по азерския договор се транзитират по интерконектора България - Гърция", обясни Златева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
9
 
! Отговори
нн преди 1 година
Стига лъжи. В Турция има закон, стъпи ли на турска земя газа, става турски. Турците за *** ли ги имате? Работещи тръби има в Турция и Гърция и то с руски газ, азърбайджанския и капка в морето. Как ще стане по-евтин? Ще плащаме по цените на амстердамската борса и това е. Евтин газ другия път, чака ни тегло.
108
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре газ напоена с кръвта на арменци отколкото газ напоена с кръвта на украинци.
107
4
 
9
 
! Отговори
Г557дт преди 1 година
Интерконектора с Гърция е завършен Не благодарение на Бойко Борисов, а благодарение на Кирил Пятков и служебното правителство на Румен Радев!
106
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БългаринОх, добре, че се намерат такива rлyпаци като Азербайджан да ни продават евтино газ в тази криза където всички се бият за газ и цените са до небето, особедно сега след като САЩ взривиха СП 1 и СП 2 и ЕС остана изобщо без газ, а тъповатите азери се съгласиха да ни го дават газта ефтинко, изиграхме ги, хитри сме ние българите, винаги се уреждаме и за това живеем добре в ЕС и НАТО.
105
5
 
11
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Руската газ е кървава а Азерската демократично кървава.Да живее демокрацията значи....
104
6
 
13
 
! Отговори
Този Който преди 1 година
5 години се топлих с лошата руска газ. Сегашната добра, демократична газ взе да ми присяда и....вече съм на ток. Български. Дано на него не му пипнат цената.
103
8
 
0
 
! Отговори
Уил Смит преди 1 година
Гледам през прозореца на влака Кокаляне- Париж цяла Европа взе да се обледенява и замръзва, а Zпутин скача от кеф около газовия котлон на макс у кабинета си в кремАл и му е топличко на джуджешката душица също като на бг-Z ятаците! Гоуеми врачки излязохте бе Z ки
102
2
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха ааааа преди 1 година
Ха Ха Ха Ха Ха Ха аааааааааааааааа
101
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То това за е пъти по-евтина газ май сме го слушали някъде,всеки идва обещава,лъже и маже ,а народа затъва ли ,затъва...
100
6
 
8
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Кой имаше интерес от забавянето на интерконектора с Гърция? Монополният доскоро доставчик на газ.
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога??? Досега само приказки слушаме
98
1
 
12
 
! Отговори
Газ Пръднян Бутан преди 1 година
Ще ядем по три пъти на ден боб със зеле и люти чушки. Ще затваряме газта в Буркани.
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит Празник на бозата на вси българи. Сори че нямате празник на самолета и ли автомобила но....както се казва някой колкото му е акъла
96
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко пъти трябва да ви се пише, че през 2018 ЕС одобри връзката с Гърция, 2019 започна строителството, след обжалвания на изпълнителя.
95
4
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Още през 2009 г. интерконекторът с Гърция е на дневен ред. Тогава министър на иконом и енергетиката е Трайчо Трайков. Още тогава се подписва акционерно споразумение за проекта. Тръбопроводът е трябвало да започне да функционира още през 2013 година. През 2013 г. Асен Василев става министър на иконом. и енергетиката в служебното правителство на М. Райков и вижда "нежелание проектът да бъде завършен". 240 милиона евро са отпуснати от ЕС, а за сравнение Балкански поток струва на България 3 милиарда
94
6
 
8
 
! Отговори
Странно преди 1 година
откакто Газпром не дава газ, експертите говорещи, че без него държавата спира изчезнаха от екраните?
93
3
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До 91 Анонимен. През 2009 година Москва спря транзита на газ през Украйна, от което България пострада, защото нямаше алтернатива. Тогава възникна нуждата от диверсификация и алтернатива на руския газ. Оттогава минаха цели 13 години! Строителството на интерконектора с Гърция е само 182 км и започва чак през май 2019 г. и трябваше да бъсе завършен през април 2021 г. За разлика от него Турски поток започва да се строи през есента та 2019 и през февруари 2021 вече доставя руски газ на Сърбия!!!
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връзката с Гърция, чакаше 3 години за да я одобрят за финансиране.
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На колянце ли ги събирате тези оферти за газ, там, в Булгаргаз? Защо няма обществена поръчка? Министерството на отбраната и те - събирали оферти! Как се прави това пише в Закона за обществените поръчки.
90
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко чакаше 250 милиона от ЕС, затова се забави