Петър Чобанов: Предлагането нa работна ръка взема превес у нас

Инвестициите са ограничени
10 окт 2022 21:02, Росен Стойчев
14
Петър Чобанов: Предлагането нa работна ръка взема превес у нас

"Хубавото е, че фундаментът на проблема е ясно очертан с провалите в паричната и фискалната политика в еврозоната. За дълъг период от време видяхме отказа от парична политика, насочена към ценова стабилност, спасяване на публичния сектор, което не даде стимули за реформи, което доведе до увеличаване на задлъжнялостта", коментира преподавателят в УНСС и бивш финансов министър Петър Чобанов по време на форума "Инфлацията – криза и възможност", организиран от Bulgaria ON AIR.

Той очерта основните проблеми - заетостта и капиталът.

Още по темата
Предлагането нa работна ръка взема превес у нас, а инвестициите са ограничени. И така е през цялото време на пандемията.

"Имаше тенденция по отношение на търсенето - насочи се към индустриални стоки и намаля търсенето на услуги.  Щеше да е полезно по-бързо да намерим своето място във веригите на предлагане в ЕС. Това не се случи. У нас явно не можем да се откажем от сектора на услугите и да рискуваме работна ръка да напусне", заяви Чобанов.   

"Ясно беше, че ако се изпусне този процес, ще се стигне до по-високи нива. Не можем да разграничат външните от вътрешните фактори. Нашата икономика е по-уязвима от страна на предлагането - труда, постоянната загуба на заетост, ограничаването на инвестициите. Този негативен пазар на труда доведе до ситуации, в които заплатите изпреварват инфлацията, създава се инфлационна спирала", заяви Чобанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Чакащ преди 1 година
Да, то на морето тази година се видя. До началото на септември хотелите нямаха персонал. Който беше сервитьор тази година го оставиха без крака. Във всички сектори е това. Само който търси служители, го знае това нещо. Качествени хора, не достигат. Който е майстор има работа за месеци напред.
7
1
 
1
 
! Отговори
Адее преди 1 година
Чобанов трябваше да каже: Предлагането на работни места взима превес. А не: Предлагането на работна ръка взима превес.
6
0
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Работа има, кандидати за работа на ниски заплати няма!
5
6
 
1
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
С други думи казано, работа няма, има повече кандидати.
4
3
 
8
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
33 г не можем и не ни дават да се включим във веригите на доставки на ЕС! 3 МЛН ИЗЧЕЗНАХА! само *** и проззз народ може да иска от същото .. да се родиш тук е божие наказание ...
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Международните компании са си изкарали кол центровете в София кое да му е атрактивното да работиш. Второ, за по-хубавите позиции става с връзки, което не е хубаво трябва да има реални интервюта, а не някакви *** да се бутат тъй като единственото им качество е да лижат подметки и така да правят нетуъркинг, защото на реално интервю и реални изпити в университета не биха се класирали.
2
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 1 година
Чоби е прав за днешното положение. Сезон 22` свърши, а не се знае какво идва...
1
0
 
12
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Само празни приказки и увъртане, кажете го на по-разбираем език. Работодателите стават все по-угоени, все по-доволни и безонразно нагли, а работниците все по-експлоатирани. Инвестиции от къде? Западния свят е яко затънал, само до инвестиции им е.