Новият кабинет – най-вероятно експертен, с третия мандат

Шансовете за съставяне са минимални според анализатори
9 окт 2022 17:30, Елка Василева
60

Минимални са шансовете за съставяне на правителство според политически анализатори. Експерти смятат, че се наблюдава колективно бягство от отговорност на политическите лидери.

Още по темата
"Като гледаме изявленията и официалните позиции на политическите лидери до момента, така перспективите не са особено оптимистични. Виждаме, че отправената от ГЕРБ покана не среща разбиране и приемане към този момент. Тя е категорично отхвърлена от "Продължаваме промяната" и от ДБ. По-същественият проблем е ,че те нямат готовност даже и да разговарят. Съотношението на силите е такова, че не дава възможност за сформиране на малки коалиции", коментира социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Анализаторите коментират, че най-реалистичният вариант, при който може да се сформира правителство, е при връчването на третия мандат и то да бъде или експертно, или програмно.

"Ако има изобщо някакъв шанс за съставяне на редовен кабинет, това е под формата на експертен кабинет. И този шанс не е голям, но той е единственият. Партиите прибягват до един ход, който ми се струва наистина безотговорен. Това е да поставят условия, зад които условия обаче не стои никакъв ангажимент", заяви политологът доц. Борис Попиванов.

Експертите са категорични, че при сформирането на правителство в него трябва да има не повече от 3 партии, за да бъде стабилно.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
4
 
! Отговори
По-вярно е, че преди 1 година
Правителство с мандат на ГЕРБ ще има !
28
1
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
АКО НЕ ЯХА ИТН И ДБ, КОИТО ППОМЕНИХА БРОЯ НА СЕКЦИИТЕ В СТРАНИ ИЗВЪН ЕС, СЕГА РЕЗЕЛТАТЪТ НА ДПС ЩЕШЕ ДА Е ЧЕТВЪРТИ ИЛИ ПЕТИ, И ДАЛЕЧ ПО- ЛЕСНО ДА СЕ СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО И БЕЗ ТЯХ! ТАКА ПРАВЯТ КЪСОГЛЕДИТЕ ДЕБИРНИ ПОЛИТИКАНИ ОТ ИТН И ДБ!
27
1
 
6
 
! Отговори
Промяната преди 1 година
Не ви ли харесва колко е евтино навсякъде както Кирчо и Кокорчо обещаха - Промяна!
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направете държавата президентска. Така ще се гласува само за един определен човек и след това само той ще носи отговорност, а не да се измиват ръце с някви министърчета и поставени хора.
25
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
51 защото инвалида напусна коалицията за *** кв до ни яяяяя от днес новините са че те молят лично Слави Трифонов да им помогне в процеса по анексиране. Сутринта се събудили и осъзнали че всички са българи
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
48 не ти ли харесва колко е евтино навсякъде както Боко обеща
23
0
 
0
 
! Отговори
Ъх преди 1 година
До 47: Какво печелиш, като пишеш глупости по цял ден! Не в въпрос.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като ГЕРБ спечели и днес цените продължиха да падат купих си хляб за 10 стотинки а на бензиностанцията ми дадоха по левче за да заредя от тях общо 100лв
21
0
 
8
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
За какъв нов кабинет пишат тези от Днес.бг ? С толкова много правителства, Бъэлгария се върна в края на миналия век. Инфлацията е познато икономическо явлевие. Да му мислят младите. Хорато от моето поколения я изнесохме на плещите си през 90-те г. Смяната на парите, наречена от тогавашните политици деноминация, си беше официален фалит на България.
20
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
От една страна е добре да има правителство, а от друга май е по-добре да нямаме точно в момента.
19
1
 
