За и против еврозоната

Коментар на Григор Сарийски и Румен Гълъбинов
Обновена: 11 окт 2022 15:16 | 11 окт 2022 15:08, Росен Стойчев
23
За и против еврозоната
Снимка: НОВА

Да вкарате страна, която не е готова, нито покрива критериите, това е все едно да вкарате човек, който се е занимавал с шах в тежък боксов турнир. Влизането ни в Еврозоната ще ни ощети. Ще трябва да плащаме всяка пара, която се събира за спасяването на някоя страна членка.

Още по темата
Това коментира доц. Григор Сарийски, икономист от БАН пред Нова Нюз.

По думите му е нужен референдум за влизане в Еврозоната. "4/5 не искат приемане на еврото. Банките ще започнат да начисляват такси за добър ден и довиждане, за да не печелят по-малко", посочи той.

Според Румен Гълъбинов ЕС се консолидира. "Еврозоната е в центъра на евроинтеграцията. С толеранс ЕС и ЕЦБ допуснаха Хърватия в нея. Ако искаме да продължим да се интегрираме, пътят е Еврозоната и Шенген. Ние сме планирали процеса за влизане и приемане на еврото, не трябва да се отклоняваме от този път. ЕЦБ се грижи за здравето на всяка една банка от страните членки и гарантира спестяванията и инвестициите. БВП на всички членки на ЕС е по-висок отколкото в България, а инфлацията - по-ниска", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърдо против! Казвам го като икономист,който познава цялата тази материя. Ще спечелят само банкерите и финансистите, а 2/3 от валутният ни резерв ще покрие дълговете на задлъжнелите държави членки.Редовите българи ще изгубят много.
20
1
 
4
 
! Отговори
Сарийски размаза преди 1 година
дебелия грантояд.Дебелия се пенеше, че хората искали да купуват жилища в евро,а реалността е,че цените са в евро като трик на продавачите и брокерите. Реално се превеждат парите в левове!Факт е, че не е направен подробен анализ с плюсовете и минусите, както и пропагандата, че ще цъфнем и вържем в еврозоната, а също и това, че упорито се крие ситния шрифт в плана за възстановяване и не се обявява...Всичко това е дежа вю - рептилите костоффф, куневъ и паси ни вкараха в ЕСССР и НАТО без да ни питат
19
1
 
6
 
! Отговори
Това с еврозоната преди 1 година
Кокорчо успешно го приключи - вкара ни в дългова спирала и сега ще видим еврозона обаче друг път.
18
4
 
3
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Хървагия успя, а България се лута.
17
0
 
3
 
! Отговори
Раш преди 1 година
Хърватия ще бъде 20-ата държава членка на ЕС, която приема еврото за своя валута.
16
4
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Хърватия ще може да въведе еврото на 1 януари 2023г. Ние още се моткаме.
15
4
 
2
 
! Отговори
Пфуй преди 1 година
Хърватия влезе след нас в ЕС, но ще ни изпревари с въвеждането на еврото.
14
9
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Трябваше отдавна да приемем еврото. Даже сме закъснели.
13
5
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
България е във валутен борд, вързани бяхме за марката, а сега сме вързани с еврото. Ние все едно сме приели еврото, но не ползваме плюсовете от това.
12
3
 
3
 
! Отговори
Диванен БГ експерт преди 1 година
Не ща евро , искам рубли! Това ми е мечтата, всичко друго са оправдания на учени- недоучени експерти. Няма да събираме пари за закъсали страни, не че ние няма да сме първите закъсали, ама нейсе. Гърция я спаси еврозоната, ама ние си знаем Москва, та Москва.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Марси За таксите на банките мисля че сме поели ангажименти. И за акцизите на горивата също мисля, че имаме ангажименти ... И въобще, област в която не сме завързани има ли?
10
4
 
4
 
! Отговори
За 8 преди 1 година
До До Анонимен 6 Не сме се отказали лева. Валутният борд беше за да се спре хиперинфлацията. В момента се предизвиква изкуствено инфлация, за да се оправдае въвеждане на еврото. Въпросът е: когато големите зъбни колела се завъртят бързо, на празни обороти /рецесия/, какво ще се случи с малкото зъбно колелце - България? Според мен ще изпадне в някой забутан ъгъл, където никой няма да го търси, дори.
9
6
 
1
 
! Отговори
Марси преди 1 година
Бг е в ЕС ОТ 2007Г. Още тогава сме поели ангажимент за членство в еврозоната и Шенген! Който не е съгласен с това да отива еднопосочно в Руската Федерация! Най-глупавото сравнение ,което съм чел някога е да се сравнява Бг с Англия и Дания! Тези държави може да си позволят никога да не приемат еврото,но причините там са други! Бедна страна членка на еврозоната НЯМА, няма и да има!
8
4
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 1 година
Очевидно сте слабоумни. Ква датска и ква британска кралица ва гони ве! Ние сме се отказали от лева още с въвеждането на валутния борд. В *** в момента 0.5 евро се нарича 1 лев. В това се изразява финансовия ви патриотизъм!
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4/5 че не искат евро, мисля че е дезинформация, с цел да се предизвика референдум. С машинно гласуване /ха-ха/. Изведнъж ще се окаже, че тези "специалисти" са сбъркали, ама много удобно, в техен интерес. Не се хващайте с никакви референдуми. Трябва да бъдат принудени да се откажат от миражите си за Марс.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом британската кралица /преди/ не е разрешила и датската кралица /все още/ не разрешава да се пипа националната валута, значи еврото няма нищо общо с икономическа стабилност. Но за обвързване /завързване/ окончателно към нещото ЕС, еврото е много добър "инструмент".
5
7
 
5
 
! Отговори
магаревъд преди 1 година
абе тоя доц. да не е от активистите на копейкин?...
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости. България е от години в Еврозоната, още от вързването на лева с марката. Пзевдоикономисти в псевдопредавания ръсят тъпотии. Ние нямаме парична политика, нямаме и плаващ курс. Всички тези наши права отдавна сме предали на ЕЦБ! От Еврозоната се страхува само тези дето държат големи недекларирани суми в левове. Сега ще трябва да ги извадят на светло за да ги обменят и тогава много ще ги заболи отзад!
3
6
 
12
 
! Отговори
яяя преди 1 година
БГ не е за еврозоната ...
2
5
 
12
 
! Отговори
аааа преди 1 година
големи "спецове " имало у БГ-то ...какви еврозони го гонят този ?!?! нали цените ще станат 2йни у нас и ще загубим мнетарен суверенитет . сега не е момента за еврозони...