Златева: Очакваме по-ниска цена на природния газ за ноември

Очаква се по-ниските ценови равнища да са чрез азерския тръбен газ
8 окт 2022 14:35, Петя Славова
35

Как ще се справим с газовата криза през зимата, коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

По думите й, България ще има достатъчно количества синьо гориво за отоплителния сезон. Те ще бъдат осигурени чрез обявените търговете за втечнен природен газ, както и чрез доставките на тръбен от Азербайджан. Златева очаква и цената на природния газ да е по-ниска за ноември.

В момента текат процедури за оценка на резултатите от първия от серията търгове, обявени от "Булгаргаз" за втечнен природен газ. В него са участвали 8 фирми.  

Още по темата

"Тези конкурентни и открити процедури ще доведат до добра цена както за бизнеса, така и за потребителите. За едни цена, които към днешна дата ще бъде чувствително по-ниска от октомврийската", посочи Деница Златева. 

Отстъпките, предложени от компаниите, участващи в търга, са в пъти по-големи от тези, които страната е ползвала досега, посочи Златева.

По-ниските ценови равнища се очаква да бъдат постигнати и чрез азерския тръбен газ, доставян през интерконектора, който заработи от 1 октомври.  

"За ноември количествата, които се предлагат са почти 5 пъти повече, отколкото ние търсим", изтъкна Златева.

Въпреки сигурността на бъдещите доставки на природен газ от други източници, "Булгаргаз" продължава да се опитва да възстанови преговорите с руската компания "Газпром".

Все още не е ясно дали ще се стигне до арбитражно дело срещу газовия гигант заради неизпълнените доставки.

Цялото интервю на Милена Милотинова с изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева гледайте в предаването "Брюксел 1" от 17:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Веска П. преди 1 година
Трябва да си напомним, че подобни кризи с природния газ е имало и в миналото и да не забравяме, че високата цена на природния газ е временно явление. Поредната газова криза само даде повод сектора да се раздвижи бързо и да тръгне към иновации, най-вече възникна ожесточена конкуренция между производителите и доставчиците на втечнен природен газ, на които сега се дава шанс да изместят традиционните производители от региона на Сибир и Северно море.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечтайте, мечтайте. И дръжте джобовете си по-широки, изведнъж някой сложи стотинка
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕГА: US природен газ - 246 $/1000м3; най-ниска XII 1998 - 62,5 $/1000м3. ТАКА,ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ЛУКС ДА ИМАМЕ ЦЕНА 125 лв/1000м3, НО ПРЕДПОЛАГАМ,ЧЕ 180-200 лв/1000м3 МОЖЕ ДА Е ПОНОСИМО, А АКО ПАДНЕ ДО 125 лв/1000м3 ЩЕ Е НАПРАВО ЧУДЕСНО!!!
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко "по-ниски"? $300? $400? $500? Или в интервала от 1900 до 3000 евро? Колко? Защото, преди подменителите да решат да се правят на държавници и да изпълняват чужди заповеди, цената беше около 400 гущера... Но в България, няма държавници, а има само политици, мислещи как да задоволят американските или европейските си господари!
20
0
 
1
 
! Отговори
В Европа преди 1 година
има държави, по малки от България, с висок стандарт. Там забягнаха българите. След като търпяха политиците да се карат кой да управлява. Попитайте политиците дали искат България да просперира, ще кажат ДА ! Защо това не става ? Защото избирателите искат да работят малко и да получават много. А политиците ни не изучават опита на държавите с висок стандарт. И са алчни.
19
0
 
2
 
! Отговори
Защо политиците преди 1 година
се хвалят какви политически сили са след безбройните ялови избори ? Смятат българите за наивни ? Половината българи са в чужбина, с двойно гражданство ! Защо българите работят и плащат данъци в други европейски държави ? Там политиците от различните партии са се разбрали да следват Общонационални Дългосрочни Икономически Програми за развитие и това осигурява по добър живот за всички !
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Темерути са чабуРашките, продават газ на Китай за жълти копейки, а искат да дерат Европа тройно. Скоро, като ги превземе Китай ще продава газ на Ес за жълти центове. Те китайците поне не са алчни. Правят страхотни маратонки по 20 лв
17
0
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Ти да не си бай Асан от Столипиново? Аз си взех 2 климатика за 6 бона дето харчат по 0.4 kw ток. Вие се Управяйте
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те увеличиха цената на газа 200 пъти,а за ноември щели да я намалят с 10% и голямо фалене и чудо...
15
3
 
4
 
! Отговори
случаен наблюдател преди 1 година
Доколко помня май договорът с азерите е до края на годината, така че проблема си остава. Да се порадваме на есенното слънце, че ни чакат интересни времена! А и ще трябва да плащаме и непотребеното количество газ от Газпром, така че от декември цената ще стане поне двойна.
14
2
 
7
 
! Отговори
А,ха преди 1 година
Денице,още ли чакаш газ от Газпром?
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна никога няма да влезе в НАТО.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ела другари Путин и в България.
11
13
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре газ напоена с кръвта на арменци, отколкото газ напоена с кръвта на украинци. Арменците кучетата ги яли, какво ни интересуват арменците.
10
3
 
7
 
! Отговори
Българския народ: преди 1 година
Очакваме по-високи цени и по-затлъстели спекуланти през ноември,въпреки по-ниската цена на природния газ...
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екзекуция на пленени арменски войници. Екзекуторите са от армията на азербайджанския президент Илхан Алиев с който Радев и Урсула се прегръщат да им продава газ. youtu.be/Vp1HDAVp5ug
8
6
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ох, добре, че се намерат такива rлyпаци като Азербайджан да ни продават евтино газ в тази криза където всички се бият за газ и цените са до небето, особедно сега след като САЩ взривиха СП 1 и СП 2 и ЕС остана изобщо без газ, а тъповатите азери се съгласиха да ни го дават газта ефтинко, изиграхме ги, хитри сме ние българите, винаги се уреждаме и за това живеем добре в ЕС и НАТО.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-ниска спрямо декември.
6
8
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Добре де, служебното правителство нали щеше да договаря газ с Газпром? Какво стана? Маю не им се получи на путино.лизците?
5
10
 
5
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Остана само да се откачим и от руския петрол. Това трябва да е основната правителствена цел за 2023. След това тотално ембарго на всички руски стоки и хора. Руския паспорт трябва да служи единствено за разпалки.