8
 
! Отговори
БОЯН ЧУКОВ преди 1 година
ЕДНАТА КАМАРА ЩЕ БЪДЕ САМО ОТ ЮРИСТИ И ПРАВИСТИ, И ЩЕ ПРИЕМА НОВИ И КАЧЕСТВЕНИ ТЕКССТОВЕ, И ЩЕ МАХА НАРОЧНО СЪЗДАДЕНИТЕ ОЛИГГОФФРЕЕННСКИ ЗАКОНИ....А ДРУГАТА КАМАРА ОТ 50 ЧОВЕКА, ЩЕ КОНТРОЛИРА МИНИСТЕРССКИЯ СЪВЕТ...КОИТО МИНИСТРИ СЕГА ОТ 31 ГОДИНИ СА БЕЗ КОНТРОЛНИ И БЕЗ ОТГОВОРНОСТИ ЗА НИЩООООО....ПРЯКА НАКАЗАТЕЛНА И ПРАВНА ЕДИНИЧНА ОТГОВОРНОСТ--ЗА ВСЕКИ И ВСЯКА , БЕЗ ПРИВИЛЕГИИ ЗА НИКОЙ И НИЩО...АКО ЩЕ И ИМПЕРАТОРА НА ЯПОНИЯ ДА Е ...СВЪРШИ СЕ СЪС КОЛЕКТИВНАТА ''ОТГОВОРНОСТ'' .
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЩо Промяната до какво доведе.Нещо положително да кажете.Кражби,фалити,инфлация,неграмотни управляващи,скъпотия.Това виждат хората и затова не гласуват за тях.Парен каша духа!
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България вече няма никакъв смисъл да се гласува за никой.Партиите си въртят далаверките ,партийните парички са разпределени.Държавата пръска луди пари за безсмислени избори защото резултата накрая е ясен.Какво като спечелили ГЕРБ след като не могат да съставят правителство.Защо тогава трябва да има въобще избори?Не случайно повече от 65% от хората ама хич не им пука кой ще спечели и затова не гласуват.
16
1
 
6
 
! Отговори
БОЯН ЧУКОВ преди 1 година
РАЗПУСКАНЕ НА ВСИЧКООО !!!..РАЗСПУСКАНЕ НА ДЕЙСТВАЩА НЕСКОПОСАНА ЛУКАНОВА ''КОНСТАТАЦИЯ (ТУЦИЯ)''...ПРИЕТА НА 10 ЮЛИ 1991 ГОИНА....СЪВЕРШЕННО НОВИ ТЕКСТОВИ ЗА ВССИЧКООООО, И ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРРИ НА ЖИВИЯ ЖИВОТ...БЕЗ ::: ОТПАДАНЕ НА ИМУНИТЕТИТЕ НА ВСИЧКИ...БЕЗ СУБСИДИИ..БЕЗ ЗАПЛАТИ....СЪЗДАВАНЕ НА ДВА КАМАРНИ ПАРЛАМЕНТА С ПО 50 ЧОВЕКА ВСЕКИ = 100 ЧОВЕКА СТИГАТ ЗА 6 МИЛИОННА ВУЛГАРРИЯ ......ОТПАДАНЕ НА ''ГЛАВЕН ПРОКУРОРАС''...МИНИСТЕРА НА КРИВОСЪДИЕТО - СТАВА РАБОТЕЩ ОБВИНИТЕЛ ....ЕДНАТА КАМАРА ЩЕ КО
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер! Създавайте евроатлантическо правителство, почвайте да пращате оръжия към О-с-р-айна и да почва войната вече, която толкова много евроатлантиците искат да се случи. Просто го правете вече и да приключваме.
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ, ДПС - там Ердоган дърпа конците.
13
2
 
9
 
! Отговори
noname преди 1 година
пак някакви измислени експерти пак дават акъл. мерси НЕ.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам с нетърпение да видя кои марионетки ще опитат да въведат пак мерки срещу фалшивата пандемия.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е колкото да приемат бюджета и ще ги свалят.До пролетта от Нова година ще е служебен на Радев и после избори през март.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както и да ги смятате, ако можете де, без подкрепа на герб и дпс няма правителство...